Breaking News

Πολιτιστικά

 Πρόσκληση Διάλεξη της ιστορικού-ερευνήτριας δρος Νάσας Παταπίου στην Τερσεφάνου

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή των Ιερών Ναών Αγίας Μαρίνας και Αγίου Νεκταρίου  Τερσεφάνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Τερσεφάνου και ο Πολιτιστικός Όμιλος Σαλίνα  σας προσκαλούν στη διάλεξη της δρος Νάσας Παταπίου με θέμα: Άγνωστα στοιχεία για την Τερσεφάνου και την ισχυρή οικογένεια των Ποδοκάθαρων, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, στις 7 μμ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Προαύλιο των Ιερών Ναών Αγίας Μαρίνας και Αγίου Νεκταρίου, στην Τερσεφάνου.

Στη διάλεξη θα αναφερθούν στοιχεία για την Τερσεφάνου βασισμένα σε αρχειακό υλικό του 16ου αιώνα επί Βενετοκρατίας και θα παρουσιαστεί η σχέση  του χωριού με την φεουδαρχική  οικογένεια των Ποδοκάθαρων. Οι Ποδοκάθαροι μέχρι την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς (1570-1571) κατείχαν ως φέουδο  όχι μόνο την Τερσεφάνου αλλά και τα γύρω χωριά.

Αναφέρουμε ενδεικτικά το Κίτι, τη Δρομολαξιά, την Άρπερα, τον Άγιο Γεώργιο της Άρπερας κ.ά. Τα ίχνη της ίδιας οικογένειας απαντούν έως σήμερα  στον ίδιο τον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας της Τερσεφάνου αφού σε τοίχο της  είναι χαραγμένο το οικόσημο των Ποδοκάθαρων.

Σχετικά νέα

X
Translate »