Γενική Επικαιρότητα

Υπ.Υγείας: Μέτρα προστασίας κατά λοιμώξεων αναπνευστικού συστήματος

Μέτρα προστασίας κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος συστήνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όπως αναφέρεται, συστήνεται να λαμβάνονται για προστασία από τις αναπνευστικές λοιμώξεις προληπτικά μέτρα.

«Εφαρμόζετε τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή προβαίνετε σε χρήση αλκοολούχου διαλύματος» και «αποφύγετε ή περιορίστε τις επαφές σας με άτομα που ήδη νοσούν και έχουν συμπτώματα, ειδικά εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες», σημειώνεται.

Προστίθεται ακόμη ότι εάν παρουσιαστούν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, «αυτοπεριοριστείτε και παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση τους, για αποφυγή μετάδοσης σε άλλα άτομα».

Συστήνεται ακόμα όπως το κοινό πραγματοποιεί καλό και τακτικό αερισμό των προσωπικών χώρων, της οικίας και της εργασίας και να εφαρμόζει τακτική καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών, καθώς και των αντικειμένων που πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς.

«Αποφεύγετε να παρευρίσκεστε σε κλειστούς και πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, καθώς και να κάνετε χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) σε περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο, γενική αδυναμία, ρίγη, μυαλγίες», σημειώνεται.

Σε περίπτωση ταξιδιού, συστήνεται η εφαρμογή κανόνων υγιεινής και μέτρων προσωπικής προστασίας.

«Εάν αισθάνεστε οποιαδήποτε συμπτώματα ασθένειας, αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα και συμβουλευτείτε έναν γιατρό», αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι διαθέσιμα εμβόλια για πρόληψη υπάρχουν τόσο για την εποχική γρίπη όσο και για τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Επισημαίνεται ότι τα εμβόλια, όταν χορηγηθούν σωστά και έγκαιρα, αποτελούν τον πλέον αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο προστασίας, καθώς προφυλάσσουν από την μετάδοση των ιών και από τις σοβαρές επιπλοκές.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, είναι απαραίτητο οι πολίτες να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους ιατρό ή τον παιδίατρο.

Διαβάστε επίσης: Ικανοποίηση Υπ. Γεωργίας για ποιότητα και επάρκεια προϊόντων στην αγορά

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »