Breaking News

Τουρισμός

Καταδυτικός Τουρισµός: Ακόµα πιο ψηλά, µε βάρκα την «Ελπίδα»!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΝΑΝΑ ΑΣΜΕΝΗ ΠΑΥΛΟΥ

Μετά από σειρά εντατικών και συντονισµένων προσπαθειών, κατέστη δυνατή η αγορά σκάφους, κατάλληλου ώστε ν’ αποτελέσει τον νέο τεχνητό ύφαλο της Λάρνακας.

Το εµπορικό σκάφος µήκους 63 µέτρων µε την ονοµασία «Ελπίδα», ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αντίκυρα της Ελλάδας και κατέληξε στη Λιµενική Περιοχή Ζυγίου. Εκεί θα παραµείνει για µερικούς µήνες ώστε να καθαριστεί πλήρως και να γίνουν όλες οι ενδεδειγµένες διεργασίες προετοιµασίας του.  Ακολούθως, θα ποντιστεί στη θαλάσσια περιοχή Βορόκληνης, σε βάθος 30 µέτρων.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία Lefkaritis Bros Ltd έχει παραχωρήσει για τους σκοπούς του έργου και τον περαιτέρω εµπλουτισµό του υφάλου, το σκάφος LEF1, µήκους 16 µέτρων. Το εν λόγω σκάφος θα αξιοποιηθεί µε τρόπο ώστε να συµβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας του βυθού, αλλά θα τοποθετηθεί σε πιο ρηχά νερά για να είναι προσβάσιµο και σε όσους δεν είναι µυηµένοι στην αυτόνοµη κατάδυση. Θα απευθύνεται δηλαδή σε ένα πιο ευρύ κοινό αφού θα µπορεί κάποιος να το δει µόνο µε τη χρήση µάσκας και απλού αναπνευστήρα (snorkelling).

Με τις πιο πάνω ενέργειες, και σε συνάρτηση µε το παγκοσµίου φήµης ναυάγιο «Ζηνοβία», η Λάρνακα µπαίνει πλέον γερά στον διεθνή τουριστικό χάρτη των καταδυτικών προορισµών.

Τι δήλωσαν οι εµπλεκόµενοι στο έργο

Ντίνος Λευκαρίτης, Πρόεδρος Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας. «Ένας από τους στόχους µας για καθιέρωση της Λάρνακας ανάµεσα στους πιο αξιόλογους καταδυτικούς προορισµούς της Ευρώπης γίνεται πλέον πραγµατικότητα. Πρόκειται για ένα σηµαντικό έργο µε πολύπλευρα οφέλη, που θα βοηθήσει τον τουρισµό και την τοπική οικονοµία, γι’ αυτό και ως ΕΤΑΠ είχαµε καταβάλει αρκετές προσπάθειες ώστε να µπορέσει να υλοποιηθεί. Στην προσπάθεια αυτή είχαµε οργανισµούς και εταιρείες που ήταν θερµοί συµπαραστάτες και υποστηρικτές και προς αυτούς εκφράζω δηµοσίως τις ευχαριστίες µας*».

Νεόφυτος Φακοντής, Πρόεδρος Κοινοτικού Συµβουλίου Βορόκληνης και Μέλος ∆.Σ ΕΤΑΠ Λάρνακας. «Η πόντιση του πλοίου «Ελπίδα» στη θάλασσα της Βορόκληνης µας ικανοποιεί ιδιαίτερα καθότι θα βοηθήσει σηµαντικά στον εµπλουτισµό του βυθού της περιοχής και συνεπακόλουθα και στον εµπλουτισµό του ευρύτερου τουριστικού µας προϊόντος. Με αυτή την εξέλιξη, το παραλιακό µέτωπο της Βορόκληνης αναβαθµίζεται πλέον ουσιαστικά, σε συνάρτηση και µε άλλες παράλληλες δράσεις που τροχοδροµούνται όπως είναι η βελτίωση και επέκταση του παραλιακού πεζόδροµου, η δηµιουργία κυµατοθραυστών και η προσθήκη νέων αναβαθµισµένων ξενοδοχειακών µονάδων».

Γιώργος Παγιάτας, Λειτουργός Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Υπεύθυνος Προγράµµατος Τεχνητών Υφάλων. «Το σκάφος «Ελπίδα», το οποίο αποτελεί το µεγαλύτερο σε µέγεθος πλοίο που θα ποντιστεί στις κυπριακές θάλασσες µέσω του σχετικού Επιχειρησιακού Προγράµµατος του ΤΑΘΕ, περιλαµβάνεται στον σχεδιασµό µας για τη Θαλάσσια Προστατευόµενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων Λάρνακας. Σύντοµα θα αρχίσουν όλες οι διαδικασίες για την ετοιµασία, καθαρισµό και πόντιση του σκάφους. Με τη δράση αυτή θα αυξηθεί σηµαντικά η θαλάσσια ζωή στην περιοχή και ιδιαίτερα οι πληθυσµοί των ψαριών».

Τάσος Ζακχαίος, εκπρόσωπος Συνδέσµου Καταδυτικών Κέντρων στη Λάρνακα: «Το συγκεκριµένο σκάφος είναι εξαιρετικό για καταδύσεις, και µε ορισµένες προσθήκες που θα γίνουν για σκοπούς περαιτέρω ενίσχυσης του ενδιαφέροντος για τους δύτες, είµαστε βέβαιοι ότι πολλοί ξένοι τουρίστες θα επιθυµούν να το επισκεφθούν. Αναµένεται ότι το έργο αυτό θα συµβάλει στην αύξηση του καταδυτικού τουρισµού στη Λάρνακα αλλά και στην Κύπρο γενικότερα. Είµαστε έτοιµοι να ξεκινήσουµε δυναµικά µε τη νέα σεζόν».

*Χορηγοί και υποστηρικτές του έργου: 

∆ηµόσιος Τοµέας: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Τµήµα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Αρχή Λιµένων, ΚΟΤ.

Τοπικές Αρχές: Κ.Σ. Βορόκληνης, ∆ήµος Λάρνακας, Κ.Σ. Πύλας

Καταδυτικά Κέντρα: Σύνδεσµος Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου, Viking Divers, Podvodni Mir, Zenobia Divers, Aquadream Scuba Academy

Ακτοπλοϊκά Σκάφη: A.A.K. Larnaca Napa Sea Cruises, Atlantis Sea Cruises

Watersports: Central Watersports

Ξενοδοχεία: Palm Beach, Sunnyseeker Hotels, Golden Bay, Sandy Beach, Lordos Beach, Frixos Hotel, Solaar Boutique Hotel & Spa, Lebay Hotel, Pelecanos & Pelecanou LLC (εκ µέρους νέου ξενοδοχείου στη Βορόκληνη).

Άλλες Εταιρείες: Petrolina Public Holdings & Lefkaritis Bros Ltd, Harris Kyriakides LLC, Columbia Shipmanagement, CBS.

 

To άρθρο δημοσιεύεται στο 61ο τεύχος του Free Press περιοδικού της πόλης μας L.A Voice το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω σε ηλ. μορφή.

Σχετικά νέα

X
Translate »