Οικονομία

Εκατομμύρια για επιδόματα τέκνου – μάνας και προίκα μωρού

Πόσες οικογένειες θα λάβουν επίδομα τέκνου- Επίδομα τοκετού για άγαμες μητέρες- Ποια τα κριτήρια- Αρχίζει η προίκα μωρού

Αρκετά υψηλά θα είναι τα κονδύλια για το επίδομα τέκνου, το επίδομα μάνας ενώ στον προϋπολογισμό του 2019 συμπεριλαμβάνεται και η προίκα του μωρού η οποία αφορά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος τα κονδύλια θα ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια συνολικά.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Ας δούμε αναλυτικά τα ποσά και τις παραμέτρους:

€300.000 που προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη για την παροχή Ειδικού Βοηθήματος Τοκετού σε άγαμες μητέρες που δεν εξασφαλίζουν το αντίστοιχο δικαίωμα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος είναι ισόποσο με το βοήθημα τοκετού που παρέχεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

€120.400.000 που προορίζονται να καλύψουν δαπάνες παροχής επιδόματος τέκνου σε 72.000 δικαιούχες οικογένειες (€85.400.000) εκ των οποίων οι 10.500 περίπου είναι δικαιούχες και επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας (€35.000.000).

 

 

Με ποια κριτήρια θα δοθούν

Σύμφωνα με τους περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμους του 2002 έως 2017, κάθε οικογένεια που έχει τη συνήθη διαμονή της στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία πέντε έτη δικαιούται επίδομα τέκνου στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

 

Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας και το σύνολο του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος των μελών της οικογένειας κατά το προηγούμενο έτος.

 

Επίσης, παραχωρείται επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας σε οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου και στις οποίες ένας γονέας χωρίς σύζυγο/συμβίο οποιουδήποτε φύλου, ζει με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο τέκνο, που αποκτήθηκε είτε από γάμο είτε εκτός γάμου και που διαβεί μόνος του λόγω του ότι είναι άγαμος γονέας, χήρος, διαζευγμένος ή διότι ένας από τους δύο γονείς έχει κηρυχθεί σε αφάνεια από το δικαστήριο.

 

Παροχή Επιδόματος Μάνας

Ποσό ύψους €3.800.000 θα δοθεί για τη μερική επαναφορά του Επιδόματος Μάνας, ως τιμητική αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς της πολύτεκνης μάνας στην πατρίδα.

 

Βάσει των πιο πάνω Αποφάσεων, η σταδιακή επαναφορά του Επιδόματος Μάνας θα γίνει βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και θα καταβάλλεται σε όλες τις πολύτεκνες μάνες με τουλάχιστον 4 παιδιά των οποίων το πιο νεαρό τέκνο συμπλήρωσε την ηλικία των 18 ετών και δεν δικαιούνται πλέον επίδομα τέκνου, νοουμένου ότι πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται στο Σχέδιο.

 

Παράλληλα, ποσό ύψους €957.000 αφορά στις δαπάνες για το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού» που που αφορά στην αγορά εξοπλισμού και ειδικού πακέτου για μωρά μέχρι 2 ετών των οποίων οι δικαιούχοι γονείς είναι λήπτες ΕΕΕ ή λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος ή έχουν εγκριθεί βάση κοινωνικοοικονομικής έκθεσης.

 

Επιπλέον, περιλαμβάνονται ποσά που αφορούν δράσεις συνοδευτικών μέτρων και τεχνικής υποστήριξης στα πλαίσια του έργου.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »