Breaking News

Οικονομία

Πόσα παρέχει το κράτος στα άτομα με αναπηρίες; Τι αλλάζει;

Κονδύλια εκατομμυρίων για στήριξη αναπήρων- Μηνιαία επιδόματα, τροχοκαθίσματα και αμάξια αναπήρων- Δείτε αναλυτικά

 

Το χέρι στην τσέπη βάζει το κράτος για τα κονδύλια ατόμων με αναπηρίες μέσα από τον προϋπολογισμό για το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης με στόχο την κάλυψη των απαραίτητων μηνιαίων κονδυλίων, την παροχή αναπηρικών αλλά και των σχεδίων επαγγελματικής κατάρτισης τους.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου κο Δημήτρη Λαμπριανίδη μας ανέφερε ότι ευτυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή των επιδομάτων όμως υπάρχει ακόμα  δρόμος και γι’ αυτό το λόγο θα ξεκινήσει συζήτηση για την αναβάθμιση και την αύξηση των επιδομάτων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο κος Λαμπριανίδης αναμένεται αύξηση και γι’ αυτό το λόγο θα προσέλθουν σε διάλογο το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, το Υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιες οργανώσεις.

 

Ας δούμε τα κονδύλια

Ποσό ύψους €400.000 που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίας τριών σχεδίων για επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση 260 τουλάχιστον αναπήρων, ως ακολούθως:

€385.000 που αφορούν έξοδα για την παροχή στήριξης σε περίπου 260 άτομα με αναπηρίες που απασχολούνται στην ανοιχτή αγορά εργασίας στα πλαίσια του Σχεδίου Απασχόλησης με Στήριξη.

 

€15.000 που αφορούν έξοδα επαγγελματικής κατάρτισης περίπου 10 ατόμων με αναπηρίες για σκοπούς εργοδότησης τους ή ανέλιξης στην εργασία τους στα πλαίσια του Σχεδίου Επαγγελματικής Κατάρτισης.

 

Παράλληλα, θα καλύπτονται επίσης δαπάνες και οι ανάγκες για αυτοεργοδότηση ατόμων με αναπηρίες οι οποίες ενδεχομένως να προκύψουν και θα καλυφθούν από το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων, στα πλαίσια του Σχεδίου για Δημιουργία και Λειτουργία Μικρών Μονάδων Αυτοεργοδότησης.

 

Επιδόματα

Αναφορικά με τα επιδόματα ατόμων με αναπηρία θα δοθεί:

Ποσό ύψους  €8.500.000  που  προορίζονται να καλύψουν την παραχώρηση μηνιαίου επιδόματος ύψους €339,55 σε περίπου 2100 άτομα με βαριά κινητική αναπηρία για τη λειτουργία του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας.

 

Ποσό ύψους  €8.000.000  που  προορίζονται να καλύψουν την παραχώρηση μηνιαίας χορηγίας €318,14 σε 2.050 περίπου τυφλά άτομα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Παροχής Ειδικής Χορηγίας σε Τυφλούς Νόμου.

 

Ποσό ύψους €7.600.000  που  προορίζονται να καλύψουν την παραχώρηση μηνιαίου επιδόματος φροντίδας ύψους €854,30  σε 740 περίπου τετραπληγικά άτομα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα.

 

Ποσό ύψους €1.400.000  που  προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη για περίπου 300 άτομα με σοβαρές κινητικές αναπηρίες μέσω του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Βοήθειας για Αγορά Τροχοκαθισμάτων από Ανάπηρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόνοια των €100.000 (εκ του €1.400.000) αφορά την αρμοδιότητα οικονομικής βοήθειας για τροχοκαθίσματα σε παιδιά στο σχολικό πλαίσιο όπου ανέλαβε το ΤΚΕΑΑ από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Ποσό ύψους €4.000.000  που  προορίζονται να καλύψουν την παραχώρηση μηνιαίου επιδόματος φροντίδας ύψους €350 σε 950 περίπου παραπληγικά άτομα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα.

 

Ποσό ύψους  €4.600.000 που αφορούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία 2018 – 2020 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο προνοεί αυξήσεις στα υφιστάμενα επιδόματα και διαμόρφωση νέας νομοθεσίας για τις υπηρεσίες και τις αναπηρικές παροχές (αλλά και νέα επιδόματα ή/και συγχωνεύσεις επιδομάτων ή/και μετονομασίες επιδομάτων).

 

 Ποσό ύψους €1.700.000 που προορίζονται να καλύψουν την παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής βοήθειας σε 550 περίπου άτομα με αναπηρίες για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου.

 

Ποσό ύψους €1.300.000 που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για περίπου 500 άτομα με αναπηρίες μέσω του Σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας για την προμήθεια τεχνικών μέσων, οργάνων και άλλων βοηθημάτων στα άτομα με αναπηρίες.

 

Ποσό ύψους €270.000 που προορίζονται να καλύψουν την καταβολή χορηγιών σε Εθελοντικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για την εκπροσώπηση ατόμων με αναπηρίες ή την παροχή υπηρεσιών και προγραμμάτων στα άτομα με αναπηρίες.

 

Ποσό ύψους €70.000 που προορίζονται να καλύψουν την καταβολή κρατικής χορηγίας προς την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥ.Σ.Ο.Α.) σε Θέματα που Aφορούν Άτομα με Αναπηρία.

 

Ποσό ύψους €15.000 που προορίζονται να καλύψουν τις  δαπάνες υλοποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Αναπηρικών Τροχοκαθισμάτων.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »