Οικονομία

Πάνω από €30 εκατ. οι συμψηφισμοί από τη Συνεργατική

Προεδρική παρέμβαση χθες για το θέμα των συμψηφισμών καταθέσεων και δανείων από τη θυγατρική της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζα, ΣΕΔΙΠΕΣ.

Πρωί- πρωί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου κλήθηκε στο Προεδρικό και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Επίτροπος ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα μέχρι στιγμής ευρήματα του, καθώς και για τις ακραίες περιπτώσεις συμψηφισμών.

Ο Επίτροπος ανάφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως έχουν επηρεαστεί 16 χιλ. λογαριασμοί και ότι οι συμψηφισμοί ξεπερνούν τα €30 εκατ. Επίσης τον ενημέρωσε και για περιπτώσεις που επηρεάστηκαν λογαριασμοί ληπτών δημοσίων βοηθημάτων, μονογονιών, συνταξιούχων, ταμείων προνοίας και ασθενών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έδωσε οδηγίες στον Επίτροπο να διερευνήσει διεξοδικά το θέμα και να του υποβάλει το συντομότερο έκθεση.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ζήτησε από τη διοίκηση τη ΣΕΔΙΠΕΣ να ελέγξει και να επιβεβαιώσει τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί σχετικά με το θέμα και να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην περίπτωση που θα υπάρξει ανάγκη διόρθωσης τυχόν λαθών.

Ο Υπουργός δήλωσε πως είναι νόμιμη και αναγνωρισμένη τραπεζική πρακτική οι συμψηφισμοί, επισημαίνοντας πως θα ήταν σκάνδαλο να μην εφαρμόζονταν. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να εξετάσει εάν κάποιοι συμψηφισμοί δεν συνάδουν με το νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου δήλωσε πως από τις 16 χιλ. συμψηφισμούς που έγιναν οι 2 χιλ. ήταν νόμιμες, καθώς ήταν καταθέσεις που αποτελούσαν υποθήκη στα δάνεια. Πρόσθεσε πως αρκετές περιπτώσεις συμψηφισμών ήταν νόμιμες καθώς προβλέπονταν στις δανειακές συμβάσεις. Όλα, σημείωσε, θα ξεκαθαρίσουν κατά την ολοκλήρωση της έρευνας την οποία όπως είπε θα αποστείλει το συντομότερο δυνατό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας γίνονταν επαφές μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας, της ΣΕΔΙΠΕΣ και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως σύντομα και πιθανό την επόμενη εβδομάδα, θα ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε.

Ενώπιον του Φορέα Επίλυσης Διαφορών Χρηματοικονομικής Φύσης, υποβλήθηκαν και παράπονα από δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων «αγνοούνται».

Οι παραπονούμενοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στον Επίτροπο καθώς κανένας δεν τους ενημέρωσε για το πού βρίσκονται τα δάνεια τους, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν καθώς δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα.

Επηρεαζόμενοι που επικοινώνησαν με τον «Φ», ανέφεραν ότι ανησυχούν μήπως χαλάσει η συμφωνία που έγινε με τη ΣΚΤ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δανειακής τους σύμβασης, λόγω της καθυστέρησης καταβολής της δόσης του δανείου τους.

Από τον Ιούνιο δεσμευμένες οι καταθέσεις των συμψηφισμών

Από τις 28 Ιουνίου δεσμεύθηκαν οι καταθέσεις των δανειοληπτών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), οι οποίες λίγο πριν από απορρόφηση των εργασιών της τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα συμψηφίστηκαν με δάνεια που είχαν στον Συνεργατισμό τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων ΚΕΔΙΠΕΣ.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΣΚΤ, έσπασε τη σιωπή της και έδωσε εξηγήσεις για τα γεγονότα, επισημαίνοντας πως οι συμψηφισμοί που έγιναν δεν αφορούσαν τρεχούμενους λογαριασμούς.

 

Συμψηφισμοί έγιναν σε λογαριασμούς που ήταν σε καθυστέρηση και «αφορούσαν περιπτώσεις ύπαρξης καταθετικών λογαριασμών ανεξαρτήτως ποσού κατάθεσης (λογαριασμών προθεσμίας, μονίμων καταθέσεων και προειδοποιήσεων), καθώς και σε καταθέσεις όψεως που υπερέβαιναν τις €2.500».

Αναφέρει επίσης ότι δεν δεσμεύτηκε και ούτε συμψηφίστηκε οποιοδήποτε πιστωτικό υπόλοιπο από τρεχούμενους λογαριασμούς.

Προσθέτει πως οι συμψηφισμοί έγιναν κατόπιν σχετικών γνωματεύσεων σε σχέση με λογαριασμούς που ήταν εξασφαλισμένοι με δέσμευση κατάθεσης, δυνάμει σχετικής σύμβασης, και δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και σε σχέση με λογαριασμούς οι οποίοι ήταν σε υπέρβαση/καθυστέρηση, όπου συμψηφίστηκε μόνο το ποσό της υπέρβασης/καθυστέρησης δυνάμει της τραπεζικής αρχής του συμψηφισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι ανωτέρω ενέργειες έγιναν εντός ιδιαίτερα πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων για υλοποίηση της συμφωνίας μεταφοράς στην Ελληνική Τράπεζα».

ΚΕΔΙΠΕΣ εκφράζει και την ετοιμότητά της για να εξετάσει «οποιοδήποτε τυχόν ακούσιο λάθος έχει διενεργηθεί».

Καλεί επίσης τους παραπονούμενους να καταθέσουν το παράπονό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση complaintskedipes@ccb.coop».

Διαβεβαιώνει επίσης πως η Διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για τις περαιτέρω ενέργειες.

Διευκρινίζει, επιπλέον, πως η μεταφορά του ισολογισμού της ΣΚΤ στην Ελληνική και η ανάκληση της άδεια λειτουργίας της ΣΚΤ έχει τερματίσει τη δυνατότητα αποδοχής ή διατήρησης καταθέσεων από το κοινό, καθώς επίσης και αριθμό τραπεζικών εργασιών οι οποίες σχετίζονται με πιστωτικές διευκολύνσεις, όπως τρεχούμενους λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες.

«Συνεπώς αριθμός δανείων, τρεχoυμένων και πιστωτικών καρτών που δεν έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα έχουν τερματιστεί» προσθέτει. Λογαριασμοί που είχαν χρεωστικό υπόλοιπο και ήταν μη εξυπηρετούμενοι ή κάτοχός τους συνδέετo άμεσα ή έμμεσα με μη εξυπηρετούμενο λογαριασμό ή με κάτοχο μη εξυπηρετούμενου έχουν παραμείνει στη ΣΕΔΙΠΕΣ ως δάνεια προς είσπραξη.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »