Περιβάλλον

Λατομείο Πέτρας στην Αγία Άννα Λάρνακας δημιουργεί προβλήματα (φώτο)

Μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων κ. Στέλιο Μιχαήλ και άλλους λειτουργούς της υπηρεσίας  στο λατομείο εξόρυξης πέτρας στην κοινότητα Αγίας Άννας.

 

Η συνάντηση και η επί τόπου συζήτηση  είχε ως αντικείμενο τις καταγγελίες πολιτών για το λατομείο αυτό τις οποίες διαβίβασε το Κίνημα προς την Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων καθώς και ερωτήματα που αφορούσαν τις εργασίες, την έκταση και τη θέση του.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ οι εργασίες του λατομείου αυτού είναι νόμιμες. Η υπηρεσία έχει παραχωρήσει κατόπιν όλων των σχετικών αιτήσεων και μελετών, άδεια λατόμευσης που αφορά την εξόρυξη πέτρας της Αγίας Άννας ως δομικού υλικού. Η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται ακολουθεί και συμμορφώνεται με οποιεσδήποτε υποδείξεις της υπηρεσίας.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών σε βάθος χρόνου 5-10 ετών η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, υποχρεούται να αποκαταστήσει περιβαλλοντικά την επηρεαζόμενη περιοχή με δημιουργία αναβαθμίδων (κρατονίων), τη φύτευση τους με αγριελιές και άλλα θαμνώδη φυτά τα οποία φύονται στην γύρω περιοχή και τη φροντίδα των φυτών αυτών για τρία συναπτά έτη.

Από πλευράς του το Κίνημα Οικολόγων κατανοεί ότι, είναι μεν αναγκαία η ύπαρξη λατομείων για την εξόρυξη των όποιων δομικών υλικών, άλλα διαφωνεί κάθετα τόσο με την έκταση του λατομείου αυτού, η οποία είναι τεράστια, όσο και με την θέση του γεωγραφικά, αφού δημιουργεί μεγάλη οπτική ρύπανση, καθώς είναι θεατό από την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει αρκετά χωριά της περιοχής (Κόρνος, Πυργά, Ψευδάς, Αγιά Άννα, Καλό Χωριό Λάρνακας) μεταξύ τους άλλα και με την πόλη της Λάρνακας και τον διεθνή αερολιμένα.

Επιπρόσθετα, κατά την μακρά ξηρή περίοδο του χρόνου οι εργασίες του λατομείου δημιουργούν πολύ ψηλά επίπεδα σκόνης τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγειά των ανθρώπων που κατοικούν εξαιρετικά κοντά στην περιοχή λατόμευσης.

Τέλος, οι τεράστιες ποσότητες μπαζών που συσσωρευτήκαν από την όλη εργασία του λατομείου (στο μέλλον θα είναι ακόμη μεγαλύτερες) και εν συνεχεία σπρωχτήκαν στις πλαγιές του λόφου, δημιούργησαν απότομα πρανή στις πλαγιές των αναβαθμίδων, τα οποία καθίστανται δυνητικά επικίνδυνα αφού σε περίπτωση ακραίου καιρικού φαινομένου με υψηλή βροχόπτωση θα προκληθεί πιθανότατα κατολίσθηση μεγάλων ποσοτήτων χώματος και άλλων φερτών υλικών σε παρακείμενο μεγάλο αργάκι που εφάπτεται του λατομείου και το οποίο διασχίζει κάθετα τον δρόμο Καλού Χωριού -Αγίας Άννας, διαμέσου μικρού υπογείου υπονόμου πριν καταλήξει στην κοίτη του ποταμού Τρέμυθου.

Για όλους του παραπάνω λόγους το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαφωνεί με την λειτουργία του λατομείου στη συγκεκριμένη θέση και με βάση αυτούς τους ανεπαρκείς όρους που έχουν τεθεί από την Υπηρεσία Λατομείων.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »