Κοινωνία

Θα δούμε άλογα μινιατούρες στο Μακάρειο; – Η Θεραπευτική Ιππασία στην Κύπρο (Φωτογραφίες)

Άντρη Θρασυβούλου

Μην σας φανεί καθόλου παράξενο σε λίγο καιρό να δείτε άλογα μινιατούρες μέσα στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Η Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας Κύπρου βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός φιλανθρωπικού Σωματείου το οποίο θα έχει ως κύριο στόχο να φέρει τα άλογα στα νοσοκομεία στο πλαίσιο της θεραπευτικής Ιππασίας. Ήδη οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με το Μακάρειο Νοσοκομείο ενώ αναζητούν χορηγούς. Η θεραπεία θα παρέχεται δωρεάν.

 Τα άλογα μινιατούρες θα έχουν την ευθύνη του ψυχολογικού ”ντοπαρίσματος” σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς ώστε να μπορούν να αποδεχτούν τα δεδομένα αλλά και να βρουν τη δύναμη να τα ξεπεράσουν.

Ο φυσικοθεραπευτής και υπεύθυνος της Επιστημονικής Εταιρείας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Κύπρου, Μιχάλης Κουσπής μίλησε στην OffsiteCy για την σημασία της Θεραπευτικής Ιππασίας δίδοντας τρανταχτά παραδείγματα παιδιών τα οποία έχουν βοηθηθεί από την επαφή τους με τα άλογα τα οποία σύμφωνα με έρευνες είναι σε θέση να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Τι είναι η Θεραπευτική Ιππασία

Εφαρμόζεται σε μια σειρά νευρολογικών βλαβών όπως εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, δισχιδής ράχη, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας , εγκεφαλικό επεισόδιο, τύφλωση, κώφωση, σε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και αναπτυξιακές διαταραχές, επίσης δυσκολίες μάθησης, Σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, αυτισμό, προβλήματα συμπεριφοράς κ.α.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Κουσπής η θεραπευτική ιππασία χωρίζεται στην ιπποθεραπεία που είναι το πιο εξειδικευμένο κομμάτι της και στην αποθεραπεία, στο τέλος, που βοηθά τα άτομα να χαλαρωσουν.  Σε κάθε συνεδρία ο ασθενής συνοδεύεται από δυο θεραπευτές και ένα οδηγό, ενώ το κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται και αξιολογείται ξεχωριστά.

«Έχουμε διαφορετικές ειδικότητες. Μια ομάδα θεραπευτών, λογοθεραπευτές, ψυχολογοι και ειδικοί δασκάλοι, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές. Αυτές οι ομάδες αξιολογούν το παιδί,  βλέπουν ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες και ποιες οι ανάγκες του βάσει διάφορων κλίμακων αξιολόγησης. Μετά το πέρας της διαδικασίας, η ανάλογα ειδικότητα αναλαμβάνει το παιδί. Εκεί ξεκινά η θεραπεία. Πρόκειται για κλασσική θεραπεία με τη διαφορά ότι ήμαστε πάνω στο άλογο και στη φύση.

Ο ίδιος είχε από την παιδική του ηλικία επαφή με τα άλογα και θέλησε να μεταδώσει τη θετική ενέργεια που προσφέρει ένα άλογο σε έναν άνθρωπο.

Εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί το κέντρο της Επιστημονικής Εταιρείας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Κύπρου στο Δάλι, ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο απέκτησε και η Λεμεσός το δικό της Κέντρο.

Τα οφέλη 

• Όφελος στην ισορροπία και στον στατικό έλεγχο του κορμού

• Βελτίωση της αισθητικοκινητικής λειτουργίας

• Βελτίωση του οπτικοακουστικού συντονισμού

• Αύξηση δεξιοτήτων

• Αύξηση της όρεξης και βελτίωση της πέψης

• Ανάπτυξη ανεξαρτητοποίησης

Παιδιά με αυτισμό

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν πολλά αισθητηριακά ελλείμματα και εξάρσεις, όπως εξηγεί ο κ. Κουσπής.

«Αυτό σημαίνει ότι οι αισθήσεις πολύ διεγερμένες. Αυτές τους δημιουργούν ελλείματα στη συμπεριφορά τους και στην ένταξη στην κοινωνία.  Σε αυτά τα παιδιά, ένα χάδι μπορεί εκληφθεί ως ένα χτύπημα. Το άλογο γίνεται το μέσο το οποίο παρέχει πολλά αισθητηριακά δεδομένα, δηλαδή αισθήματα.

Το άλογο βοηθά το παιδί να συγκεντρωθεί πιο εύκολα και να χαλαρώσει. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις βλέπουμε μεγάλη διαφορά στις εξάρσεις θυμού, στην ομιλία και στο να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά, να μην είναι χειριστικός…».

Σε ότι αφορά στα παιδιά με ελλειμματική προσοχή, το παιδί μαθαίνει να δουλεύει σε ένα ομαδικό πνεύμα,ενώ η επαφή με το άλογο το βοηθά να συγκεντρώνεται πιο καλά.

Για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, πάλι το άτομο θα περάσει από αξιολόγηση των ειδικών. Στη συνέχεια αποφασίζεται η θεραπεία που θα ακολουθηθεί και με ποιον τρόπο.

«Στην ουσία το άλογο παράγει μια κίνηση και το άτομο αντιστέκεται σε αυτήν. Αν δεν αντισταθείς, θα γείρεις μπροστά. Θέλει δεν θέλει, δουλεύει το κορμί του».

«Οι πρώτες λέξεις πάνω στο άλογο»

Σύμφωνα με τον κ. Κουσπή, αρκετά παιδιά με αυτισμό είπαν τις πρώτες τους λέξεις πάνω στο άλογο κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής ιππασίας. Όπως ένα 11χρονο παιδί το οποίο είχε αυτισμό υψηλής μορφής, ήταν αρκετά επιθετικό, δεν είχε καθόλου βλεμματική επαφή και δεν μιλούσε. Για να ξεκινήσει το άλογο, το παιδί θα πρέπει να το χτυπήσει με το χέρι του ή να μιλήσει δίνοντας του την εντολή.

« Οπότε μια μέρα έπρεπε να διορθώσουμε τη σέλα του αλόγου και το παιδί μας αιφνιδίασε όταν είπε ”πάμε Ζήνα”. Παιδί με βαλβίδα στον εγκέφαλο, καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι το οποίο δεν μπορούσε ούτε να κάτσει στο τραπέζι ούτε να κινηθεί, κοντά μας κατάφερε να ενταχθεί στην κοινωνία και είναι πλήρως λειτουργικό. Παιδί με κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας μετά τη θεραπεία, σταμάτησε τις απόπειρες και κατάφερε να βρει ξανά την όρεξη για ζωή», αναφέρει ο κ. Κουσπής.

Πηγή: offsite.com

Σχετικά νέα

X
Translate »