Ψυχολογία

Πώς η σειρά γέννησης επηρεάζει την ερωτική μας ζωή;

Η σειρά με την οποία έχουμε γεννηθεί έχει αντίκτυπο στον χαρακτήρα που τελικά διαμορφώνουμε, σε αυτό που γινόμαστε. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας μέσα στην οικογένεια και που τα υπόλοιπα μέλη αντιλαμβάνονται τη δική μας παρουσία στους ίδιους κόλπους.

 

Αυτή η επιρροή που ασκεί η θέση μας μέσα στο σπίτι, επηρεάζει και την ενήλικη ζωή μας σημαντικά, με προεκτάσεις ακόμη και στη σχέση μας με το άλλο φύλο. Σύμφωνα με έρευνες, η επιρροή εκδηλώνεται στον αριθμό των σεξουαλικών μας συντρόφων, στις ερωτικές μας επιθυμίες, στην ικανότητά μας να μείνουμε πιστοί, αλλά και στην απόφασή μας να ξεκινήσουμε τη δική μας οικογένεια. Η γενική διαπίστωση είναι ότι οι πρωτότοκοι είναι πιο εξουσιαστικοί, υπεύθυνοι και θετικοί στο να λειτουργούν εντός πλαισίου και κανόνων. Αντίθετα, οι τελευταίοι στη σειρά αρέσκονται στο να παίρνουν ρίσκα και έχουν πιο ατίθαση φύση. Οπωσδήποτε, οι διαπιστώσεις που ακολουθούν δεν ισχύουν καθολικά, σίγουρα όμως έχουν κάποια βάση. Πάμε να δούμε αν επιβεβαιώνονται στη δική μας περίπτωση.

Οι πρωτότοκοι
Σύμφωνα με μελετητές, οι πρωτότοκοι είναι υπεύθυνα άτομα, αξιόπιστα, προσεκτικά και με καλή συμπεριφορά. Συνήθως αποτελούν μια μικρογραφία των γονιών τους. Καθώς από μικροί έχουν μάθει να αναλαμβάνουν ευθύνες, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ενώ στην συμπεριφορά τους παρατηρείται και μια τάση εξουσιαστική, η οποία απαντάται και στις ερωτικές τους σχέσεις. Σύμφωνα με μελέτη του 2001 από το Florida Atlantic University, οι πρώτοι στη σειρά μιας οικογένειας έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους από τα αδέρφια τους, αλλά και εκφράζουν την επιθυμία για δική τους οικογένεια νωρίτερα από τα νεώτερα μέλη της οικογένειας των γονιών τους.

Τα μεσαία παιδιά
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη μέση της σειράς των απογόνων, έχουν μικρότερες πιθανότητες να διαπράξουν απιστία στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σχέσης. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι έχουν μάθει να είναι συνεργατικοί, ευέλικτοι και με κατανόηση, ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά με τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Έχουν μάθει να μοιράζονται και να υποχωρούν, γεγονός που διαμορφώνει μια πιο διαλλακτική στάση και με τους συντρόφους τους στην ενήλικη ζωή. Ταυτόχρονα, τα μεσαία παιδιά φαίνεται πως είναι πιο ανοιχτά στους πειραματισμούς, ως προς τη σεξουαλικότητά τους, θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα και είναι οι λιγότερο επικριτικοί σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις των άλλων γύρω τους.

Οι τελευταίοι στη σειρά
Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης χαλαρότητας που επιδεικνύουν οι γονείς στους Βενιαμίν της οικογένειας, εκείνοι αναπτύσσουν πιο ελεύθερη προσωπικότητα. Ταυτόχρονα, τα μικρότερα μέλη, έχοντας μόνιμα μεγαλύτερα αδέρφια που στα μάτια τους είναι πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο μεγαλόσωμα, πιο ικανά, έχουν από μικρά μάθει πως, για να επικρατήσουν, πρέπει να αναπτύξουν κάτι διαφορετικό που θα τους κάνει ξεχωριστούς. Έτσι, οι έρευνες δείχνουν πως τα μικρότερα παιδιά είναι πιο συναισθηματικά και εξωστρεφή, πιο κοινωνικά και ευχάριστα, ενώ συνήθως είναι εκείνα που κάνουν τους άλλους να γελούν. Επιθυμούν να είναι στο κέντρο της προσοχής και το κατορθώνουν με τον να γίνονται «η ψυχή της παρέας». Συνήθως, οι τελευταίοι στη σειρά εμφανίζονται σπάταλοι και με λιγότερη υπευθυνότητα. Στην ερωτική τους ζωή είναι εξίσου γενναιόδωροι, που σημαίνει ότι τους ενδιαφέρει να ικανοποιούν το σύντροφό τους και έχουν τον τρόπο να το κάνουν αποτελεσματικά. Ο ευχάριστος χαρακτήρας που διαθέτουν τους κάνει θελκτικούς και αποζητούν την προσοχή, γεγονός που δεν εγγυάται για την αξιοπιστία τους και την ικανότητά τους να παραμένουν σε μια μακροχρόνια σχέση…

Μοναχοπαίδια
Η αμέριστη αγάπη που έχουν λάβει μεγαλώνοντας από τους γονείς τους, δίνει στα μοναχοπαίδια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και στην ενήλικη ζωή. Καθώς δεν είχαν ποτέ δεδομένη την παρέα από αδέρφια, τα κάνει πιο εξωστρεφή πλάσματα, πιο κοινωνικά, αλλά και ικανά να περάσουν και μόνα τους εξίσου καλά. Αυτό έχει αντίκτυπο και στην ερωτική τους ζωή, που σημαίνει ότι τα μοναχοπαίδια αρέσκονται στην συντροφιά του άλλου φύλου, όμως έχουν ανάγκη και από τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο. Στο κρεβάτι, ίσως εμφανίζονται εγωιστές, καθώς έχουν μάθει να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος που, αν δεν το πάρουν, δυσαρεστούνται, απογοητεύονται και φεύγουν. Είναι κτητικοί και, ενώ θέλουν οι άλλοι να τους δείχνουν τα συναισθήματά τους, οι ίδιοι δύσκολα θα ανοιχτούν, άρα ο σύντροφός τους πρέπει να διαθέτει υπομονή και κατανόηση.

Πηγή: www.clickatlife.gr

Σχετικά νέα

X
Translate »