Οικονομία

Ενόψει 19% ΦΠΑ στα οικόπεδα

Στις ευρωπαϊκές πιέσεις υπέκυψε η Βουλή για το μείζον θέμα της επιβολής 19% ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων που γίνονται σε εμπορική βάση. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να επιβληθεί στη Δημοκρατία βαρύ πρόστιμο ύψους €10 εκατ. από την Κομισιόν, την ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Να σημειωθεί πως μέχρι να συμμορφωθεί η Κύπρος με την ευρωπαϊκή οδηγία θα της επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο €3,6 εκατ. για κάθε εξάμηνο που ακολουθεί της μη συμμόρφωσης. Το επίμαχο νομοσχέδιο, για το οποίο έχουν έντονες διαφωνίες οι επαγγελματίες του τομέα των ακινήτων, εκκρεμεί στη Βουλή από τις 8 Ιουνίου 2016.

Το θέμα ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια μετά την επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν στη Δημοκρατία με βάση την οποία έπρεπε από τις 23 Μαρτίου να τις διαβιβάσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήγαγε.

Η Βουλή ωστόσο άφησε στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης να αποστείλει επιστολή στο Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως η Κύπρος είναι στο τελευταίο στάδιο πριν από την έναρξη της διαδικασίας παράβασης εναντίον της. Στη συνεδρία της Δευτέρας κλήθηκαν οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

 

Πηγή:philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »