Αλέξανδρος Ηλία

Οδός Κλεάνθη Καλογερά: Το ασχημόπαπο που έγινε Κύκνος – Ένα αφιέρωμα που αξίζει να διαβάσετε

Πρόκειται για την πιο πολυσυζητημένη περιοχή της πόλης μας αυτή την περίοδο. Η οδός Καλογερά αλλάζει και μας αρέσει επικίνδυνα. Μεγαλώσαμε και την γνωρίσαμε σαν ένα παραμελημένο στενοσόκακο που οι ήχοι και εικόνα από τις μικροβιοτεχνίες έδιναν το στίγμα τους. Επιπλοποιεία, σιδεράδικα και άλλες βιοτεχνίες αποτελούσαν για χρόνια την ταυτότητα της γειτονιάς.

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, καθώς έπειτα από κάποιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες η οδός ξαναζωντάνεψε, ομόρφυνε και η οδός Καλογερά έβαλε πλώρη για να γίνει η Σαριπόλου της Λάρνακας.

Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες

The Old Marlet Str

stree6 Την αρχή έκανε το Old Market πριν  από  1,5 χρόνο περίπου όπου κατα τη  δική μας  άποψη λόγω και της  ονομασίας του  έκανε  αρκετούς να  ασχοληθούν με την  ιστορία  της  περιοχής αλλά αναβάθμισε  και την    οδό γενικότερα. Το γνωστό hot  spot  της  πόλης με συγκεκριμένη  φιλοσοφία  κατάφερε να κεντρίσει    το  ενδιαφέρον  του κόσμου της  πόλης ενώ  μεγάλη  αίσθηση έκανε το  καλοκαίρι το  μεγάλο  street event  που διοργάνωσε στη  γειτονιά  γιορτάζοντας τον ένα χρόνο  λειτουργίας  του.

street 1    street3
stree7    stree8

 

Stories Day & Night

Εδώ και λίγες μέρες μας συστήθηκε στη γειτονιά το Stories .  sto1

Το νέο μαγαζί το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον στον κόσμο της πόλης με την πολύ προσεγμένη και μελετημένη δουλειά που έκαναν οι ιδιοκτήτες του. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη δουλειά αφού μετέτρεψαν το στενό σοκάκι που οδηγεί στη Λαϊκή Γειτονιά σε τουριστικό αξιοθέατο με τις μοναδικές πινελιές που έβαλαν σε πόρτες και παράθυρα των διατηρητέων κτιρίων και δημιούργησαν κάτι μοναδικό που όμοιο του δεν υπάρχει.

sto6            sto5            sto4           sto3

Mukta

Μετά το Stories σειρά πήρε το γνωστό από τη Λευκωσία Mukta.

Το νέο απόκτημα της οδού Κλεάνθη Καλογερά, ήρθε να φέρει κάτι διαφορετικό αφού παρόμοιο μαγαζί στην πόλη δεν υπάρχει.

Μοναδικά cocktails, απολαυστικά platters και φυσικά αρωματικοί ναργιλέδες θα συνθέσουν το τέλειο σκηνικό εκεί στην οδό που ξαναζωντάνεψε μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ως «αδελφάκι» της γνωστής αλυσίδας Guru, το Mukta Caφe ‘n Bar Culture by Guru προσφέρει επιλογές φιλοξενίας σε ψηλά και χαμηλά τραπέζια, καναπέδες, και όταν ο καιρός το επιτρέπει, εξωτερικά τραπεζάκια, περιτριγυρισμένα από μια πλούσια παλέτα χρωμάτων.

muk4           muk3muk2


H επόμενη άφιξη

Η επόμενη άφιξη στην οδό Κλεάνθη Καλογερά     old4 είναι ήδη καθ’ οδόν και αναμένεται σύντομα να  κάνει αποκαλυπτήρια. Το νέο μαγαζί βρίσκεται  απέναντι ακριβώς από το Old Market και με τη  δουλειά που φαίνεται να γίνεται, αναμένεται να  δώσει και αυτό με τη σειρά του να ανεβάσει  ακόμη περισσότερο το επίπεδο της οδού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Δήμος να βοηθήσει στην αναβάθμιση της οδού 

Όλα τα πιο πάνω που αναφέρθηκαν είναι προφανές ότι αποτελούν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που στόχο φυσικά είχαν την ανάπτυξη επιχειρήσεων, όμως παράλληλα όλοι οι επιχειρηματίες εργάστηκαν ο καθένας ξεχωριστά με σεβασμό στα κτίρια και την ιστορία της περιοχής.

Οι επιχειρηματίες έκαναν το καθήκον τους και ανέβασαν την περιοχή, τώρα είναι η σειρά του Δήμου να επέμβει και να βοηθήσει στην αισθητική αναβάθμιση της οδού και να την τελειοποιήσουν. Υπάρχουν ακόμη κάποιες ασχήμιες η οποίες δεν έχουν θέση στη σημερινή μορφή που έχει η οδός Κλεάνθη Καλογερά.

Ραγισμένοι τοίχοι και και ένα ετοιμόρροπο μπαλκόνι περίπου στο κέντρο της οδού είναι το σημείο που ο Δήμος πρέπει να δει άμεσα πρωτίστως για λόγους ασφάλειας και κατα 2ο λόγο την εικόνα της περιοχής.

DSC06468 (Small)                            DSC06470 (Small)

 

Καλλωπισμός μέσω αστικού εξοπλισμού

Μια άλλη παρέμβαση που πρέπει να κάνει ο Δήμος έχει να κάνει αναμφίβλα με την ομορφιά της οδού. Δική μας άποψη είναι ότι ο Δήμος πρέπει να επέμβει να της προσδώσει μια ταυτότητα και προτέινουμε πιο κάτω κάποιες προτάσεις:

1. Να εγκατασταθεί νέος φωτισμός με καινούργιους λαμπτήρες. Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι ίδιοι με αυτές της Ερμού όπου συνάδουν με την αισθητική της οδού.

2. Να φυτευτούν λουλούδια μέσα σε όμορφους ανθώνες κατα μήκος της οδού

3. Να τοποθετηθούν πράσινα φυτά

4. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να γίνει μια ανάπλαση με πεζόδρομο

Να κλείνει ο δρόμος τα βράδια για διερχόμενα αυτοκίνητα μεταξύ Παρασκευής – Κυριακής. Η κίνηση δοκιμάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και ήταν πολύ βοηθητικό για τις επιχειρήσεις. Φέτος με ακόμη 3 επιχειρήσεις στην οδό μια τέτοια κίνηση θα έδινε τεράστια ώθηση στις επιχειρήσεις.

 

DSC06465 (Small)

 

Εν κατακλείδι, αυτό που θέλουμε να τονίσουμε μέσα από το άρθρο μας είναι η ευκαιρία που δίνεται στην πόλη μας να αποκτήσει ακόμη ένα hot spot, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Λαρνακείς όσο και για τους επισκέπτες της πόλης μας.

Η Κλεάνθη Καλογερά έχει αλλάξει και αρέσει, όμως μπορεί να αρέσει ακόμη περισσότερο.

 

DSC06472 (Small)

DSC06467 (Small)

DSC06469 (Small)

old1

old3

Επιμέλεια κειμένου 
city2

Σχετικά νέα

X
Translate »