Γενικά

Μέρος της λεωφόρου θα μετονομαστεί σε «Χριστόφορου Χριστοφίδη»

Κάθετα αντίθετος παρουσιάζεται ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης με την απόφαση του Δ.Σ. Λάρνακας για μετονομασία ενός μέρους της λεωφόρου Αρτέμιδος σε «Χριστόφορου Χριστοφίδη» (είναι ο δρόμος από το παλιό ΓΣΖ μέχρι το αεροδρόμιο). Χωρίς να παραγνωρίζει την προσφορά και την αγάπη του μακαριστού Χρ. Χριστοφίδη προς τη Λάρνακα, ο βουλευτής εκτιμά ότι η μετονομασία έστω μέρους της Αρτέμιδος δεν μπορεί να γίνει και τούτο, όπως εξηγεί, επειδή η ονομασία της λεωφόρου έγινε κατόπιν δημοψηφίσματος το 1905 από τους τότε κατοίκους της Λάρνακας.

 

Μ’ επιστολή που απέστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, ο Χρ. Ορφανίδης επικαλείται ιστορικές εκδόσεις του δήμου καθώς και το βιβλίο του συγγραφέα και λαογράφου Νεοκλή Γ. Κυριαζή, το οποίο εκδόθηκε από το Δήμο Λάρνακας. Περαιτέρω, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ σημειώνει ότι η χάραξη και η δεντροφύτευση στη λεωφόρο έγινε επί δημαρχίας Νικόλαου Ρώσσου και το όνομα «Αρτέμιδος» δόθηκε προς τιμή της αρχαίας θεάς της μυθολογίας, Άρτεμης, αφού στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε ναός αφιερωμένος σ’ αυτήν.

 

Στην επιστολή του ο Χρίστος Ορφανίδης καλεί το δημοτικό συμβούλιο να επανεξετάσει το θέμα και να προβεί στην ακύρωση της πιο πάνω απόφασης. Υποστηρίζει, δε, ότι η απόφαση που πάρθηκε με δημοψήφισμα, μπορεί ν’ ανατραπεί μόνο με δημοψήφισμα και ότι κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε απόφαση μετονομασίας έστω και μέρους της λεωφόρου Αρτέμιδος.

 

Ο κ.Ορφανίδης προτρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας να αναζητήσει άλλη οδό και να την μετονομάσει προς τιμή του Χριστόφορου Χριστοφίδη. Καλεί, δε, το δήμο να μεριμνήσει και για άλλες περιπτώσεις Λαρνακέων που έχουν αναλώσει όλη τη ζωή τους στα κοινά της πόλης και αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, όπως για παράδειγμα η μακαριστή Τούλα Χαραλάμπους (αγωνίστρια της ΕΟΚΑ 1955-59), η προσφορά της οποίας αναγνωρίζεται ανά το παγκύπριο, ωστόσο η πόλη της, η Λάρνακα, ακόμα δεν την έχει τιμήσει…

Σχετικά νέα

X
Translate »