Γενικά

Η ΕΔΟΝ απαντά με ερωτήματα στο Cityoflarnaka.com για το θέμα των αφισοκολλήσεων στους δρόμους της πόλης

Στο χθεσινό άρθρο της σελίδας μας για το θέμα των αφισοκολλήσεων στην πόλη, θέλησε να απαντήσει μέσω ερωτημάτων η ΕΔΟΝ. Επικοινωνώντας με την ιστοσελίδα μας το Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου, Σταύρος Αγαθού θέλησε να στείλει την απάντηση προς την ιστοσελίδα μας, κάτι που φυσικά ως ιστοσελίδα με κανένα απολύτως πολιτικό χρώμα δεχθήκαμε να δημοσιεύσουμε.

Όπως αναφέρθηκε στον κ. Αγαθού το συγκεκριμένο άρθρο δεν είχε κανένα πολιτικό σκοπό καθώς τόσο ο αρθρογράφος (και όσοι αρθρογραφούν στη σελίδα) όσο και η σελίδα δεν ταυτίζεται με καμία πολιτική παράταξη κάτι που έχει αποδείξει εμπράκτως τα 2,5 χρόνια που είναι σε λειτουργία. Φυσικά η ιστοσελίδα μας θα απαντήσει ένα προς ένα τα ερωτήματα του κ. Αγαθού με τον οποίο παρά τη διαφωνία μας τον ευχαριστούμε για την επικοινωνία και τη θέληση του να απαντήσει ως ΕΔΟΝ.

 

Πιο κάτω αυτούσια η απάντηση της ΕΔΟΝ:

Αγαπητέ/ή ανώνυμε αρθρογράφε του “City of Larnaka”,

Σε πρόσφατο άρθρο σου μας τονίζεις πόσο αγανακτισμένος/η είσαι με την οπτική ρύπανση στην πόλη μας, φωτογραφίζοντας (κυριολεκτικά) αφίσες τοποθετημένες σε δρόμους της Λάρνακας, οι οποίες προσκαλούν τους συνδημότες μας στο 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ. Ως ΕΔΟΝίτης, απολογούμαι αν σου χαλάσαμε τον περίπατο στην όμορφη πόλη μας αναγκάζοντάς σε να δεις τις αφίσες μας. Εντούτοις, δε θα σου κρύψω ότι διαβάζοντας το άρθρο σου, μου γεννήθηκαν διάφορα ερωτήματα για τους σκοπούς του!

 

Ερώτημα πρώτο: Μήπως η ευαισθησία σου περί «καθαριότητας» είναι λίγο επιλεκτική;

Σχεδόν για τρεις δεκαετίες δημότης της Λάρνακας, έχω δει πολλές ακαθαρσίες στην πόλη μας που ξύπνησαν το αίσθημα αγανάκτησης μέσα μου. Ιδιωτικούς/παράνομους χώρους σκυβάλων, παράνομες χωματερές, νεκρά ζώα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, ετοιμόρροπα κτήρια, ακάθαρτα πεζοδρόμια, δημόσια πάρκα και χώρους πρασίνου που ο Αμαζόνιος τα ζηλεύει. Φρόντισα να εκφράσω την αγανάκτησή μου, όχι μόνο αρθρογραφώντας. Παρ’ όλα αυτά, δεν περίμενα να δω το έμβλημα της ΕΔΟΝ σε μια αφίσα για να ξεχειλίσω το ποτήρι μέσα μου. Μήπως λοιπόν η ευαισθησία σου περί καθαριότητας, δεν έχει να κάνει τόσο με την καθαριότητα;

 

Ερώτημα δεύτερο: Μήπως το κριτήριό σου περί καλαισθησίας είναι επιλεκτικό;

Τον τελευταίο ένα χρόνο, πολλοί ήταν αυτοί που βομβάρδισαν (όπως λες) την πόλη μας με διαφημίστηκα: Σεφερλήδες, φιλοζωικές οργανώσεις που προσκαλούσαν σε συναυλία τους, τσίρκα, υποψήφιοι Προέδροι, φιλανθρωπικοί οργανισμοί, κτλ. Οκ, στο άρθρο σου αναφέρεις ακόμα 2-3 αφισοκολλήσεις. Πως όμως η αφίσα του Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ ξεπέρασε το όριο της όμορφης αφισοκόλλησης και σε ανάγκασε να αρθρογραφήσεις; Γιατί να χαλά την καλαισθησία της πόλης μας η αφίσα της ΕΔΟΝ και όχι το πρόσωπο του μέχρι πρόσφατα υποψήφιου δημάρχου (που πιθανόν να υποστήριζες), ο οποίος μάλιστα μόνο στο υπνοδωμάτιό μου δεν είχε τοποθετήσει αφίσα;

 

Ερώτημα τρίτο: Μήπως η αγανάκτησή σου ξεκινά εκεί όπου τελειώνουν οι χιλιάδες;

Όπως λες, ο Δήμος έχει τις υποδομές όπου κάποιος θα μπορεί να πληρώσει για να διαφημίσει. Λες να μην το ξέραμε; Λες αν μπορούσαμε να πληρώσουμε για «όμορφες» αφισοκολλήσεις, να προτιμήσαμε να ξημεροβραδιαζόμαστε εθελοντικά δεκάδες ΕΔΟΝίτες συνδημότες σου για να αφισοκολλούμε στα φώτα της Φανερωμένης και σε κάθε συνοικία της Λάρνακας; Όμως προφανώς, για σένα «όμορφη» αφισοκόλληση είναι αυτή του «Νικόλας2018» η οποία είχε να ξοδέψει χιλιάδες ευρώ. Η εθελοντική δουλειά 16χρονων συνδημοτών σου που πιστεύουν ότι το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είναι το γεγονός που ο κάθε «σκαλιώτης» θα πρέπει να προσκληθεί, αποτελεί ρύπανση για την πόλη μας και σε αναγκάζει να αγανακτήσεις!

 

Ερώτημα τέταρτο: Ρύπανση;

Στο άρθρο σου με πολλή έπαρση διατυμπανίζεις το επιχείρημα ότι οι αφισοκολλήσεις σε δρόμους της πόλης αποτελούν ρύπανση, αλλά και… οπτική ρύπανση. Αλήθεια, τι καθιστά την αφισοκόλληση «ρύπανση»; Είναι η ασχήμια που αυτή προσδίδει στην πόλη μας (οπτική ρύπανση); Προφανώς όχι. Εάν για παράδειγμα έβαφα το σπίτι μου μωβ με μαύρες βούλες, όσο άσχημο και αν ήταν αυτό για την πόλη μας, κανένας δε θα αρθρογραφούσε με αγανάκτηση για τη ρύπανση που προκάλεσα. Αυτό που καθιστά την αφισοκόλληση «ρύπανση», είναι το γεγονός ότι μετά από την πραγματοποίηση του “event” που διαφημίζει η αφίσα, η αφίσα παραμένει καρφιτσωμένη στους δρόμους της πόλης, μέχρι να λιώσει από τον ήλιο ή τη βροχή. Σε αυτή την περίπτωση όμως, φίλε/η αρθρογράφε, το επιχείρημά σου δεν αγγίζει τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ. Στα 30 προηγούμενα Φεστιβάλ, την αμέσως επόμενη μέρα του event, δεκάδες ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτησσες σε κάθε δρόμο της Κύπρου πραγματοποιούσαν από-αφισοκόλληση (και μετέπειτα ανακύκλωση), για να μην αφήσουν τους ρύπους της αφίσας τους στο περιβάλλον. Έτσι, σε καλώ, φίλε αρθρογράφε, πριν καταδικάσεις τις αφισοκολλήσεις της ΕΔΟΝ, να κάνεις μια μικρή έρευνα για το κατά πόσο αποτελούν όντως ρύπανση της πόλης. Εάν εξακολουθήσεις να θεωρείς ότι ρυπαίνουμε την πόλη, τότε σε παρακαλώ να μας ανεχτείς μέχρι τις 7 Ιουλίου.

 

Και… παρεμπιπτόντως, σου δίνω τροφή για το επόμενό σου άρθρο. Έχω υπόψιν 3-4 εργοστάσια στην πόλη μας, τα οποία όντως προκαλούν ρύπανση, αλλά η Κυβέρνηση τους κάνει πλάτες. Θα χαρώ να διαβάσω το άρθρο σου και να συμμεριστώ την αγανάκτησή σου.

 

Ερώτημα μπόνους: Τι είναι το Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ και γιατί οι ΕΔΟΝίτες «βομβαρδίζουν» κάθε δρόμο με τις αφίσες του;

Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στην Κύπρο από το 1959. Χιλιάδες νέοι και νέες κάθε χρόνο συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, έχοντας την ευκαιρία να απολαύσουν συναυλίες, να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να γνωρίσουν νέους από δεκάδες διεθνείς αντιπροσωπείες, να διασκεδάσουν, να προβληματιστούν για την κοινωνία που ζούμε, να οραματιστούν έναν άλλο, διαφορετικό, καλύτερο κόσμο.

 

Χιλιάδες νέοι, που συμμετείχαν στα προηγούμενα 30 Παγκύπρια Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, φίλε αρθρογράφε, θεωρούν ότι από αυτό το γεγονός δεν πρέπει να λείψει κανείς. Είναι γι’ αυτό που με τόσο σθένος γεμίζουν τους δρόμους με αφίσες.

 

Χιλιάδες νέοι, φίλε αρθρογράφε, σε προσκαλούν και φέτος στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Μια επίσκεψή σου στο Φεστιβάλ, θα σε βοηθήσει να αποβάλεις την επιλεκτική σου κριτική στην «καλαισθησία» και στην «καθαριότητα».

 

Σε περιμένουμε!

 

Σταύρος Αγαθού,

Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ, Δημότης Λάρνακας.

29 Μαΐου 2018

Σχετικά νέα

X
Translate »