Οικονομία

Πιο κοντά ο Ρωσικός πύργος στις Φοινικούδες

Ενώπιον των αρμοδίων αρχών για εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών βρίσκονται οι σχετικές αιτήσεις του Ρώσου επενδυτή Νικολάι Ποταπένκο, για την ανέγερση του πολυσυζητημένου και πολυαναμενόμενου έργου Larnaka Tower, στην παραλία των Φοινικούδων. Ένα έργο, το οποίο αν και πέρασε από 40 κύματα και κινδύνευσε να ναυαγήσει, φαίνεται να παίρνει σιγά σιγά το δρόμο της υλοποίησης, μετά και την εμπλοκή του νέου Δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα.

Βάσει των σχεδιασμών του Ρώσου επενδυτή, στο παραλιακό μέτωπο των φοινικούδων θα δημιουργηθούν δύο πύργοι, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, όπως προβλέπει και η συμφωνία εξαγοράς του δημοτικού τεμαχίου, καθώς επίσης και ένα ακόμα συγκρότημα αποτελούμενο από πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία. Το κόστος του όλου project, το οποίο θα φέρει την ονομασία Larnaka Tower, υπολογίζεται στα €170 εκατ.

Το InBusinessNews παρουσιάζει αναλυτικά το πολυσυζητημένο έργο. Πρόκειται ουσιαστικά για μεικτή ανάπτυξη συνολικής έκτασης 60.000 m2, η οποία θα περιλαμβάνει και 440 χώρους στάθμευσης. Το όλο έργο θα αναπτυχθεί στο τεμάχιο της Λεωφόρου Αθηνών, στον παραλιακό δρόμο των Φοινικούδων (στο σημείο λειτουργεί σήμερα λουναπαρκ), το οποίο ο Ρώσος επενδυτής αγόρασε από το Δήμο Λάρνακας έναντι €5 εκατ, στο τεμάχιο όπου βρίσκεται σήμερα το εστιατόριο hobos και θα εκτείνεται μέχρι την εμπορική οδό Ζήνων Κιτιεύς.

Η κατασκευή του έργου υπολογίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019, εφόσον εκδοθούν μέχρι τότε όλες οι απαραίτητες άδειες. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα διαρκέσουν συνολικά 2,5 χρόνια, ενώ τόσο το ξενοδοχείο όσο και το συγκρότημα με τα διαμερίσματα και τα γραφεία θα παραδοθούν μαζί, στην ίδια φάση.

Ξενοδοχείο 5 αστέρων
Στο δημοτικό τεμάχιο που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο των Φοινικούδων θα κατασκευαστεί το πέντε αστέρων ξενοδοχείο που σχεδίασε ο κ. Ποταπένκο.  Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει 100 δωμάτια, δύο εστιατόρια, δύο πισίνες (εσωτερική και εξωτερική), σπα και υπόγειους χώρους στάθμευσης για συνολικά 50 αυτοκίνητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του ξενοδοχείου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Πύργος με πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία
Δίπλα ακριβώς από το ξενοδοχείο, στον χώρο όπου σήμερα στεγάζεται το εστιατόριο Hobos, θα ανεγερθεί ένας πύργος, ύψους 110 τετραγωνικών μέτρων. Βάσει του σχεδιασμού, στο 30 ορόφων αυτό κτήριο θα δημιουργηθεί συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων και  γραφείων. Συνολικά θα κατασκευαστούν 148 διαμερίσματα, περιλαμβανομένων και τριών ρετιρέ. Σε ότι αφορά, το Business center κλάσης A, αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των γραφείων που θα δημιουργηθούν, το συγκεκριμένο τμήμα θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 5.175 τετραγωνικών μέτρων. Στο συγκριμένο κτήριο θα λειτουργήσουν ακόμα δύο πισίνες, δύο γυμναστήρια κ.α.

Σε αναμονή για αδειοδότηση
Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης του έργου. Στις 21 Ιουνίου κατατέθηκαν οι αιτήσεις για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Θα ακολουθήσει η διαδικασία για την έκδοση και των υπόλοι8πων αδειών.

Ενδιαφέρον από Κύπριους και ξένους
Πάντως, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, ήδη άρχισε να επιδεικνύεται ενδιαφέρον από επενδυτές για αγορά διαμερισμάτων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρονται τόσο ξένοι όσο και Κύπριοι επενδυτές. Σε ότι αφορά τους ξένους, αυτοί προέρχονται κυρίως από χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Κίνα και η Ρωσία.

 

Το παρασκήνιο που καθυστέρησε το έργο  
Υπενθυμίζεται ότι η ανέγερση ξενοδοχείου στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων δεν αποτελεί σημερινό πλάνο. Αντίθετα αποτελεί μια επιθυμία των Λαρνακέων που χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια, η οποία ωστόσο, για τον ένα ή τον άλλο λόγο κατέληγε πάντα στα συρτάρια.

Το 2015 ο Ρώσος επενδυτής, Νικολάι Ποταπένκο προχώρησε σε συμφωνία για αγορά του δημοτικού τεμαχίου που λειτουργεί σήμερα ως λούνα πάρκ. Νωρίτερα είχε εξαγοράσει το τεμάχιο όπου στεγάζεται σήμερα το εστιατόριο Ηοbos, το οποίο ανήκε στην οικογένεια Λευκαρίτη, με στόχο να ενοποιήσει τα δύο τεμάχια και να προχωρήσει στην ανέγερση του ξενοδοχείου.

Ο επενδυτής κατέβαλε προκαταβολή ύψους €1,5 εκ. στο Δήμο Λάρνακας έναντι των συνολικά πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφάσισε τερματισμό της συμφωνίας, αφού ο επενδυτής δεν είχε καταβάλει στην καθορισμένη ημερομηνία την πρώτη από τις τρεις ετήσιες δόσεις για εξόφληση του ποσού. Μετά την απόφαση του Δήμου ο επενδυτής υπέβαλε αγωγή ζητώντας πίσω την προκαταβολή του €1,5 εκ. με αποτέλεσμα η διαφορά να καταλήξει ενώπιον του Δικαστηρίου.

Με την αλλαγή του Δημοτικού Συμβουλίου και την εκλογή του Ανδρέα Βύρα στη δημαρχία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών άρχισαν να βελτιώνονται, με αποκορύφωμα την μεταξύ τους συμπληρωματική συμφωνία. Η εν λόγω συμφωνία τροποποιεί τους όρους της αρχικής, μεταξύ του Δήμου και του Ρώσου επενδυτή, ο οποίος συμφώνησε να εξοφλήσει το υπόλοιπο του αντιτίμου αγοράς του λόγω τεμαχίου μέχρι το τέλος του χρόνου. Το υπόλοιπο ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, ο αγοραστής θα υποβάλει τελικά σχέδια για το έργο, καθώς και σχέδια για αναβάθμιση των δημοσίων χώρων μπροστά από το καρουσέλ και το καφεστιατόριο Hobos, έναντι €1,2 εκατ, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Επίσης,  ο επιχειρηματίας έχει δεσμευτεί ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο θα αξιοποιηθεί μόνο για τους σκοπούς, για τους οποίους πωλήθηκε.

Αναφορικά με τα έργα κοινής ωφελείας ύψους €1,2 εκατ, αφορούν μεταξύ άλλων την αναβάθμιση της εξέδρας εκδηλώσεων του Δήμου Λάρνακας και της πλατείας που βρίσκονται επί της Λεωφόρου Αθηνών.

Σχετικά νέα

X
Translate »