Οικονομία

Ερευνητική: Η οικογενειακή υπόθεση των ΣΠΙ και το bullying

Στην τοποθέτηση των παιδιών τους στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα που εργάζονταν οι γονείς, στις φημολογίες που δεχόταν κάθε Παρασκευή ο Συνεργατισμός για κούρεμα καταθέσεων και το μοντέλο κεντρικοποίησης που φαίνεται να οδήγησε στην κατάρρευση του οργανισμού, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της  Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών Λτδ και πρώην βουλευτής, Ανδρέας Μουσκάλλης.

Είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα τον σώζαμε
Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα ο κ. Μουσκάλλης τόνισε ότι παρέμεινε αμισθί στον Συνεργατισμό, γιατί, όπως είπε, είχε όραμα μαζί με λίγες δεκάδες παλιούς Συνεργατιστές να διασώσουν τον οργανισμό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα ένιωθε ως προδοσία την αποχώρησή του από τον Συνεργατισμό αφήνοντας εκτεθειμένους τους δανειολήπτες και τους καταθέτες, σημειώνοντας ότι το συνεργατικό κίνημα ήταν για τον ίδιο πάνω από την οικογένειά του.

«Οι παλιοί Συνεργατιστές παραμείναμε με την προσδοκία και την ψευδαίσθηση ότι ο Συνεργατισμός θα επέστρεφε πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, δηλαδή τα μέλη του», επεσήμανε σχετικά, προσθέτοντας ότι η τραπεζικοποίηση ή η κεντροποίηση του οργανισμού, με επακόλουθο την απώλεια της ανεξαρτησίας των ΣΠΙ και της άμεσης επαφής με τον πελάτη, ήταν «τεράστιο λάθος».

Όπως είπε, δεν έπρεπε να γίνει άλλη μία τράπεζα, καθώς, «πέραν των ατασθαλιών και στρεβλώσεων που υπήρχαν, το μοντέλο που είχε ήταν το καλύτερο».

Δεν είναι φίλος μου ο Χατζηγιάννης
Ερωτηθείς για το φλέγον θέμα της εμπλοκής του στον διορισμό Νικόλα Χατζηγιάννη στη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΚΤ, ανέφερε ότι, έπειτα από έρευνα που έγινε, θεωρήθηκε ότι ο κ. Χατζηγιάννης, μετά από δύο χρόνια στην Επιτροπεία του Συνεργατισμού, διαθέτει την προσωπικότητα και την ικανότητα να αντεπεξέλθει των δυσκολιών και του μεγάλου κύκλου εργασιών που είχε το κίνημα.

«Λέχθηκε ότι ο Μουσκάλλης διόρισε τον Χατζηγιάννη και παραπληροφόρησαν την Ερευνητική Επιτροπή. Ο Χατζηγιάννης δεν είναι ούτε φίλος μου, ούτε συγγενής μου, ούτε φοιτήσαμε στο ίδιο σχολείο ή πανεπιστήμιο, ούτε γείτονάς μου είναι», διευκρίνισε ο κ. Μουσκάλλης, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν άφησε οποιαδήποτε μομφή για τον διορισμό του προηγούμενου γενικού διευθυντή, Μάριου Κληρίδη.

Το bullying του Σαββατοκύριακου
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της  Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών αναφέρθηκε σε εκφοβισμό που φαίνεται να δεχόταν ο Συνεργατισμός για πιθανό κούρεμα καταθέσεων. Όπως είπε ο κ. Μουσκάλλης, «κάθε Σαββατοκύριακο ο Συνεργατισμός δεχόταν bullying».

Όσον αφορά τους διορισμούς παιδιών, φίλων και συγγενών διευθυντικών στελεχών των ΣΠΙ, τόνισε ότι ήταν νοοτροπία, την οποία ήθελε να αλλάξει, μαζί με άλλα ζητήματα που έπρεπε να εκσυγχρονιστούν στον Συνεργατισμό.

Με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια
Από την πλευρά του ο μεταβατικός CEO της ΚΕΔΙΠΕΣ και πρώην Ανώτερος Διευθυντής της  ΣΚΤ, Σταύρος Ιακώβου ανέφερε ότι στον Συνεργατισμό ασκήθηκαν περισσότερες πιέσεις παρά σε άλλες τράπεζες, σημειώνοντας ότι αν εφαρμόζονταν οι παραδοχές σε άλλη τράπεζα όπως εφαρμόστηκαν στον Συνεργατισμό, τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια ακριβώς.

Αναφέρθηκε επίσης σε σκληρή στάση των εποπτών επειδή ο Συνεργατισμός ήταν κρατικός, δηλαδή δεν μπορούσαν να μπουν κεφάλαια στον οργανισμό από άλλο επενδυτή, επισημαίνοντας ότι με μία κίνηση, με έναν σμπάρο, λύθηκαν όλα τα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Ίσως κι εγώ στη θέση τους να το έκανα αυτό, χωρίς συναισθηματισμούς», διευκρίνισε ο κ. Ιακώβου.

Παράλληλα, είπε ότι στο τέλος του 2012 ήταν βέβαιο ότι είχε επέλθει το τέλος του Συνεργατισμού, διότι δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψει πίσω στον κόσμο, ενώ ήταν αδύνατο ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας να έχει τέτοια κερδοφορία για να καλύψει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης.

Εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν μετοχές στους καταθέτες, οι οποίοι θα λάμβαναν μέρισμα και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης θα μειωνόταν, μια λύση που, όπως είπε, «δεν ήταν προτιμητέα, μιας και θα προκαλούσε κοινωνική κατακραυγή».

Όσον αφορά τη μετεξέλιξη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, την ΣΕΔΙΠΕΣ, τόνισε ότι, με διάφανη διαδικασία, εξωτερικός ανεξάρτητος οίκος θα προκηρύξει θέσεις και θα επιλεγούν από τον οίκο οι πιο κατάλληλοι ως μέλη της ΚΕΔΙΠΕΣ, 100% θυγατρική της ΣΕΔΙΠΕΣ. Η ΚΕΔΙΠΕΣ αναμένεται να λάβει άδεια από την Κεντρική Τράπεζα για να διεξάγει τις εργασίες που σχετίζονται με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

«Θα επιλεγεί νέος γενικός διευθυντής και αυτός μπορεί να μην είμαι εγώ», τόνισε ο κ. Ιακώβου, σημειώνοντας ότι δεν διατηρεί ιδιαίτερες προσδοκίες.

Σχετικά νέα

X
Translate »