Πολιτιστικά

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για το 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χωρού

Η Λάρνακα είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί και φέτος το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του φθινοπώρου που θα λάβει μέρος από 14 μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2018 στην εξέδρα της Λεωφόρου Αθηνών.

 

Το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας και τον Δήμο Λάρνακας αποτελεί πλέον πετυχημένο θεσμό. Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού δίκαια θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στον χώρο αυτό, αφού 800 χορευτές θα δώσουν το παρών τους  κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Πάνω από 50.000 θεατές, ντόπιοι και ξένοι, παρακολουθούν κάθε χρόνο δωρεάν τις εκδηλώσεις στην εξέδρα των Φοινικούδων, ενώ χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα άλλων γειτονικών λαών μέσα από ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί συγκροτήματα από ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ και τον ΠΟΝΤΟ καθώς και συγκροτήματα από την ΚΥΠΡΟ όπως τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο «Τρίδατα» Λιβαδιών, τον Πολιτιστικό Όμιλο «Αθανασία», τον Πολιτιστικό Όμιλο «Νέα Γενιά» Βορόκλινης, τον Δικοινοτικό Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Η Κύπρος», τον Πολιτιστικό Όμιλο  «Ρωμιοσύνη» και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κύπρου. Στην τελετή λήξης θα παρουσιαστεί ο Ντίνος Κκάντης, ο χορευτής των ποτηριών που κέρδισε φέτος τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό «Ελλάδα έχεις Ταλέντο» σε μια χορευτική επίδειξη με 207 ποτήρια στο κεφάλι.

Καινοτομία στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελεί η φετινή έκθεση με τίτλο «Όμοια και ανόμοια της παραδοσιακής φορεσιάς Κύπρου και Ρουμανίας». Είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από νεαρούς ερευνητές του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Turku Mures και  του συγκροτήματος Muresul.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια μεγάλη γκάμα από 70 παραδοσιακά κοστούμια από Ρουμανία και Κύπρο καθώς και παραδοσιακά αντικείμενα  προσφερθέντα από το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας και ιδιωτικά μουσεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Άλωνας Στέλιου Χατζηγεωργίου, τον Πολιτιστικό Όμιλο «Νέα Γενιά» Βορόκλινης και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κύπρου θα εκτεθούν στον χώρο. Φιλμάκι δεκαπέντε λεπτών θα παρουσιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους επισκέπτες.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στον πολυχώρο  Αποθήκες 79 στη Λάρνακα. Τα εγκαίνια θα τελεστούν στις 14 Σεπτεμβρίου η ώρα 8:00 μ.μ. από τον κ. Παύλο Παρασκευά, Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Στις 15 Σεπτεμβρίου στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Αγίου Λάζαρου και Ερμού θα γίνουν υπαίθριες παραστάσεις και παρελάσεις από τις φολκλορικές ομάδες.

Για τρεις συνεχόμενες βραδιές 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα γίνουν παρελάσεις των συγκροτημάτων κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών με αφετηρία τον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και τερματισμό την εξέδρα των Φοινικούδων όπου θα παρουσιάσουν κάθε βράδυ διαφορετικό τρίωρο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

 

 

 

Επίσημοι θεσμικοί χορηγοί: ΚΟΤ, ΟΠΑΠ, McDonald’s, Ocean Βasket

 

Χορηγοί επικοινωνίας: CAPITAL, EF-EM 99, ΡΙΚ

 

Σχετικά νέα

X
Translate »