Γενικά

Συνέντευξη της Έλενας Τσιγαρίδου στο L.A Voice

Tης Παναγιώτας Σύζινου

Η γνωστή εικαστικός βραβεύτηκε πρόσφατα  ως «∆ηµιουργός της Χρονιάς» στα 13α Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της  Χρονιάς

Η διάκριση αυτή της έδωσε µεγάλη χαρά αλλά και τη σιγουριά ότι βρίσκεται στο σωστό δρόµο…

«Η τέχνη είναι άµεσα συνδεδεµένη µε τη ζωή µου, µας είπε χαρακτηριστικά. Βλέπω την τέχνη παντού γύρω µου. Η τέχνη είναι πολιτισµός. Η τέχνη είναι µια συζήτηση. Τέχνη είναι το στύλ του καθενός. Τέχνη είναι πολλά πράγµατα.»

Μέσα από τη δουλειά της, αναζητεί αυτό που την ιντρικάρει, αυτό που της γίνεται εµµονή, που θα δηµιουργήσει εικόνες αλλά και ερωτήσεις στο µυαλό της. Την περίοδο αυτή το ενδιαφέρον της είναι στραµµένο στην αναζήτηση της ταυτότητας.

Η έµπνευση είναι ό,τι ξυπνά και αφυπνίζει τις αισθήσεις µας, επισηµαίνει η ταλαντούχα δηµιουργός. Είναι µια κινητήρια δύναµη που µας ωθεί στη δηµιουργία…

Στη δουλειά της κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα ανκαι έχει ασχοληθεί και µε άλλα θέµατα, όπως η νεκρή φύση.

Η Έλενα Τσιγαρίδου τώρα δουλεύει πυρετωδώς  για την επόµενη ατοµική της έκθεση που θα παρουσιάσει το 2019.

Επιθυµία της είναι να εκθέσει σε σηµαντικά µουσεία και γκαλερί στην Κύπρο και στο εξωτερικό και να συνεργαστεί µε σπουδαίους καλλιτέχνες.

 

Βιογραφικό

Η εικαστικός Έλενα Τσιγαρίδου είναι απόφοιτος της Αµερικανικής Ακαδηµίας Λάρνακας. Σπούδασε στις Ακαδηµίες Καλών Τεχνών του Ουρµπίνο και της Ρώµης στην Ιταλία.

Ζει στην Αθηένου και εργάζεται ως καθηγήτρια Τέχνης στην Αµερικανική Ακαδηµία Λάρνακας.

Έχει λάβει µέρος σε διάφορες εικαστικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και κρατικές συλλογές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Από τις σηµαντικές στιγµές στην καριέρα της, ξεχωρίζει : την ατοµική της έκθεση «Κύκλοι από Κύβους» στη Λάρνακα, την επιλογή έργων της από το Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα, τη συµµετοχή της στην εικαστική πρόταση «Sender-Recipient» στη Νέα Υόρκη αλλά και στο «World Art Dubai». Επίσης, σηµαντική διάκριση ήταν το 1ο βραβείο στον 4ο Εικαστικό ∆ιαγωνισµό Τηλέµαχος Κάνθος καθώς και η επιλογή της ως ∆ηµιουργός της Χρονιάς  στις ετήσιες βραβεύσεις του θεσµού Madame Figaro.

Ας την ακολουθήσουµε σε µια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην L.A.Voice.

Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια, σε τι περιβάλλον µεγαλώσατε;

Μεγάλωσα στην ακριτική Αθηένου. Σαν παιδί ήµουν «αγοροκόριτσο».  Που µε έχανες, που µε έβρισκες ήµουν πάντα έξω στη φύση. Έκανα όνειρα, έχτιζα «σπιτούθκια», εξερευνούσα. Ζωγράφιζα!

Τι θυµάστε έντονα από τους γονείς σας και τι ρόλο έπαιξαν στη ζωή σας;

Οι γονείς! Οι γονείς µου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή µου.

Αν και ακούγεται κλισέ, δεν θα ήµουν αυτή που είµαι χωρίς τους γονείς µου. Οι αρχές µου, οι βάσεις µου προέρχονται από το σπίτι. Νιώθω περήφανη που είµαι µέλος της οικογένειας µου. Πάντα στήριζαν τις επιλογές µου και το κυριότερο είναι η αγάπη που µου έχουν.

Τι σας έφερε κοντά στην τέχνη; Είχατε καλλιτέχνες  στην οικογένεια σας;

Αν και δεν έχουµε άλλους καλλιτέχνες στην οικογένεια εντούτοις µεγαλώνοντας στο  περίγυρο µου υπήρχαν αρκετοί κοντινοί άνθρωποι µε έντονη «καλαισθησία». Ειδικά ο παππούς Κώστας. Θυµάµαι κάποια γεγονότα σαν να ήταν χτες. Χάζευα ώρες ολόκληρες µε πόση µαεστρία έστρωνε γιορτινό τραπέζι µετρώντας τις αποστάσεις των πιάτων, των ποτηριών ή µε πόση µαεστρία στόλιζε τη φάτνη τα Χριστούγεννα.

Ποιοι είναι  οι  αγαπηµένοι σας  ζωγράφοι και πως επέδρασαν στη σκέψη και γενικότερα στη δουλειά σας;

Με συγκινούν και µε εµπνέουν διάφοροι  καλλιτέχνες. Ο Καραβάτζιο, ο Βελάσκεθ, ο Ρέµπραντ, ο Ντίρερ αλλά και πολλοί σύγχρονοι όπως οι Russ Mills, Jenny Saville, Marina Ambramovic, Alex Kanevsky, Simon Birch, Chiharu Shiota και άλλοι. Αν και το στύλ τους είναι πολύ διαφορετικό βρίσκω ότι το κοινό τους σηµείο είναι η εσωτερική αναζήτηση και η ικανότητά τους να αποτυπώνουν τη δική τους ταυτότητα και αλήθεια.

Τι αντιπροσωπεύει η τέχνη στη ζωή σας;

Η τέχνη είναι άµεσα συνδεδεµένη µε τη ζωή µου. Βλέπω την τέχνη παντού γύρω µου. Η τέχνη είναι πολιτισµός. Η τέχνη είναι µια συζήτηση. Τέχνη είναι το στύλ του καθενός. Τέχνη είναι πολλά πράγµατα.

Ποιες είναι οι αναζητήσεις σας ως καλλιτέχνης;

Οι αναζητήσεις ποικίλουν ανάλογα µε την περίοδο που διανύω, τα ερεθίσµατα που έχω αλλά και την «περιέργεια» που µου δηµιουργεί ένα θέµα. Παρατήρησα ότι αναζητώ αυτό που µε ιντρικάρει, αυτό που µου γίνεται  «εµµονή». Αυτό που θα δηµιουργήσει εικόνες αλλά και ερωτήσεις στο µυαλό µου. Αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον µου είναι στραµµένο στην αναζήτηση της ταυτότητας.

Πρόσφατα βραβευτήκατε ως «∆ηµιουργός της Χρονιάς» στα 13α Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της  Χρονιάς. Πως εισπράξατε αυτή τη σηµαντική διάκριση;

Αυτή η διάκριση µου έδωσε µεγάλη χαρά αλλά και τη σιγουριά ότι είµαι στο σωστό δρόµο. Το ότι µε επέλεξαν ανάµεσα σε τόσο σπουδαίες δηµιουργούς είναι µεγάλη τιµή. Επίσης, µε γέµισε µε πολλή όρεξη και όνειρα για το µέλλον.

Όταν δηλώνετε ότι «στα έργα µου θέλω φως» πως το εννοείτε; Έχει να κάνει µε τα χρώµατα ή σηµαίνει κάτι άλλο;

Το «φως» το οποίο επιλέγω να επικρατεί στη δουλειά µου δεν έχει να κάνει µε τα χρώµατα. Το φως είναι αλήθεια, το φως είναι αισιοδοξία, το φως είναι επιλογή. Μέσα από τη δουλειά µου δεν αποτυπώνω τη «µαυρίλα» που υπάρχει γύρω µας. Αυτό µπορεί ο καθένας να το βρεί πολύ εύκολα.

Αντίθετα θέλω να απεικονίσω την οµορφιά και τη θετική πλευρά, αυτή που συνήθως δυσκολευόµαστε να δούµε.

Τι είναι η έµπνευση για εσάς;

Θεωρώ ότι η έµπνευση είναι ό,τι ξυπνά και αφυπνίζει τις αισθήσεις µας. Είναι µια κινητήρια δύναµη που µας ωθεί στη δηµιουργία και που πολλές φορές κρύβεται στα πιο απλά. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, ένα έντονο συναίσθηµα, η φύση, ένα έργο τέχνης, µια ιστορία, µια εικόνα, µια λέξη, µια γεύση, µια µυρωδιά.

Ποιες είναι οι πηγές έµπνευσης σας και τι ζωγραφίζετε συνήθως; Ποια µηνύµατα θέλετε να στείλετε µέσα από τη δουλειά σας;

Επηρεάζοµαι και εµπνέοµαι από τον περίγυρό µου, τα γεγονότα, τις σχέσεις , τα συναισθήµατα. Εµπνέοµαι από τους µαθητές µου. Εµπνέοµαι και συγκινούµαι από διάφορους καλλιτέχνες. Με εµπνέει η αλήθεια.

Η δουλειά µου έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονη και ρεαλιστική. Αν και έχει έντονα ρεαλιστικά στοιχεία , αυτά δεν αποτελούν το κύριο στόχο. Στη δουλειά µου κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα αν και έχω ασχοληθεί και µε άλλα θέµατα όπως η νεκρή φύση κ.α.

Σκοπός µου είναι να δηµιουργηθεί ένας διάλογος και σύνδεση µε τον θεατή. ∆εν µε απασχολεί να δώσω απαντήσεις αλλά να δηµιουργήσω ερωτήµατα.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιµοποιείτε;

Μου αρέσει να δουλεύω µε διάφορα υλικά. Χρησιµοποιώ λαδοµπογιές, ακρυλικά, γραφίτη, µελάνι, µαρκαδόρους, ακουαρέλλα, διάφορα χαρτιά, κλωστές και άλλα. Το κάθε υλικό έχει τη δική του αφή και τη δική του γραφή. Λατρεύω να τα συνδυάζω και να βλέπω τις προοπτικές τους.

Ποια χρόνια θυµάστε πιο έντονα από τη ζωή σας;

Σίγουρα τα παιδικά χρόνια, τόσο τα δικά µου όσο και των δύο µου αγοριών.

Ποιοι είναι οι προβληµατισµοί σας γύρω από το οικονοµικό κοµµάτι και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι καλλιτέχνες να πωλήσουν τα έργα τέχνης τους;

Είναι όντως µια µεγάλη πρόκληση για τους καλλιτέχνες. Υποθέτω ότι αυτή είναι και η µεγαλύτερη δυσκολία αυτής της δουλειάς. Χρειάζεται να το αγαπάς πραγµατικά και να επιµένεις για να ανταπεξέλθεις.

Πιστεύετε ότι τα µεγάλα έργα είναι αποτέλεσµα µυαλού ή ψυχής;

Θα έλεγα ότι τα µεγάλα έργα απαιτούν και τα δύο. Μεγάλο έργο χωρίς µυαλό και ψυχή δεν γίνεται.

Ποια είναι τα µελλοντικά σχέδια και οι στόχοι γύρω από τη δουλειά σας;

Τώρα δουλεύω για την επόµενη ατοµική µου έκθεση που θα παρουσιάσω το 2019.

Επιθυµώ να εκθέσω σε σηµαντικά µουσεία και γκαλερί στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Θέλω πολύ να συνεργαστώ µε σπουδαίους καλλιτέχνες / ανθρώπους και να εξελίσσοµαι ως καλλιτέχνης.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο 64ο τεύχος της έντυπης τοπικής εφημερίδας της πόλης μας L.A Voice – Larnaka’s Alternative Newspaper

Σχετικά νέα

X
Translate »