ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνάντηση ΕΒΕΛ – ΕΤΑΠ Λάρνακας με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Πλούτου της Λάρνακας

Σημαντικά θέματα που αφορούν την προστασία, την ανάδειξη και τη διαχείριση του αρχαιολογικού πλούτου της Λάρνακας, συζητήθηκαν σε συνάντηση, μεταξύ της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, παρουσία των Προέδρων τους κ. Ντίνου Λευκαρίτη και Δρ. Νάκη Αντωνίου αντίστοιχα, με τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Γιώργο Γεωργίου.

Πρωταρχικής σημασίας έργο που συζητήθηκε, αφορούσε τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Λάρνακας, το οποίο περιλαμβάνει την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και την ανάδειξη του ψηφιδωτού των Άθλων του Ηρακλή, που αποτελεί ένα σημαντικότατο μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου.

Το θέμα, τόσο της ανασκαφής όσο και της συνεπακόλουθης ενοποίησης, σκοντάφτει στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων και συνεπώς εξετάστηκαν εναλλακτικοί τρόποι επιτάχυνσης του έργου.

Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της εκκλησίας της Παναγίας Αγγελόκτιστης και του συμπλέγματος Αλυκής και Χαλά Σουλτάν, στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO, που εκκρεμεί από το 2015 και 2016 αντίστοιχα, υπήρξε ενημέρωση ότι και αυτό καθυστερεί λόγω διαδικασιών, ενώ οι δύο Φορείς τόνισαν έντονα την ανάγκη άμεσης προώθησης των τελικών αιτήσεων.

Η αποκατάσταση και βελτίωση του ταφικού παρεκκλησίου του Αγ. Θεράποντος, που αποτελεί κοινό αίτημα με τη Μητρόπολη Κιτίου, θα εξεταστεί για προώθηση καθότι υπάρχει, σε πρώτη φάση, θετική προσέγγιση και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για συντήρησή του.

Έγινε επίσης ενημέρωση αναφορικά με τη δημιουργία Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας, έργο το οποίο, κατά το Τμ. Αρχαιοτήτων, δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Τέθηκε παράλληλα η θέση των δύο Φορέων που αφορά την ανάγκη το εν λόγω Κέντρο να έχει και μουσειακό χαρακτήρα.

Υποβλήθηκε τέλος εισήγηση προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για ενθάρρυνση των ιδιοκτητών αρχαίων μνημείων πίνακα β’, για αποκατάστασή τους μέσω της αναβάθμισης των κινήτρων, όπως ισχύουν για τις διατηρητέες οικοδομές, δεδομένου και του σχετικού ενδιαφέροντος που υπάρχει στη Λάρνακα.

Η συνάντηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική, για την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων, που θα συμβάλουν στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρνακας.

Σχετικά νέα

X
Translate »