Εκπαίδευση

Οδυσσέας: Οι καθηγητές να πηγαίνουν από τον Αύγουστο στα σχολεία

Την άποψη ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία από τον Αύγουστο και όχι από τον Σεπτέμβριο, καθώς και ότι θα πρέπει να χτυπούν κάρτα προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στην ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας, επανέλαβε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA ο κος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα εν λόγω ζητήματα έχουν τεθεί και στο παρελθόν στον τέως Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ κάποια άλλα χρονολογούνται σε βάθος 10ετίας.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι αργίες στην Κύπρο είναι πολύ περισσότερες σε άλλες χώρες και δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα μπορούσε η εκπαίδευση (των καθηγητών) να γίνεται εντός του Αυγούστου, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να κλείνουν τα σχολεία. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο δομημένων διαλόγων μεν, αλλά με κριτήριο το συμφέρον της Παιδείας και όχι μόνο τις συνδικαλιστικές απαιτήσεις. Όλα αυτά πρέπει να τεθούν στο τραπέζι», επισήμανε.
Όπως είπε, σε άλλες χώρες οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στα σχολεία μεταξύ 35 και 40 ώρες την εβδομάδα και όχι 30 όπως στην Κύπρο.
«Αυτό που λέμε είναι ότι αν διορθώσουμε το θέμα του χρόνου παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο και με τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομούμε κάθε χρόνο, μπορούμε να δούμε οποιαδήποτε άλλη δράση είναι αναγκαία για καλύτερη αξιοποίηση των υπολοίπων», ανέφερε.
Όσον αφορά στο ζήτημα επιβολής συστήματος καρτών για την καταγραφή της παρουσίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία, ο κος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι κάθε εργαζόμενος με συγκεκριμένο ωράριο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να εργάζεται, θα το τηρεί.
«Είναι πρωτάκουστο το ότι προβάλλεται η απορία γιατί έχει εγερθεί αυτό το θέμα. Θα έπρεπε να είναι δεδομένο ότι ο καθηγητής στις 7:30 που πηγαίνει στο σχολείο θα χτυπά κάρτα και στις 13:30 που θα φεύγει -είτε από το ίδιο, είτε από άλλο σχολείο- θα χτυπά επίσης κάρτα για να είναι καταγεγραμμένο ότι έχει μείνει στο σχολείο το ελάχιστο που προβλέπει η νομοθεσία», τόνισε.
Ερωτηθείς αν οι εκπαιδευτικοί που μένουν παραπάνω στο σχολείο θα πληρώνονται υπερωρίες, ο κος Μιχαηλίδης απάντησε ότι κάνοντας σύγκριση των μισθών των εκπαιδευτικών στην Κύπρο και των εκπαιδευτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταλάβει ότι οι πρώτοι θα είναι «ασύγκριτα υψηλότεροι».
«Υπερωρίες πληρώνεται κάποιος όταν ο εργοδότης τού ζητάει να κάνει κάτι πέραν αυτού που προβλέπεται από τις υποχρεώσεις του», είπε προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως ευδιάκριτο νομικά.
Όπως σημείωσε, η πρακτική της κάρτας ισχύει και στο δημόσιο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων ο οποίος από ευσυνειδησία αποφασίζει να μείνει στη δουλειά τους περισσότερο από όσο προβλέπει το ελάχιστο ωράριο.
Όσον αφορά στη μείωση των διδακτικών περιόδων των καθηγητών, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας ο ίδιος το θεωρεί «παντελώς απαράδεκτο» και «καθόλου λογικό», σημειώνοντας ότι αυτό χρονολογείται σε βάθος 10ετίας.
Όπως είπε, η Υπηρεσία έκανε χρήση στοιχείων από διεθνή fora προκειμένου να τεκμηριώσει ότι «η κατάσταση στην Κύπρο είναι καταθλιπτικά διαφορετική από αυτή που ισχύει με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική».
Αναφορικά με το θέμα  των σχολικών ημερών, δηλαδή των ημερών κατά τις οποίες οι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο αλλά και το χρόνο που οι καθηγητές είναι μέσα στην τάξη, σύμφωνα με τον κο Μιχαηλίδη όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια στρέβλωση με αποτέλεσμα τα χρήματα της Πολιτείας να μην αρκούν για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για συντήρηση κτιρίων και στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις.
«Γι’ αυτό λέμε ότι ο κόμπος είχε εδώ και καιρό φτάσει στο χτένι. Πολύ ορθά ο νυν Υπουργός έχει αποφασίσει να ανοίξει το θέμα και είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Εμείς θα αναμέναμε όμως να είναι πολύ πιο δραστικά τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσει η Κυβέρνηση στη βάση των συστάσεών μας», τόνισε.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Πηγή: sigmalive

Σχετικά νέα

X
Translate »