Οικονομία

Μεγάλη η αύξηση της αεροπορικής κίνησης τα τελευταία 3 χρόνια

Τη βεβαιότητα ότι μετά την οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο έχουμε κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας και της σημαντικής αύξησης της συνδεσιμότητας και της ανάπτυξης της αεροπορικής βιομηχανίας στη χώρα μας, εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης.

Ο Υπουργός μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Hermes Airports και η αεροπορική εταιρεία Blue Air, για την άφιξη του 3ου αεροσκάφους της εταιρείας. Με την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Λάρνακας το αεροσκάφος, ένα Boeing 737 – 800, πέρασε κάτω από υδάτινη αψίδα που σχημάτισαν Πυροσβεστικά οχήματα του αεροδρομίου Λάρνακας.

Σε ομιλία του ο Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι «ο αριθμός των επιβατών της Blue Air μόνο για το 2016 ανερχόταν στις 320 χιλιάδες άτομα, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο αριθμός ανήλθε στις 175 χιλιάδες. Η εταιρεία εκτελεί πτήσεις σε οκτώ προορισμούς από τη Λάρνακα, δηλαδή Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τελ Αβίβ, Βουκουρέστι, Κλούζ στη Ρουμανία, Λίβερπουλ, Μπέρμινγχαμ και Λούτον εκ των οποίων το Τελ Αβίβ και το Κλούζ είναι νέοι προορισμοί».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια Ιουλίου και Αυγούστου θα προστεθούν νέα δρομολόγια της εταιρείας σε επτά ελληνικά νησιά. Το 1ο αεροσκάφος της εταιρείας ήρθε στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2015 κυρίως για την εκτέλεση του δρομολογίου Αθήνας – Θεσσαλονίκης, το Μάρτη του 2016 έφτασε το 2ο αεροσκάφος και το 3ο αεροπλάνο έφτασε σήμερα, με κύριο προορισμό το Τελ Αβίβ».

Ο Υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στη «μεγάλη αύξηση της αεροπορικής κίνησης που επιτεύχθηκε τα τελευταία τρία χρόνια παρά τις δυσμενείς προβλέψεις που έκαναν διάφοροι παράγοντες, πολιτικοί και μη, μετά την αναστολή των εργασιών των Κυπριακών Αερογραμμών. Στην αύξηση αυτή συνεισέφεραν αποφασιστικά τόσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο, μέσω της σωστής πολιτικών ανοικτών αιθέρων που ακολουθήθηκε και την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως το σχέδιο κινήτρων που διατηρούμε σε συνεργασία με την Hermes, όσο και ο ιδιωτικός τομέας μέσω παρόμοιων πρωτοβουλιών στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Blue Air» είπε.

Σημείωσε πως «σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά του Υπουργείου Τουρισμού και του ΚΟΤ μέσω των δικών τους πρωτοβουλιών».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη «τέσσερα χρόνια μετά την αποκορύφωση της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη Κύπρο, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι εκτός του στοίχηματος της ανάκαμψης της οικονομίας, έχουμε κερδίσει και το στοίχημα της σημαντικής αύξησης της συνδεσιμότητας και της ανάπτυξης της αεροπορικής βιομηχανίας στη χώρα μας».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στο Υπουργείο Μεταφορών και στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό τόσο της Blue Air όσο και της Orthodoxou Aviation Ltd, για οτιδήποτε χρειαστούν «προς επίτευξη του κοινού μας στόχου και οράματος, για ανάπτυξη των αερομεταφορών στην Κύπρο και παροχή καλύτερων και πληρέστερων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό».

Σε χαιρετισμό του ο Αντώνης Ορθοδόξου Διευθύνων Σύμβουλος της Orthodoxou Aviation Ltd, αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της Blue Air στη Κύπρο εξέφρασε την ικανοποίηση του «για την άφιξη στην Κύπρο του 3ου αεροσκάφους της εταιρείας και την έναρξη των νέων δρομολογημένων πτήσεων. Πέρασαν 9 χρόνια από την ημέρα που η εταιρεία άνοιξε τα φτερά της στην Κύπρο και δυόμιση χρόνια από τότε που η Blue Air άρχισε να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Λάρνακας ως επιχειρησιακή της βάση».

Πρόσθεσε ότι «στα χρόνια που πέρασαν έχουν γίνει πολλά και η Blue Air κατάφερε να προσφέρει στο ταξιδιωτικό κοινό χαμηλές τιμές, άνεση, ασφάλεια και εξαιρετικές υπηρεσίες σε καιρούς που οι περισσότερες εταιρείες συμμαζεύονται. Από την αρχή η εταιρεία ήρθε στη Κύπρο για να παραμείνει και αυτό το αποδεικνύει σήμερα με τις πράξεις της, εκτελώντας από τη Λάρνακα πτήσεις προς 8 προορισμούς, ενώ ενώνει την Κύπρο μέσω Βουκουρεστίου με άλλους 61 προορισμούς».

Από την πλευρά του ο Tudor Constantinescu, εμπορικός διευθυντής και ιδιοκτήτης της Blue Air εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία όλων στη σημερινή εκδήλωση με στόχο «να καλωσορίσουμε το 3ο αεροσκάφος της εταιρείας στη βάση του, στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ξεκινήσαμε τις πτήσεις μας από τη Λάρνακα τον Ιανουάριο του 2015 με δύο μόνο προορισμούς και σήμερα προσφέρουμε περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις για απ’ ευθείας πτήσεις από και προς τη Λάρνακα ενώ προσφέρουμε μέσω Βουκουρεστίου, περισσότερους από 61 προορισμούς».

Ο κ. Constantinescu σημείωσε επίσης πως «όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να αναπτύξουμε την εταιρεία μας στο νησί και να δώσουμε στους Κύπριους μια αεροπορική εταιρεία που προσφέρει ασφάλεια, άνεση, αξιοπιστία και φτηνά εισιτήρια στην αγορά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλοι έχουν αγκαλιάσει την προσφορά μας, παρουσιάζοντας αποτελέσματα τα οποία αρχικά δεν αναμέναμε ότι θα είχαμε» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό χρόνο με το χρόνο μας δίνει την πεποίθηση να επενδύουμε συνεχώς στο νησί και να συνεχίσουμε την ανάπτυξη μας».

Στο δικό της χαιρετισμό η Ελένη Καλογήρου Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports ανέφερε πως «η ενίσχυση της παρουσίας της Blue Air στη Κύπρο το 2017 συνοδεύεται με την εισαγωγή τριών νέων δρομολογίων στο Μπέρμιγχαμ, Λίβερπουλ και Κλούζ ενώ η συνολική προσφορά θέσεων της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί κατά 35% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Με πτήσεις από και προς τις αγορές της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ και της Ρουμανίας η εταιρεία υπολογίζεται να διακινήσει πέραν των 400 χιλιάδων επιβατών μέχρι το τέλος του χρόνου, καταγράφοντας μια σταθερή αύξηση στο μερίδιο αγοράς που κατέχει η αερογραμμή, ενώ με βάση τα φετινά δεδομένα η Blue Air αναμένεται να είναι μέσα στις πρώτες πέντε αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η Hermes «θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Blue Air και των εμπορικών της εταίρων και ακολούθων και θα τους στηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά».

Η κ. Καλογήρου σημείωσε ακόμα ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική βελτίωση της επέκτασης της επιβατικής κίνησης κατά τους χειμερινούς μήνες» και πρόσθεσε πως «είναι υψίστης σημασίας να προχωρήσουμε στις δοκιμές και άλλες αλλαγές που θα φέρουν βελτίωση στο τουριστικό προϊόν, στην τουριστική εικόνα της Κύπρου και στις διάφορες προωθητικές ενέργειες ώστε να εδραιώσουμε την πορεία ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Προς το σκοπό αυτό, η υιοθέτηση και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού είναι απαραίτητα και εμείς ως Hermes Airports δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε την ενεργή συμμετοχή μας και τη συνεργασία μας με το κράτος και τους τουριστικούς φορείς προς την κατεύθυνση αυτή».

Σχετικά νέα

X
Translate »