Γενικά

Προτιμούν τα malls οι Κύπριοι

Τάσεις συγκέντρωσης σε μεγάλα σημεία, όπως malls και υπεραγορές παρουσιάζει η αγορά λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Τράπεζας.

Βάσει των αποτελεσμάτων, περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι επισκέπτονται εμπορικά κέντρα (malls) δύο φορές το μήνα κατά μέσο όρο. Πιο συχνοί επισκέπτες των malls είναι οι κάτοικοι της Πάφου, οι οποίοι σε ποσοστό 86% δήλωσαν ότι πηγαίνουν σε εμπορικό κέντρο περίπου πέντε φορές το μήνα.

Σε ότι αφορά τους Λευκωσιάτες, σε ποσοστό 84% δήλωσαν ότι επισκέπτονται malls περίπου δύο φορές το μήνα, ενώ ίδια συχνότητα δήλωσε και το 76% των ερωτηθέντων Λεμεσιανών.

Όπως προκύπτει μέσα από την έρευνα, πέντε είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Κύπριοι προτιμούν τα εμπορικά κέντρα:
•    Ψώνισμα (58%)
•    Βόλτα (γενικά) (41%)
•    Καφέ (24%)
•    Διασκέδαση (16%)
•    Φαγητό (8%)

Σύμφωνα με την έρευνα, τους τελευταίους τρεις μήνες, ποσοστό 22% των αγορών σε είδη ένδυσης έγιναν από εμπορικά κέντρα, ενώ από τα malls πωλήθηκαν:
•    11% των ειδών υπόδησης,
•    8% των αθλητικών ειδών,
•    10% των καλλυντικών
•    5% των ειδών τεχνολογίας
•    5% των ειδών σπιτιού

 

Επιλεκτικά οι online αγορές
Χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης είναι τα ποσοστά των Κύπριων καταναλωτών που προτιμούν τις online αγορές, καταδεικνύοντας ότι οι συγκεκριμένες αγορές εξακολουθούν να γίνονται επιλεκτικά, με κίνητρο το οικονομικό όφελος. Ποσοστό 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έκανε αγορά μέσω διαδικτύου τους τελευταίους 15 μήνες. Δύο στους τρεις ανέφεραν το οικονομικό όφελος ως έναν από τους λόγους για αγορές οnline (66% δήλωσαν ότι είναι πιο φθηνά), ενώ ένας στους τέσσερις αναφέρει ως πλεονέκτημα τη μεγαλύτερη ευκολία (25%) και την περισσότερη ποικιλία (22%).

«Ψηφίζουν υπεραγορές»
Αξιοσημείωτο, είναι εξάλλου, το ποσοστό των καταναλωτών που κάνει τα ψώνια του στις υπεραγορές σε όλη την Κύπρο. 96% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επισκέπτονται τις υπεραγορές. Οκτώ στους 10 δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν λίστα ψωνίσματος, και από αυτούς το 70% δηλώνει ότι δεν ξεφεύγουν σημαντικά από τον προγραμματισμό τους. Εννέα στους 10 παρατηρούν τις προσφορές των υπεραγορών, ενώ οκτώ στους 10 τις λαμβάνουν υπόψη και αξιοποιούν κάποιες από αυτές.

 

Αναμένουν αύξηση τιμών
Σε γενικές γραμμές η έρευνα καταγράφει τις πρώτες ενδείξεις ότι οι καταναλωτές άρχισαν να αντιλαμβάνονται κάποια κινητικότητα στο λιανικό εμπόριο και την οικονομία ευρύτερα. Την ίδια ώρα, αναφέρεται και η αίσθηση τους ότι το κόστος για αγορές θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.
Πιο αναλυτικά, έξι στους 10 θεωρούν ότι οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Πέραν των μισών θεωρούν ότι θα αυξηθούν και του χρόνου.
Την ίδια ώρα, 50% των ερωτώμενων θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για μεγάλες καταναλωτικές αγορές, ενώ ένας στους πέντε θεωρεί ότι η περίοδος είναι κατάλληλη.
Σε ότι αφορά την πρόθεση αγοράς μέσα στον επόμενο χρόνο, με εξαίρεση τις μικρές ατομικές Συσκευές (PC / Tablet / Mobile) λιγότεροι από ένας στους πέντε θεωρούν πιθανόν να προβούν σε μεγάλες αγορές. Πιο αναλυτικά, ποσοστό 34% δηλώνει ότι σίγουρα ή ενδεχομένως να αγοράσει υπολογιστή ή tablet ή κινητό τηλέφωνο, 19% μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, 18% έπιπλα, 17% τηλεόραση ή ηχοσύστημα και 16% μοτοσικλέτα ή αυτοκίνητο.

*Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο νέο επιχειρηματικό blog της Ελληνικής Τράπεζας, διενεργήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2017 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από την Pulse Market Research.

10
reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »