Οικονομία

Οι 4.500 μονιμοποιήσεις αορίστου και το εφάπαξ που τους συνοδεύει

Εφάπαξ της τάξης των 25 – 30 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση μονιμοποίησης των 4,500 εργοδοτουμένων Αορίστου

 

Πέραν των 25 εκ. θα είναι το ποσό που θα κληθεί το κράτος να καταβάλει σε περίπτωση μονιμοποίησης των 4,500 αορίστου χρόνου στο δημόσιο τομέα.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ποσό αυτό εξάγεται στη βάση του θεσμικού πλαισίου που καθορίστηκε με τον περί καταβολής Φιλοδωρήματος σε Εργοδοτούμενους που απασχολούνται με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα Νόμο του 2014.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νομοθεσία αυτή ενεργοποιείται και εφαρμόζεται με τη μονιμοποίηση του κάθε υπαλλήλου, που στην περίπτωση αυτή ανέρχεται στις 4.500.

 

Βάσει, λοιπόν, της σχετικής νομοθεσίας, κάθε υπάλληλος που μονιμοποιείται θα λαμβάνει ένα εφάπαξ ποσό, σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας του ως αορίστου ή ορισμένου χρόνου εργαζόμενος.

 

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2019, γενικά οι απολαβές του προσωπικού, οι συντάξεις και τα φιλοδωρήματα υπολογίζονται αυξημένες κατά 5% σε σχέση με το 2018 και θα ανέλθουν στα €2.762 δις σε σύγκριση με €2.630 δις λόγω της καταβολής της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων.

 

 

Πως υπολογίζεται το εφάπαξ

Εάν λάβουμε υπόψη ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών έχουν υπηρεσία μέχρι 7 χρόνια και λαμβάνουν μισθολόγιο, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 1.200 ευρώ τον μήνα, ο κάθε εργαζόμενος, από την ημέρα που προσλήφθηκε, δικαιούται εφάπαξ/φιλοδώρημα μέχρι περίπου 5.000 – 6.000 ευρώ ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.

 

Για την υπηρεσία πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014 το φιλοδώρημα υπολογίζεται με βάση συντελεστή ενός εικοστού τετάρτου (1/24) των τελευταίων μηνιαίων απολαβών του υπαλλήλου για κάθε μήνα υπηρεσίας του.

 

Για την υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά το φιλοδώρημα υπολογίζεται με βάση συντελεστή ενός δωδέκατου (1/12) του μέσου όρου των συνολικών μηνιαίων απολαβών του υπαλλήλου, πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες υπηρεσίας.

 

Η αλλαγή αυτή έγινε γιατί από την  1η Ιανουαρίου 2014 αποκόπτεται 3% επί των μηνιαίων απολαβών του υπαλλήλου.

 

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή ότι  «δεν προκύπτει πρόσθετο κόστος από τους εν λόγω διορισμούς ούτε και θ’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας».

 

Σε επικοινωνία μαζί του μας ανέφερε ότι σύμφωνα με τις νομοθεσίες οι υπάλληλοι αυτοί έχουν μεν μονιμότητα αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης καταργήθηκε σε αυτούς το συνταξιοδοτικό κάτι που δεν είναι σωστό. Η κυβέρνηση, μελετά την επαναφορά του ταμείου πρόνοιας ή του συνταξιοδοτικού ή και των δύο.  “Αυτοί οι 4,5 χιλιάδες πρέπει να λάβουν ένα εκ των δύο”. Σε γενικές γραμμές συμφωνήθηκε αυτό και μελετούνται τρόποι για το πως θα το πετύχουμε.

 

 

Φιλοδωρήματα στον Προϋπολογισμό του 2019

Δαπάνες ύψους €600.000 για φιλοδωρήματα των Αξιωματούχων  της Δημοκρατίας που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

 

Δαπάνες ύψους €41.500.000 για φιλοδωρήματα σε 340 Δημόσιoυς Υπαλλήλους που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (220) είτε πρόωρα, ή θα υποβάλουν παραιτήσεις για διάφορους λόγους είτε λόγω υγείας και θανάτου (120).

 

Δαπάνες ύψους €22.000.000 για φιλοδωρήματα σε 247 Εκπαιδευτικούς που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (167) είτε πρόωρα, ή θα υποβάλουν παραιτήσεις για διάφορους λόγους περιλαμβανομένων αυτών της υγείας και του θανάτου (80).

 

Δαπάνες ύψους €7.000.000 για φιλοδωρήματα σε 61 μέλη της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (21) είτε πρόωρα, ή λόγω παραίτησης και θανάτων (40).

 

Δαπάνες ύψους €10.000.000 για φιλοδωρήματα σε 73 μέλη του Κυπριακού Στρατού που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (43), είτε πρόωρα ή λόγω παραιτήσεων, υγείας και θανάτου (30).

 

Δαπάνες ύψους €700.000 για τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται σε Οργανισμούς σύμφωνα με τον περί Συντάξεων Νόμο για υπαλλήλους που αφυπηρετούν από την Κυβέρνηση λόγω διορισμού τους σε Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου ή σε άλλους Οργανισμούς.

 

Δαπάνη ύψους €800.000 για φιλοδωρήματα προσωρινού (επιτόπιου) προσωπικού και εκτάκτων υπαλλήλων που αφυπηρετούν εθελοντικά, λόγω ορίου ηλικίας ή θανάτου.

 

Δαπάνη ύψους €5.000 για φιλοδωρήματα τακτικών εργατών τα οποία καταβάλλονται σύμφωνα με τον Κανονισμό Αρ. 47 των Κανονισμών και όρων απασχόλησης Κυβερνητικών Εργατών.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »