Breaking News

Υγεία

Συνέδριο:The future of healthcare in Cyprus (Live streaming)

Στην Κύπρο εδώ και αρκετό καιρό συντελείται μια προσπάθεια για την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας, ένα εγχείρημα για το οποίο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, με επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες στο σύστημα υγείας συμφωνούν ότι ο τομέας υγείας στην Κύπρο έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Κύπρος κατέχει το υψηλότερο ποσοστό δαπανών υγείας από τον οικογενειακό προϋπολογισμό (out of pocket). την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ξεπερνούν το 46,4% του συνόλου των δαπανών υγείας.

Σήμερα οι Κύπριοι ασθενείς συνεισφέρουν οι ίδιοι το μεγαλύτερο ποσό κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη, ένα κόστος που ανέρχεται περίπου στο 3,8% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η Κύπρος δαπανά ένα από τα χαμηλότερα ποσά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για την υγειονομική της περίθαλψη. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν στην Κύπρο ήταν περιορισμένης έκτασης, με αποτέλεσμα σήμερα η οικονομική κρίση να έχει θέσει το σύστημα υγείας κάτω από αφόρητη πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σύστημα το οποίο να διασφαλίζει την καθολική, πλήρη και ισότιμη ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών, ενώ η  επικείμενη μεταρρύθμιση στον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, με τη λειτουργική και οικονομική αυτονόμησή τους, αποτελεί σημαντική πρόκληση για το σύστημα υγείας, αλλά και στοίχημα της παρούσας πολιτικής ηγεσίας.

Τι θα συζητηθεί στο συνέδριο “The future of healthcare in Cyprus”

Στην πρώτη ενότητα διακεκριμένοι ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέχοντες ακαδημαϊκοί θα συζητήσουν για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη, καθώς οι δαπάνες αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα -σε μια ήπειρο που “γερνάει”-, πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες, μεγαλώνει ο αριθμός των επωφελούμενων και μειώνεται ο αριθμός των όσων συνεισφέρουν.

Οι ανισότητες δεν σταματούν εδώ αφού οι πολίτες της Ευρώπης δεν απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο και ποιότητα υπηρεσιών σε όλες τις χώρες της.

Διαφορές μεγάλες υπάρχουν και στα συστήματα τιμολόγησης των χωρών, ενώ, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για το κόστος των καινοτόμων φαρμάκων και τη δυνατότητα των χωρών να απορροφήσουν το κόστος αυτό, προκρίνεται το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας διαπραγματευτικών “συνασπισμών” μεταξύ κρατών μελών.

Πηγή: sigmalive.com

Σχετικά νέα

X
Translate »