Όμορφα της Πόλης

Κόντρα στα παιχνίδια της μοίρας… η 18χρονη Νεφέλη Αντωνίου δίδει μαθήματα Ζωής και παλεύει για μια θέση που της αξίζει!

Αναγεννιέται μέσα από το πάθος της για τη μουσική και χαράσσει τη δική της μοναδική πορεία!

Γράφει η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ

Παράδειγμα προς μίμηση άλλων χαρισματικών παιδιών με παρόμοια προβλήματα, αποτελεί η 18χρονη Νεφέλη Αντωνίου  με την αγγελική φωνή!

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Ο θαρραλέος αγώνας του κοριτσιού για να επιβιώσει και ο ενθουσιασμός με τον οποίο χρησιμοποίησε το πάθος της για μουσική να ξεπεράσει τις αναπηρίες της και να επεκτείνει τα όρια της ψυχικής της εγκράτειας είναι κάτι παραπάνω από αξιοθαύμαστο. Η Νεφέλη Αντωνίου  βέβαια, είχε την τύχη να μεγαλώνει με μια μητέρα όπως είναι η Κατερίνα Αντωνίου , που όταν αντιλήφθηκε το ταλέντο της κόρης της στάθηκε δίπλα της βράχος και αγωνίστηκε σκληρά ,αγωνίζεται και θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται εφ’όρου ζωής για να δει το σπλάχνο της να παίρνει το μερίδιο που της αξίζει από τη ζωή.

Η Κατερίνα ενθαρρυμένη από τη σταδιακή βελτίωση της Νεφέλης μέσω της μουσικοθεραπείας, πλησίασε τον συνθέτη και στιχουργό Σταύρο Σιδερά και ζήτησε τη βοήθεια του.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συνδέσμου «Χάρισμα» ,για χαρισματικά άτομα με ειδικές ικανότητες, κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο κ.Σταύρος Σιδεράς.Πρόεδρος και αντιπρόεδρος μαζί με τα άλλα μέλη του Συνδέσμου αγωνίζονται να δώσουν στα ταλαντούχα αυτά άτομα τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να προβάλουν το ταλέντο τους, βοηθώντας τα έτσι να ξεφύγουν από την κοινωνική αποξένωση.

Η Κατερίνα Αντωνίου  σε συνέντευξη της στην L.A Voice μας μιλά για τη συγκλονιστική ιστορία της Νεφέλης. Βέβαια για τις ανάγκες αυτής της συνέντευξης θα ήθελα να είχα απέναντι μου τη 18χρόνη Νεφέλη… Όμως αυτό το χαρισματικό κορίτσι που σε μαγεύει με την αγγελική φωνή του, δεν μπορεί να μιλήσει, να περπατήσει κανονικά, να διαβάσει, να γράψει ή να εκτελέσει καθημερινές προσωπικές της ανάγκες!

Nefeli Antoniou

Sings at Stavros Sideras Concert

Posted by Nefeli Antoniou / Νεφέλη Αντωνίου on Sunday, April 20, 2014

Πότε αντιληφθήκατε ότι η Νεφέλη είχε αυτό το ταλέντο;

Η αδιαμφισβήτητη αίσθηση του παιδιού για τη μουσική έγινε εμφανής στην ηλικία των δύο ετών, όταν άρχισε να τραγουδάει σε ακριβέστατο τόνο (perfect pitch).

Σε ηλικία τριών ετών η Νεφέλη άρχισε να συνθέτει τα μικρά της κομμάτια στο πιάνο, ενώ ταυτόχρονα ήταν ικανή να απομνημονεύει και να παίζει κάθε μελωδία που άκουγε. Εκτός από το τραγούδι και το πιάνο, η Νεφέλη έδειξε επίσης μια καλλιτεχνική ευχέρεια στη ζωγραφική και στο θέατρο.

 

Το παιδί σας γεννήθηκε με αυτό το πρόβλημα ή ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία;

Στην ηλικία των τεσσάρων ετών η Νεφέλη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και άρχισε ο αγώνας του παιδιού για επιβίωση. Τα επόμενα δύο χρόνια ήταν εξαντλητικά, τόσο για τη Νεφέλη όσο και για την οικογένεια μας.

Νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες σε κλινική στο Λονδίνο. Μετά από τη θεραπεία, η Νεφέλη με θαρραλέα προσπάθεια κατάφερε να ξεπεράσει την ασθένεια και τις επιπλοκές του όγκου του εγκεφάλου και επέστρεψε στο σπίτι μας.

Ποια ήταν η εξέλιξη της υγείας;

Παρά το σοβαρό ιατρικό της περιστατικό, η Νεφέλη ανακτά δυνάμεις και συνεχίζει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες με αυξημένο ζήλο και ενθουσιασμό. Μέχρι την ηλικία των επτά, η Νεφέλη είχε γίνει “μία χαριτωμένη μικρή ερμηνεύτρια”, εκμεταλλεύοντας κάθε ευκαιρία που είχε για να διασκεδάσει το ενθουσιώδες ακροατήριό της με την αγγελική φωνή της.

Δυστυχώς, ο κακός εφιάλτης που στοιχειώνει τη ζωή της Νεφέλης επιστρέφει πέντε χρόνια αργότερα. Μια ιατρική διάγνωση αποκάλυψε ότι ένας κακοήθης όγκος μεγάλωνε για δεύτερη φορά στον εγκέφαλο του παιδιού. Για άλλη μια φορά η Νεφέλη αγωνίστηκε σκληρά για να μείνει ζωντανή!_

Το παιδί στα 9 του χρόνια ενώ νοσηλευόταν ξανά και κάτω από ιατρική περίθαλψη υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Το αποτέλεσμα ήταν μια σοβαρή και μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλό της και παραλυσία στη δεξιά της μεριά. Η Νεφέλη δεν μπορούσε πλέον να μιλήσει, να περπατήσει, να διαβάσει, να γράψει κ.λ.π. Στην πραγματικότητα, συμπεριφερόταν σαν ένα νεογέννητο παιδί και έπρεπε να διδαχθεί τα πάντα από την αρχή. Το μόνο πράγμα που έμεινε άθικτο ήταν η αγάπη της για τη μουσική και η εξαιρετική της ικανότητα να τραγουδά!

 

Πως εξηγείται αυτό το «θαύμα»;

Όταν η Νεφέλη ανάκτησε τις αισθήσεις της μετά από κώμα, προς έκπληξη όλων ενώ δεν μιλούσε καθόλου, μουρμούριζε μελωδίες. Το πιο εκπληκτικό απ’ όλα ήταν ότι οι μελωδίες που μουρμούριζε προέρχονταν από τα δύο ολοκαίνουργια CD που άκουγε ενώ ήταν σε κώμα(!) και που δεν είχε ακούσει ποτέ πριν. Τα τραγούδια τραγουδούσαν ο Μάριος Φραγκούλης και η Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Δυο καλλιτέχνες που θαύμαζε πολύ. Σύντομα έγινε φανερό ότι το «μουσικό μέρος» του εγκεφάλου του παιδιού ήταν άθικτο και ακόμα ζωντανό!

 

Η δική σας η αντίδραση ποια ήταν;

Όταν η Νεφέλη έφθασε στην ηλικία των δεκατεσσάρων χρόνων, πλησίασα τον κ.Σταύρο Σιδερά, και ζήτησα τη βοήθειά του. Ο Σταύρος συγκινήθηκε από την αγάπη της Νεφέλης για τη μουσική και την ικανότητα της να τραγουδάει «σε τέλεια τονικότητα», λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή αναπηρία του παιδιού και υποσχέθηκε να βοηθήσει. Εμπνευσμένος από τον ενθουσιασμό του παιδιού και την αποφασιστικότητα μου να βοηθήσω την κόρη μου,συνέθεσε έξι τραγούδια , ειδικά γραμμένα για τη Νεφέλη.

 

Η συνεργασία μου με το Σταύρο δεν περιορίστηκε στο να δώσουμε μια πλατφόρμα στη Νεφέλη να εκφράσει το πάθος της για τη μουσική. Ο απώτερος στόχος μας ήταν να δείξουμε στον κόσμο ότι παιδιά όπως η Νεφέλη, αν και έχουν μειονεκτήματα από σοβαρές αναπηρίες, έχουν πολλά να προσφέρουν και αξίζουν να ενταχθούν στην κοινωνία μας ως ίσα μέλη.

Με τι άλλο ασχολείται η Νεφέλη;

H Νεφέλη από μικρή αγαπούσε όλο το φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, μουσική, τραγούδι, ζωγραφική, θέατρο, χορό, να διαβάζει βιβλία κλπ. Δυστυχώς με το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί εκτός από το τραγούδι και τη μουσική, πολλές άλλες ικανότητες της είχαν διαγραφεί.

Ενώ οι ικανότητες στη ζωγραφική είχαν διαγραφεί με την παρακολούθηση μαθημάτων άρχισε σιγά σιγά να εξελίσσεται γιατί όπως το εξήγησαν οι γιατροί η ζωγραφική είναι συνδυασμός ικανοτήτων και από τα δύο ημισφαίρια συνεπώς με την πρακτική εξάσκηση κατάφερε να τις επαναφέρει σε κάποιο βαθμό.

Είναι πολύ δημιουργική, κάνει υπέροχους συνδυασμούς με χρώματα αλλά δεν μπορεί να ζωγραφίσει συγκεκριμένα σχήματα, πρόσωπα όπως προηγουμένως κλπ. Η Νεφέλη παρακολουθεί επίσης μαθήματα τραγουδιού με τη διακεκριμένη σοπράνο Τσβέτα Χριστοφόρου και με τον Τενόρο Στέλιο Γεωργίου. Είναι μέλος της προοδευτικης χορωδίας της Λάρνακας. Επίσης είναι μέλος της μπάντας «Χάρισμα» , η οποία αποτελείται αποκλειστικά από παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Ο μαέστρος της μπάντας είναι ο γνωστός μουσικός Δημήτρης Κωνσταντίνου. Οι μουσικοi της μπάντας εκτός από τη Νεφέλη είναι ο Μιχάλης Μεταξάς και ο Χρίστος Κασουλίδης και τα δύο παιδιά πολυτάλαντα και εξαίρετοι μουσικοί.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Νεφέλης;

Η Νεφέλη τραγούδησε στη συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου στις 24 Ιουλίου 2018 στο Κηποθέατρο στη Λεμεσό, ενώ θα λάβει μέρος στο ALL SOULS FESTIVAL στη Αθήνα στις 2 Αυγούστου 2018. Έχουμε προγραμματίσει αρκετές συναυλίες γιατί θέλουμε να κάνουμε γνωστή τη μπάντα και πάνω από όλα τις δυνατότητες ατόμων ΑΜΕΑ. Ένας από τους μεγάλους αλλά κοντινούς στόχους είναι να λάβει μέρος σε συναυλία με πολύ γνωστό Έλληνα καλλιτεχνη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Επίσης στόχος μας είναι καινούργια δισκογραφία με τη μπάντα «Χάρισμα» . Ο κ. Σταύρος Σιδεράς έχει ήδη γράψει τα πρώτα δύο τραγούδια της μπάντας .

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «ΧΑΡΙΣΜΑ»

O Σύνδεσμος «Χάρισμα» για χαρισματικά άτομα με ειδικές ικανότητες, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα.

Μιλώντας ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, συνθέτης και στιχουργός Σταύρος Σιδεράς,ανέφερε πως ο Σύνδεσμος δημιουργήθηκε για να αγκαλιάσει και να εντάξει στη σκέπη του χαρισματικά άτομα με ειδικές ικανότητες.

Πρόκειται ,επεσήμανε, για ένα φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό Σύνδεσμο που ιδρύθηκε το 2016 και παρέχει υπηρεσίες σε «χαρισματικά άτομα με ειδικές ικανότητες», δίνοντας στα ταλαντούχα αυτά άτομα τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να προβάλουν το ταλέντο τους,βοηθώντας τα έτσι να ξεφύγουν από την κοινωνική αποξένωση.

Ο Σύνδεσμος στηρίζει άτομα με ταλέντο στις τέχνες όπως τη μουσική, το τραγούδι, το θέατρο, το χορό και τη ζωγραφική, ενώ μελλοντικά στοχεύει να στηρίξει και άτομα με κλίση στον αθλητισμό. Σκοπός του Συνδέσμου είναι να γίνει η παγκόσμια στέγη όλων των χαρισματικών ατόμων με ιδιαίτερες ικανότητες και ειδικά ταλέντα.

 

Στόχος του Συνδέσμου εξάλλου είναι η βελτίωση της ψυχοσωματικής κατάστασης αυτών των ατόμων, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για να προβάλουν το έργο τους αλλά και να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι παρά τη διαφορετικότητα τους κατέχουν μία σημαντική θέση στην κοινωνία μας.

Προς το παρόν ο Σύνδεσμος συστεγάζεται στη Λάρνακα και σε άλλες πόλεις με άλλους Οργανισμούς. Ωστόσο μακροχρόνιος στόχος του είναι η Υποστηριζόμενη Διαβίωση ατόμων με αναπηρίες και νοητική υστέρηση, δηλαδή η λειτουργία κατοικιών, όπου τα άτομα αυτά θα ζουν μόνιμα σε ένα ασφαλές κοινωνικά ενταγμένο περιβάλλον, έχοντας την κατάλληλη υποστήριξη στις ανάγκες τους.

**H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 65ο τεύχος της εφημερίδας ελεύθερης κυκλοφορίας L.A Voice – Larnaka’s Alternative Newspaper

 

Ακούστε πιο κάτω τραγούδια της Νεφέλης μέσα από επίσημο της κανάλι στο YouTube

Σχετικά νέα

X
Translate »