Εκπαίδευση

Είστε φοιτητής; Δείτε χορηγίες και επιδόματα που δικαιούστε

Ετοιμάζεστε για σπουδές και ψάχνετε τρόπο να καλύψετε τα έξοδα σας;

Έχετε βρει τον κλάδο των σπουδών που θέλετε να ακολουθήσετε αλλά σας προβληματίζει το οικονομικό;

Δείτε αναλυτικά όλα τα επιδόματα και τις κρατικές χορηγίες που δικαιούστε- Ποια τα κριτήρια (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Φοιτητική χορηγία

Η φοιτητική χορηγία είναι κάτι που κρίνεται απαραίτητο για πολλούς φοιτητές και τις οικογένειες τους και παραχωρείται, βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Εισοδηματικά κριτήρια:

  • Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια φοιτητή, της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €59.000,00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ) όταν αυτή έχει μέχρι και δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις €59.000,00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ), κατά €3.000 (τρεις χιλιάδες ευρώ) για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου.

Περιουσιακά κριτήρια:

Δικαίωμα στη φοιτητική χορηγία έχουν όσες οικογένειες  των οποίων η συνολική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων δεν υπερβαίνει το €1.200.000

Για τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη:

  • τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της οικογένειας σε τρέχουσες τιμές (π.χ. καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, ομόλογα) και
  • η ακίνητη ιδιοκτησία της οικογένειας σε τιμές 1.1.2013, όπως αυτές έχουν υπολογιστεί από το κτηματολόγιο του κράτους.

Ύψος φοιτητικής χορηγίας:

Άλλες προϋποθέσεις:

Πέραν των οικονομικών κριτηρίων, η φοιτητική χορηγία παραχωρείται μόνο όταν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Παραχωρείται σε οικογένεια φοιτητή της οποίας τα μέλη κατά τη διάρκεια των πέντε (5) ετών πριν από την έναρξη των σπουδών για τις οποίες ζητείται κρατική φοιτητική μέριμνα διέμεναν μόνιμα και νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία, για περίοδο πενήντα (50) τουλάχιστον μηνών.
  • Παραχωρείται για την απόκτηση ενός μόνο τίτλου σπουδών, στον κάθε κύκλο σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών).

Παραχωρείται για την απόκτηση τίτλου σπουδών που απονέμεται από:

  • δημόσιο πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας, ή δημόσια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Δημοκρατίας, ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας, ή εκπαιδευτικά αξιολογημένο – πιστοποιημένο κλάδο σπουδών ιδιωτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Δημοκρατίας η οποία λειτουργεί στη Δημοκρατία και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο που προβλέπεται στους περί Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμους του 1996 έως 2013, όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται ή αντικαθίστανται, ή
  • πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης ή πιστοποίησης,
  • ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού, που έχει τύχει αναγνώρισης ως ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς της χώρας στην οποία λειτουργεί,
  • εφόσον ο φοιτητής φοιτά σε κλάδο σπουδών που έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους πλήρους φοίτησης.

Επιδόματα

Πέραν της Κρατικής χορηγίας οι Κύπριοι φοιτητές δικαιούνται συγκεκριμένα φοιτητικά επιδόματα τα οποία και πάλι παραχωρούνται βάσει των περιουσιακών, εισοδηματικών και  κοινωνικών κριτηρίων, για επιδότηση συγκεκριμένων αναγκών.

Περιουσιακά κριτήρια:

Τα ίδια που ισχύουν για τη φοιτητική χορηγία.

Εισοδηματικά κριτήρια:

Τα ίδια που ισχύουν για τη φοιτητική χορηγία.

Κοινωνικά Κριτήρια:

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά προβλήματα/προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ή/και η οικογένειά του, νοουμένου ότι επισυνάπτονται όλα τα σχετικά πιστοποιητικά/βεβαιώσεις. Σημειώνεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη και κατά πόσο ο φοιτητής προέρχεται από οικογένεια με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω ζητήματα , τα οποία συγκεντρώνουν τα ακόλουθα μόρια βαθμολογίας το καθένα, σε κλίμακα 1-10 μορίων:

Η οικονομική στήριξη θα καλύπτει τα έξοδα του φοιτητή για ένα ακαδημαϊκό έτος, ως ακολούθως:

Άλλες προϋποθέσεις:

Τα ίδια που ισχύουν για τη φοιτητική χορηγία.

Πηγή: offsite.com

Σχετικά νέα

X
Translate »