Breaking News

Περιβάλλον

Επιστρέφουν τα οικολογικά τασάκια στις παραλίες της πόλης μας

Η τεράστια επιτυχία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που παρουσίασαν πέρσι, στο πιλοτικό στάδιο, τα οικολογικά σταχτοδοχεία στις παραλίες της Λάρνακας, καθιστά μόνιμη την εφαρμογή.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας ανακοίνωσε ότι τα οικολογικά τασάκια θα τοποθετηθούν και φέτος στις δέκα μεγαλύτερες παραλίες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας που είναι οι εξής: Φοινικούδες, Μακένζι, Καστέλλα, Λεωφόρος Τάσου Μητσόπουλου, Γιαννάδες, Φάρος Περβολιών, Καρέτα Κίτι, ΚΟΤ Πύλα και οι τουριστικές παραλίες της Πύλας και της Ορόκλινης. Ενδεικτικό της επιτυχίας του έργου πέρσι είναι το γεγονός ότι με το πέρας της τουριστικής σεζόν μαζεύτηκαν από τις παραλίες 84.300 αποτσίγαρα με συνολικό βάρος 42.15 κιλά! Με την τοποθέτηση του ειδικού εξοπλισμού, οι λουόμενοι άρχισαν να απολαμβάνουν επιτέλους παραλίες απαλλαγμένες από τη ρύπανση που προκαλούν τα αποτσίγαρα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, το Δήμο Λάρνακας και άλλες τοπικές αρχές της επαρχίας και τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές περασμένου Ιουνίου. Στόχος είναι η ολιστική λύση στο πρόβλημα με τις γόπες, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως η κύρια αιτία αλλοίωσης της ποιότητας και αισθητικής της άμμου.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, η ολιστική λύση στο πρόβλημα συνίσταται στο ότι, ταυτόχρονα με την καταπολέμηση της ρύπανσης της παραλίας, διατηρείται η ισορροπία μεταξύ των αναγκών όλων των χρηστών της παραλίας, ενώ διασφαλίζονται επίσης η ασφάλεια των μικρών παιδιών και η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Πέραν τούτου, η πρωτοβουλία συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, στη βελτίωση της καθαριότητας και υγιεινής, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των παραλιών και του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας. Τα οικολογικά σταχτοδοχεία αναπτύχθηκαν από την εταιρεία startup FAR.

Το κάθε εκθετήριο περιλαμβάνει ξύλινο stand με πινακίδα οδηγιών χρήσης, εκατό βιοδιασπώμενα πλαστικά χωνιά και προσκολλημένο ειδικό ανοξείδωτο κάδο συλλογής αποτσίγαρων.

Ο επισκέπτης καπνιστής μπορεί να παραλάβει ένα χωνί για να το χρησιμοποιήσει ως σταχτοδοχείο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην παραλία. Κατά την αναχώρησή του, πρέπει να αδειάσει το περιεχόμενο στον ειδικό κάδο και να το επανατοποθετήσει στο εκθετήριο stand.

Τα αποτσίγαρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώνονται, ζυγίζονται και στο τέλος της τουριστικής περιόδου καταγράφονται για να παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας.

Πηγή: dialogos.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »