Έχουμε θέμα

Σε Φοινικούδες και Μακένζυ δεν μύρισαν Χριστούγεννα…

Αν και η πόλη μας έχει αποκτήσει το δικό της διάκοσμο για τη γιορτή των Χριστουγέννων το επίκεντρο, ωστόσο, φαίνεται να είναι και πάλι η Πλατεία Ερμού η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης. Δυστυχώς όμως σε μια βόλτα που κάνει κανείς στην πόλη δεν θα δει το Christmas Spirit σε μεγάλο βαθμό. Παράδειγμα, περνώντας βράδυ από τις Φοινικούδες δεν θυμίζει σε τίποτα ότι διανύουμε περίοδο Χριστουγέννων ,  αφού δεν έχει στολιστεί καθόλου πάρα τα κρεμαστά στολίδια που έχουν  τοποθετηθεί, ενώ είναι μια περιοχή με έντονη εμπορική δραστηριότητα η οποία φέρνει αρκετά έσοδα στο Δήμο. Το σχόλιο μας εστιάζεται κυρίως στην απουσία λαμπιωνιών στις φοινικιές κάτι που βλέπαμε σε προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και στο στολισμό του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης o οποίος ήταν εντυπωσιακός.

Είναι καλό ο Δήμος χρόνο με χρόνο να αναβαθμίζει την εικόνα της περιοχής κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων και όχι να τη μειώνει.

Παράλληλα, στην περιοχή του Μακένζι παρά το γεγονός ότι χειμώνιασε και ο κόσμος έχει πλέον κατεβεί στο κέντρο, δεν βλέπουμε να έχει πραγματοποιηθεί κάποια χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, έστω και μικρής εμβέλειας. Σε σχέση με άλλες χρονιές τοποθετούνταν τουλάχιστον μερικά στολίδια  στα δέντρα του κεντρικού δρόμου . Υπάρχει κόσμος ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή  κυρίως τα Σαββατοκύριακα, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις ανοιχτές και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου οι οποίες αξίζουν κάτι περισσότερο σε σχέση με το τι προσφέρουν στην τοπική οικονομία.

Ακόμη και στην Πλατεία Ερμού που έχει καταστεί ως το κεντρικό σημείο για τα Χριστούγεννα της πόλης,  φέτος παρατηρήσαμε ότι δεν έχουν τοποθετήσει το φωτεινό δίχτυ που βλέπαμε τα τελευταία χρόνια το οποίο έκλεβε τις εντυπώσεις (έχει μεταφερθεί στο κτίριο του πρώην ΠΑΡΣΩΝ).

Τέλος, στην πλατεία Αγίου Λαζάρου δεν τοποθετήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο έδινε μια όμορφη νότα μπροστά από την εκκλησία.

Το άρθρο αυτό γίνεται κατόπιν αρκετών παραπόνων από επιχειρηματίες προς τη σελίδα μας που στην πλειοψηφία έχουν το δίκιο τους. Όλες οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους στο Δημαρχείο κάθε χρόνο, ενώ από τη λειτουργία τους εισπράττονται χρήματα, τα οποία θα έπρεπε να αξιοποιηθούν και να γίνει μια πιο ίση διαχείριση τους.

Φυσικά το να είναι οι Φοινικούδες στολισμένες όπως πρέπει τα Χριστούγεννα, είναι και θέμα που αφορά και το δημότη που ζει, βλέπει και κυκλοφορεί στην πόλη και σίγουρα επηρεάζουν τη ψυχολογία του.

Αν πρέπει να βαθμολογήσουμε το διάκοσμο της πόλης μας; Για εμάς πήρε απροβίβαστο. 

Η άποψη μας είναι πως άλλες χρονιές ίσως να έγινε καλύτερη δουλειά και μάλιστα σε περιόδους κρίσης, ενώ βλέπουμε ότι αντί κάθε χρόνο να προσθέτουμε, προσθαφαιρούμε και αυτό είναι κρίμα. Η πόλη μας είναι μικρή και μπορεί πολύ εύκολα να στολιστεί ακόμη και σε πρότυπα εξωτερικού. Ίσως του χρόνου στο στολισμό να κλιθούν νέοι δημότες να δώσουν ιδέες. Είναι καιρός οι δημότες μας να έχουν ενεργό ρόλο σε έτσι θέματα γιατί πιστεύουμε ότι έχουν να δώσουν και να προσφέρουν πολλά. Τρανό παράδειγμα ο συμπολίτης μας που προσφέρει μοναδικό θέαμα στο με το στολισμό της πολυκατοικίας του στο κέντρο της πόλης.

Υ.Γ. Η κριτική μας αφορά καθαρά με το πως είδαμε εμείς τα πράγματα. Σίγουρα ο Δήμος κάνει προσπάθειες για το καλύτερο όμως καθήκον μας είναι να κρίνουμε καλοπροαίρετα τα κακώς έχοντα, με βάση το τι πιστεύουμε εμείς. Είδαμε φέτος την προσπάθεια που έγινε με το Χριστουγεννιάτικο χωριό και την επικροτούμε καθώς επίσης και με το πρόγραμμα των Χριστουγέννων. Εμείς θέλουμε αυτή την περίοδο η πόλη μας να μετατρέπεται σε μια μεγάλη Ερμού και αν το κόστος είναι θέμα ας φέρνουμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη και να δίνουμε χρήματα σε άλλα πράγματα. 

 

Επιμέλεια
Νίκη Μιχαήλ
(Δημοσιογράφος)

 

Σχετικά νέα

X
Translate »