Πολιτιστικά

Ο οργανισμός Λάρνακα 2030 συγκεντρώνει όλες τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης στο εμπορικό κέντρο της πόλης!

Χωράει όλη η Ευρώπη στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας; Πώς θα μπορούσε η περιοχή να γίνει ο κοινός τόπος όπου συναντώνται όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις που διετέλεσαν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες  (ΠΠΕ) από καταβολής αυτού του τόσο σημαντικού πολιτιστικού θεσμού, του μακροβιότερου της ΕΕ; Ταερωτήματα αυτά έθεσε και απάντησε έμπρακτατο Λάρνακα 2030,σε συνεργασία με το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου μαζί με τις ομάδες εργασίας Αρχιτεκτόνων και Γραφιστών του Οργανισμού. Το συναρπαστικό αποτέλεσμα αυτής της διάδρασης και της συν-δημιουργίας είναι το Common Ground- Κοινός Τόπος, μια δράση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ξανά πανευρωπαϊκά.Πρόκειται για μια μεγάλη εικαστική παρέμβαση στις βιτρίνες των καταστημάτων που θα αγκαλιάσει το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λάρνακας. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 12 Μάϊου, με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο των 20 ετών από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Οι συμμετέχοντες αρχιτέκτονες και γραφίστες, όλες και όλοι τους νέοι δημιουργοί της πόλης μας, εργάστηκαν για τέσσερις μήνες εθελοντικά, δημιουργώντας μια ενιαία σύνθεση από αυτοκόλλητες επιφάνειες οι οποίες θα εφαρμοστούν στην εξωτερική όψη των βιτρινών, ενώ θα συνεχίζονται και στον δημόσιο χώρο, στους πεζόδρομους και τις πλατείες. Με τον τρόπο αυτό θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο γραφιστικό και εικαστικό περιβάλλον σε όλο το μήκος των κύριων εμπορικών οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως με αφετηρία την πλατεία Ζουχουρί. Θεματικά οι παρεμβάσεις βασίζονται σε ιδιοσυγκρασιακάχαρακτηριστικάτων διαφορετικών πόλεων που είχαν τον τίτλο της ΠΠΕ, με την κάθε βιτρίνα να φιλοξενεί μια διαφορετική πολιτιστική πρωτεύουσα!

Η ιδέα που επεξεργάστηκανκαι πρότειναν οι ομάδες εργασίες του Λάρνακα 2030 έτυχε της τεράστιας αποδοχής του εμπορικού κόσμου με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τα εβδομήντα καταστήματα! Αυτό συνιστά χωρίς υπερβολή μια πρωτοφανή ενεργοποίηση του εμπορικού κόσμου της Λάρνακας με αφορμή και αφετηρία ένα καλλιτεχνικό έργο. Το πρότζεκτ θα εγκαινιαστεί στις 12 Μαΐου και θα κρατήσει για ένα μήνα. Κατά τα Σαββατοκύριακα οι δρόμοι θα μετατρέπονται σε πεζόδρομους φιλοξενώντας παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις στο δημόσιο χώρο, όπως streetdance,ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια. Όλη αυτή η δραστηριότητα θα προσδώσει αναμφίβολα επιπρόσθετη αξία στο εμπορικό κέντρο,προσκαλώντας τον κόσμο να έρθει και να εμπλακεί δημιουργικά.

«Η εικαστική παρέμβαση Common Ground είναι χαρακτηριστική του modus operandi του Λάρνακα 2030. Είναι ένα αποτέλεσμα συνδημιουργίας ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες της πόλης, από νέους αρχιτέκτονες και γραφίστες μέχρι τους καταστηματάρχες του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν ενεργά εμπλακεί στη δημιουργία της καλλιτεχνικής αυτής δράσης, στη διαδικασία δηλαδή να ξαναφανταστούμε την πόλη, να δώσουμε δημιουργικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, να φανταστούμε και να κάνουμε τη Λάρνακα κέντρο της Ευρώπης. Με αυτό το έργο στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ο Κοινός μας Τόπος, ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι ο Κοινός μας Τόπος και κυρίως ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ο Κοινός Τόπος, οι δημιουργοί του σήμερα και του αύριο της πόλης που θέλουμε, αλλά και της Ευρώπης που θέλουμε», σημειώνει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Λάρνακα 2030 Κέλλυ Διαπούλη.

Από το Λάρνακα 2030 εργάστηκαν οι εξής αρχιτέκτονες-σχεδιαστές υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό του αρχιτέκτονα Κυριάκου Χριστοφίδη: Eisa Baddour, Ευγένιος Γαβριήλ, Περικλής Γεωργίου, Αγνή Δημητρίου, Χριστίνα Ηλία, Μαρία Ισαάκ, Κωνσταντίνος Κέλπης, Μάριος Κυριάκου, Λούης Λοΐζου, Μαριαλένα Μπύρου, Αναστασία Ορφανίδου, Γιώργος Πέτρου, Στέλλα Ταουσιάνη, Γιώτης Τσανγκάρης καιΧριστίνα Χάρπα. «Νιώθουμε τυχεροί που συν-διαμορφώσαμε μαζί με τους καταστηματάρχες αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο το οποίο επανεντάσσει το κοινό στο εμπορικό κέντρο της πόλης», δήλωσε εκ μέρους της ομάδας ο Κ. Χριστοφίδης.

Αξίζει να υπογραμμιστεί εκ νέου ότι ησυναρπαστικήαυτή καλλιτεχνική παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας είναι ο καρπός της συν-δημιουργίας καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και σχεδιαστώνμε τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης. Πέραν των 150 ατόμων δούλεψαν συστηματικάώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα έργο που γεμίζει το κέντρο της πόλης με τέχνη, έκφραση και αισιοδοξία. Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα απτό παράδειγμα μιας δυναμικής διάδρασης που επαναπροσδιορίζειτην Λάρνακα, αναδεικνύοντας τους άρρηκτους δεσμούς της με την Ευρώπη.

Σχετικά νέα

X
Translate »