Οικονομία

Ποινική Έρευνα για Κτηματολόγιο Λάρνακας

Ποινική έρευνα αρχίζει το ΤΑΕ αρχηγείου σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να αποκτήσει το δημόσιο το κτήριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Τμήματος Κτηματολογίου Λάρνακας. Σχετικές οδηγίες έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Στέλιος Στυλιανού απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» ανέφερε ότι οι οδηγίες δόθηκαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος και τη διερεύνηση θα αναλάβει ομάδα ανακριτών του ΤΑΕ αρχηγείου οι οποίοι θα ενισχυθούν και από ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας.

Η έρευνα διατάχθηκε ύστερα από καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος είχε καταγγείλει και ενώπιον της Βουλής ότι έπασχε η διαδικασία απαλλοτρίωσης του κτηρίου.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε στον «Φ» ότι υπάρχει μεγάλος όγκος εγγράφων προς εξέταση ενώ αναμένεται να ληφθεί και μεγάλος αριθμός καταθέσεων, κάτι το οποίο προδιαγράφει ότι η έρευνα θα διαρκέσει μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι με οδηγίες του τότε Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε τριμελής επιτροπή (αποτελείτο από τον τότε γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρο Σαββίδη, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη και τον τότε Γενικό Λογιστή Λάζαρο Λαζάρου), η οποία στις 16/12/2009 εξουσιοδοτήθηκε να διαπραγματευθεί την αγορά του εν λόγω κτηρίου αλλά τελικά κατέληξε σε συμφωνία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία για απαλλοτρίωση της οικοδομής έναντι €14,2 εκατ.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2017, τον ενημέρωσε ότι ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία του κτηρίου του Κτηματολογίου Λάρνακας ήταν €8,1 εκατ., τελικά αυτό απαλλοτριώθηκε έναντι €14,2 εκατ. στα οποία προστίθενται και άλλες €930.000 τις οποίες κατέβαλε η κυβέρνηση στον ιδιοκτήτη για τα ενοίκια που αντιστοιχούσαν στο χρονικό διάστημα που χρησιμοποιούσε την οικοδομή προτού την αποκτήσει με τη μέθοδο της απαλλοτρίωσης.

Στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή γινόταν αναφορά σε απαράδεκτη στάση ορισμένων, σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, σε συγκαλυμμένη ανάθεση κατασκευής δημόσιου έργου χωρίς προσφορές, παράκαμψη διαδικασιών, απαλλαγή του ιδιοκτήτη από την καταβολή φόρων, πιθανή υπέρβαση εξουσίας, ενδεχόμενο τήρησης ψευδών λογαριασμών, σε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, σε παραπλανητική εκτίμηση ακινήτου και σε «εξόχως ασύμφορη απόκτηση κτηρίου από το κράτος».

Ο Γενικός Ελεγκτής στην απόφασή του να εισηγηθεί τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας έλαβε υπ’ όψιν και τα εξής:

(α) Το ύψος του καθαρού ποσού που αποκόμισε ο ιδιοκτήτης (€14,2 εκατ. + €933.000) για ένα κτήριο (και γη) αξίας της τάξης των €8,1 εκατ., δηλαδή κέρδος της τάξης των €7 εκατ.

(β) Την παραβίαση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για αγορά του κτηρίου, με την απόφαση της τριμελούς Επιτροπής για απαλλοτρίωση.

(γ) Την απόφαση απαλλοτρίωσης του κτηρίου –προς όφελος του ιδιοκτήτη– η οποία δεν συνάδει με το πνεύμα της νομοθεσίας (Νόμος Ν. 15/1962 περί Αναγκαστικής Απαλλοτριώσεως), εφόσον οι αποφάσεις/ενέργειες του κράτους και του ιδιοκτήτη δηλώνουν πρόθεση για συμφωνημένη μεταξύ των δύο μερών αγορά/πώληση και δεν παραπέμπουν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση.

(δ) Την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία (η απαλλοτρίωση συμφωνήθηκε με τον ιδιοκτήτη στις 16/12/2009, στις 18/12/2009 δημοσιεύθηκε η Γνωστοποίηση Απαλλοτρίωσης και στις 22/12/2009 το Διάταγμα Απαλλοτρίωσης, ενώ στις 23/12/2009 καταβλήθηκε στον ιδιοκτήτη το ποσό των €14,2 εκατ. αφού στις 21/12/2009 εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις από το κονδύλι «Μη προβλεπόμενες δαπάνες και Αποθεματικό»). Σημειώνεται ότι η συνήθης περίοδος για ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας είναι περίπου 2 χρόνια.

(ε) Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με την αρχική απόφαση ενοικίασης (που εξαιρείται από τη νομοθεσία περί της ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων) και στη συνέχεια –σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα– την απόφαση αγοράς του (η αγορά επίσης εξαιρείται από τη νομοθεσία περί της ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων), την οποία θεώρησε ως μια συγκεκαλυμμένη απευθείας ανάθεση σε έναν ιδιοκτήτη γης (που την είχε μάλιστα πρόσφατα αποκτήσει), της κατασκευής δημόσιου έργου, κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών, έχει την άποψη ότι ενδεχομένως να διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα.

Δαπάνησε €8,1 εκατ. και εισέπραξε €15,1 εκατ;

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, ο ιδιοκτήτης του κτηρίου κατέβαλε μεταξύ των ετών 2006 και 2008 ποσό της τάξης των €8,1 εκατ. και εισέπραξε μεταξύ των ετών 2008 και 2009 ποσό της τάξης των €15,1 εκατ., αποκομίζοντας κέρδος της τάξης των €7 εκατ., το οποίο, λόγω της απαλλοτρίωσης (αντί της αγοράς), ήταν και αφορολόγητο. Στο κέρδος αυτό δεν περιλαμβάνεται μάλιστα το κέρδος της συνδεδεμένης εργοληπτικής εταιρείας που είχε αναλάβει την κατασκευή του κτηρίου. «Θεωρούμε τούτο ως σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων», ανέφερε ο Ελεγκτής.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφερόμενος στους αρμοδίους ανέφερε ότι αυτοί θεώρησαν δεδομένο ότι η ανέγερση του κτηρίου κόστισε €8 εκατ. και ότι το 2009 η γη άξιζε €4,2 εκατ. (από περίπου €1,5 εκατ. που αγοράστηκε το 2006) οπόταν θεώρησαν ότι η αξία ανέρχεται περίπου στα €13 εκατ. Παράλληλα, κατά τον Γενικό Ελεγκτή, υπολόγισαν σκανδαλωδώς και τον ΦΠΑ (15%) και 15% το κέρδος του ντιβέλοπερ για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι το κτήριο αποκτήθηκε από το δημόσιο έναντι συνολικού ποσού €15,1 εκατ.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπέδειξε επίσης πως ο ΦΠΑ έπρεπε να καταλήξει στο κράτος και όχι στον ιδιώτη ιδιοκτήτη του κτηρίου.

Επίκληση εγγράφου της τέως Ελέγκτριας

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο Γενικός Ελεγκτής κατέθεσε χειρόγραφη επιστολή της προκατόχου του κ. Χρυστάλας Γιωρκάτζη η οποία φέρεται να θεωρούσε πως τα €14,2 ήταν λογική τιμή, όπως και οι εκτιμήσεις για την αξία του κτηρίου.

Πάντως η κ. Γιωρκάτζη είχει καταλήξει ότι «η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν εξασφάλισε διαφάνεια, ίση μεταχείριση των πολιτών, ούτε η τιμή ήταν προϊόν ανταγωνισμού.».

Στην ιδιόχειρη σημείωση της κ. Γιωρκάτζη ημερ. 5/2/2010 προς τους υφιστάμενους της που εξέταζαν το θέμα αναφερόταν:

«Ο κ. Θ. Νεοκλέους με τους συνεργάτες του μελέτησαν την εκτίμηση του ΤΔΕ για το Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λάρνακας και την βρίσκουν λογική και τεκμηριωμένη, (συνεννοηθείτε μαζί του για συμπερίληψη στην έκθεση που ετοιμάζετε για το θέμα)».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί από πλευράς του ότι τόσο η εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου όσο και του Τμήματος Δημοσίων Έργων ήταν φουσκωμένες, κάτι το οποίο ευνόησε τον ιδιοκτήτη του κτηρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Τριμελής Επιτροπή κατέληξε ότι με την αγορά του κτηρίου το δημόσιο θα εξοικονομήσει €110 εκατ. αν ληφθεί υπ’ όψιν το τι θα πλήρωνε υπό μορφή ενοικίων διαμέσου των δεκαετιών.
Ενημερώνοντας τη Βουλή ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε και τα εξής:

«Η εικόνα που έχουμε σχηματίσει είναι ότι ενδεχομένως διάφορα πρόσωπα που ασκούσαν δημόσια εξουσία, κεχωρισμένα ή σε συνεννόηση μεταξύ τους, μεθόδευσαν την απόκτηση του κτηρίου σε τιμή που ήταν εξόχως ασύμφορη για το κράτος, με τρόπο ώστε να δίνεται η ψευδής εικόνα ότι η τιμή ήταν λογική και συμφέρουσα για το κράτος».

Ο χειρισμός ανατέθηκε στους τεχνοκράτες

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης επί υπουργίας του οποίου αποκτήθηκε το κτήριο υπέδειξε πως η απόφαση ήταν η απόκτηση κτηρίων ή και η ανέγερση κυβερνητικών γραφείων ώστε να μην πληρώνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια σε ενοίκια.

Ο κ. Συλικώτης είπε επίσης πως το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στους κορυφαίους τεχνοκράτες (γενικούς διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και στον Γενικό Λογιστή) να διαπραγματευθούν την αγορά του κτηρίου.

Η Τριμελής Επιτροπή αφού έλαβε υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα, κατέληξε στην απόφαση για απαλλοτρίωση του κτηρίου θεωρώντας πως η απαλλοτρίωση του κτηρίου έναντι €14,2 εκατ. ήταν συμφέρουσα για το δημόσιο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εξουσιοδοτήσει την Τριμελή Επιτροπή να αποφασίσει και γι’ αυτό δεν επανεξέτασε την απόφασή της.

Πηγή: philenews.com

 

Σχετικά νέα

X
Translate »