Breaking News

Οικονομία

Λιμάνι Λάρνακας: Ακτινογραφία από Ευρωβουλευτές

Δύο είναι τα συμπεράσματα της εξαμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής, η οποία βρίσκεται για πρώτη φορά στην Κύπρο σε μια διερευνητική επίσκεψη, για να εξετάσει σειρά αναφορών που υποβλήθηκαν από κατοίκους της Λάρνακας και να μιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Το πρώτο έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα που υπάρχει στο λιμάνι της Λάρνακας λόγω της ανάπτυξης από τη μια και την παραμονή από την άλλη εγκαταστάσεων υγραερίου πετρελαιοειδών και υποστήριξης των δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των λιμενικών και των δημοτικών Αρχών, αλλά και με τους πολίτες.

Στις πρώτες επαφές που είχαν με τους φορείς της Λάρνακας και υπηρεσιακούς, φαίνεται ότι τις εντυπώσεις για τους ευρωβουλευτές έκλεψαν οι πολίτες, αφού οι Αρχές δεν έπεισαν στα επιχειρήματά τους.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Pal Csaky, σημείωσε πως «γενικά είμαστε με την πλευρά των πολιτών» και αναφέρθηκε στις δυνατότητες για την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την πόλη. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και θα είναι καλό να έχουμε μια ισορροπημένη λύση για το μέλλον», επεσήμανε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σοβαρό και πολύπλοκο το πρόβλημα της ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας και της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών. Άλλωστε, την πολυπλοκότητα που επικρατεί σε σχέση με το λιμάνι Λάρνακας και τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους πολίτες της πόλης από τις εγκαταστάσεις στην περιοχή διαπίστωσε ιδίοις όμμασι η Επιτροπή Αναφορών, η οποία αναμένεται περί τα τέλη του χρόνου ή αρχές του 2018 να ετοιμάσει συστάσεις για την επίλυση της κατάστασης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Csaky, μπορεί η Επιτροπή να βρέθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο αλλά μόνο φέτος ο ίδιος πραγματοποίησε άλλες δύο αποστολές για εξέταση αναφορών πολιτών, στην Ισπανία και την Ιταλία. «Για μένα προσωπικά, είναι μια πολύ περίεργη κατάσταση να βλέπεις ανθρώπους στη θάλασσα, δεξαμενές καυσίμων και ξανά ανθρώπους στη θάλασσα και δεξαμενές καυσίμων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επικεφαλής της αντιπροσωπείας.

«Φαίνεται», πρόσθεσε, «ότι η κατάσταση είναι κάπως περίπλοκη και θα προσπαθήσουμε να είμαστε βοηθητικοί προκειμένου να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κατάσταση για τους πολίτες και, ελπίζω, για τις λιμενικές Αρχές, όπως επίσης και για τις εταιρείες, γιατί και οι εταιρείες είναι σημαντικό μέρος της όλης εικόνας».

Παρατήρησε ότι «είναι εμφανές ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα σε σχέση με τις δραστηριότητες του λιμανιού», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως είναι επίσης εμφανές ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των λιμενικών Αρχών και των δημοτικών Αρχών, αλλά και με τους πολίτες. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Csaky διευκρίνισε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά πρόβλημα επικοινωνίας.

Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής έσπευσε να διευκρίνισε πως η Επιτροπή δεν είναι δικαστής. «Είμαστε φίλοι από τις Βρυξέλλες, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην επίλυση της κατάστασης… και να βοηθήσουμε την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών, των δημοτικών συμβουλίων και των λιμενικών Αρχών». Συνέστησε στις Αρχές να έχουν μια αποτελεσματική συζήτηση με τους πολίτες.

Ζητούν ανάπτυξη μαρίνας και χερσαίου χώρου

Τον Δήμο της Αραδίππου θα συναντήσει σήμερα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο Ευάγγελο Ευαγγελίδη, την Επίτροπο Διοικήσεως και νέα συνάντηση με πολίτες που υπέβαλαν τις αναφορές.

Χθες, τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν την περιοχή του λιμανιού Λάρνακας και στη συνέχεια συναντήθηκαν με εκπροσώπους των υπουργείων Ενέργειας, Εσωτερικών, Συγκοινωνιών, Γεωργίας, εκπρόσωπο του γραφείου της Επιτρ. Περιβάλλοντος και τον Γ. Ελεγκτή.

Την Τετάρτη συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και στη συνέχεια τους πολίτες που υπέβαλαν τις αναφορές. Οι κάτοικοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις λόγω της δημιουργίας βιομηχανικού λιμανιού, καθώς επίσης και τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον δήμαρχο Λάρνακας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «βλέπουμε το πρόβλημα ως πολύ σοβαρό και πολύπλοκο και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την πόλη, τους πολίτες και την περιοχή. Είμαστε σε μια αποστολή με στόχο να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα και υπάρχει λόγος για τον οποίο είχαμε σήμερα τη συνάντηση με τον δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αργότερα θα συναντηθούμε με τους πολίτες που έκαναν τις αναφορές».

Ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, είπε πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέραμε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής τη θέση της πόλης, όπως ψηφίστηκε από το περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή στον χώρο του λιμανιού θέλουμε μία επένδυση η οποία θα βασίζεται στην ανάπτυξη της μαρίνας και του χερσαίου χώρου που βρίσκεται μεταξύ της μαρίνας και του λιμανιού, για εμπορική χρήση, με ξενοδοχεία, με γραφειακούς χώρους, έτσι ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να γίνει ακόμα ένα σημείο αναφοράς για την πόλη μας».

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »