Breaking News

Οικονομία

Στη Λάρνακα το 3ο Ευρω-Μεσογειακό Συνέδριο «SmartBlueCity – Έξυπνη Γαλάζια Πόλη»

Πραγματοποιείται στις 5 – 6 Οκτωβρίου στη Λάρνακα το 3ο Ευρω-Μεσογειακό Συνέδριο «SmartBlueCity – Έξυπνη Γαλάζια Πόλη».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας ο Δήμαρχος, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι «οι πόλεις είναι πυρήνες που εξελίσσονται και μετακινούνται μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Το βασικότερο ιστορικό μέσο εξέλιξης και μετακίνησης τους δεν είναι άλλο από τη θάλασσα ενώ δεν είναι τυχαίο που οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί της αρχαιότητας εξελίχτηκαν σε παραθαλάσσια σημεία».

Πρόσθεσε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και σε συνεργασία με το Maritime Institute of Eastern Mediterranean, υιοθέτησε την πρωτοβουλία «Λάρνακα – Γαλάζια Πόλη» με «όραμα αφενός την μετατροπή της Λάρνακας σε Περιφερειακό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας και την ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης μας στις αρχές της Βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο κ. Βύρας αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Λάρνακας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΗORIZON 2020, στις προσπάθειες για τη Δημιουργία του Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας & Τεχνολογίας – MaRITeC-X”,  στη δημιουργία της νέας Σχολής «Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας», στο Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας που προωθείται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Honor Frost και στο θαλάσσιο πάρκο που προωθείται από το Maritime Institute of Eastern Mediterranean, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος.

Σημείωσε ακόμα ότι η πρωτοβουλία του Δήμου «Λάρνακα, Γαλάζια Πόλη» δημιουργεί δεσμεύσεις για τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο», πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη και οι δράσεις μας δεν γίνονται πλέον σε ένα τυχαίο χάρτη» και είπε ότι «οφείλουμε οι προσπάθειες μας να είναι ιεραρχημένες και στοχευμένες».

Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο Δήμαρχος είπε ότι πρόκειται για «μια αξιόλογη προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από πολλούς φορείς και τη Λάρνακα, η οποία έχει απώτερο στόχο την ‘έξυπνη ανάπτυξη’ των πόλεών μας και την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας. Αποτελεί μια προσπάθεια που θα φέρει κοντά αρμόδιες αρχές, πολίτες, μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο, τη βιομηχανία και τους επαγγελματίες  στους τομείς αυτούς για διερεύνηση των γνώσεων και των εμπειριών τους».

Από την πλευρά του, ο Χρύσης Νικολαϊδης εκ της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ανέφερε ότι «αυτό ασχολείται με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ και κυρίαρχη πολιτική επιλογή στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, τη μετατροπή των ευρωπαϊκών πόλεων σε έξυπνους και βιώσιμους τόπους διαβίωσης”.

“Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να ενθαρρύνει την έρευνα, τη συζήτηση, τον προβληματισμό και την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων σχετικά με τις μεγάλες πρωτοβουλίες της ΕΕ – Έξυπνη και γαλάζια ανάπτυξη–  και να προωθήσει  τη δικτύωση για την απόκτηση και μεταφορά τεχνογνωσίας, να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την κοινή αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων και έξυπνων λύσεων και εφαρμογών για τις πόλεις και τις κοινότητες», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «το 3ο Συνέδριο SmartBlueCity προσελκύει σημαντικούς ομιλητές και συμμετέχοντες από την Ευρω-Μεσογειακή περιοχή και άλλες χώρες, ενώ πέραν των 50 ομιλητών από 20 χώρες θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους οι οποίες, μετά από αξιολόγηση, θα δημοσιευθούν από τον εκδοτικό οίκο Springer και άλλα επιστημονικά περιοδικά».

Οργανωτές του συνεδρίου είναι το Smart Cities Mediterranean Partnership που διευθύνεται από την CNE Business Development, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συν-διοργανωτές το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΚIOS Research and Innovation Center of Excellence του Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κυπριακό Ινστιτούτο, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, το Copernicus Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου της Ουτρέχτης, το Πανεπιστήμιο Basilicata και το Ινστιτούτο M2C του Bremen University, Γερμανίας.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Μεταφορών, Επικοινωνίας & Έργων και Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου, του Δήμου Λάρνακας, της Πρεσβείας του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Κύπρο, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, του Κέντρου Ερευνών Αλεξάνδρειας και Μεσογείου της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (Alex Med).

Η Αναστασία Στρατηγέα – Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ανέφερε ότι «βασικός στόχος του 3ου συνεδρίου «SmartBlueCity» είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ όλων των παραγόντων του Μεσογειακού οικοσυστήματος, δηλαδή την κοινωνία, τα κέντρα λήψης αποφάσεων, την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα.”.

ΚΥΠΕ

 

Σχετικά νέα

X
Translate »