Breaking News

Η Γνώμη σας

Ο ρόλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υγεία των δημοτών Λ/κας

Το αγαθό της υγείας κρίνεται αδιαμφισβήτητα ως το πιο σημαντικό, και οι Αρχές μιας σύγχρονης πόλης  θα πρέπει αυτό να το αναγνωρίζουν και να το διασφαλίζουν μέσα από νομοθετήματα, δράσεις και πρόνοιες που να βασίζονται σε έγκυρες επιστημονικές μελέτες.

Η δομή της πόλης, το σύστημα καθαριότητας, το περιβάλλον, η ποιότητα του αέρα και του νερού,  ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις κοινωνικές ανισότητες και τις ευάλωτες ομάδες,  το βιοτικό επίπεδο των δημοτών, οι ευκαιρίες για  φυσική δραστηριότητα των δημοτών, η προστασία από ατυχήματα στο χώρο εργασίας αλλά και ευρύτερα μέσα στην πόλη, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η φροντίδα του χώρου και των ανθρώπων ευρύτερα δείχνουν και το ήθος αλλά και  την ικανότητα διαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

Σαν δημότης της πόλης αλλά και σαν επαγγελματίας υγείας θα ήθελα να καταγράψω κριτικά κάποιες παραμέτρους που επηρεάζουν ή και καθορίζουν καθημερινά την ποιότητα ζωής αλλά και την υγεία των δημοτών αλλά και των επισκεπτών στην πόλη μας.

Η καθαριότητα στο Δήμο παραμένει ένα σοβαρό  πρόβλημα ειδικά σε κάποιες περιοχές όπου προκαλούνται και σοβαρά προβλήματα ανθυγιεινής διαβίωσης . Η προβληματική  συλλογή σκυβάλων, η στασιμότητα λιμναζόντων νερών και οι σκουπιδότοποι μέσα στις κοίτες  των ποταμών που  αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρών,  είναι μόνο κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

Ο Δήμος θα πρέπει να  προχωρήσει σε ολοκληρωμένη ρύθμιση του οδικού δικτύου της πόλης με  πρόνοιες για προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες, για παιδιά και εφήβους σε όλους τους δημόσιους χώρους, πεζοδρομήσεις, βελτίωση δημόσιων συγκοινωνιών και δημιουργία περισσότερων ποδηλατοδρόμων.

Η αναβάθμιση όλων των συνοικιακών και αστικών πάρκων αλλά και η  κατασκευή νέων μικρών πάρκων θα αλλάξει τον χαρακτήρα των συνοικιών, θα δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής και θα ενθαρρύνει περαιτέρω την φυσική δραστηριότητα στις κεντρικές συνοικίες της πόλης τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών εντός της πόλης.

Αδιαμφισβήτητα όλα τα πιο πάνω συντείνουν στην ευεξία, την χαλάρωση και σε ένα πιο υγιή τρόπο ζωής για τους δημότες.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, ο προγραμματισμός και η προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης καθίσταται πρωταρχικής σημασίας σήμερα πλέον για την νέα Δημοτική Αρχή.

Με αυτές τις σκέψεις θεωρώ ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος θα πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά τη συστηματική καθαριότητα των ενοριών,  την αποπεράτωση των  αντιπλημμυρικών έργων, την ανάπλαση της πόλης δομικά και αισθητικά, του οδικού δικτύου με τις πρόνοιες που ανέφερα πιο πάνω και την αποπεράτωση μεγάλων αναπτυξιακών έργων όπως του λιμανιού έχοντας πάντα κατά νου την ευημερία των πολιτών και της πόλης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας τους.

Η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να λειτουργήσει με διεκδικητικότητα, συντονισμένα  με τους φορείς της πόλης αλλά και με τους ίδιους τους πολίτες,  με διαφάνεια, για να επιλύσει τα υφιστάμενα προβλήματα και να εξασφαλίσει αυτά που δικαιούται με στόχο την δημιουργία μιας πόλης-επιλογής για τους επισκέπτες αλλά και τους δημότες της.

Μόνικα Μιχαηλίδου Παιδίατρος

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Λάρνακας ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις

Σχετικά νέα

X
Translate »