Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δήμαρχος Αραδίππου: Σε αδράνεια τα εργοστάσια χρυσού

Σε αδράνεια βρίσκονται τα εργοστάσια χρυσού και των εταιρειών Schlumberger και Ηalliburton, δήλωσε ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ο οποίος συνόδευσε τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στο χώρο όπου βρίσκονται τα τρία εργοστάσια.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή, ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι “σήμερα συζητήσαμε με τους Ευρωβουλευτές για τα θέματα του εργοστασίου χρυσού και των δύο εργοστασίων των εταιρειών Schlumberger και Ηalliburton. Εξηγήσαμε ότι τα εργοστάσια βρίσκονται ουσιαστικά σε αδράνεια, δεδομένου ότι το εργοστάσιο χρυσού δεν έχει κτιστεί ενώ τα άλλα δύο δεν εργάζονται και έχουν μόνο λίγα άτομα γραφειακό προσωπικό”.

Πρόσθεσε ότι “απαντήσαμε στις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών για τη διαδικασία αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Αραδίππου έλαβε τις αποφάσεις του για την αδειοδότηση των τριών εργοστασίων, ενώ εξηγήσαμε και την αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους. Με λεωφορεία πήραμε τους Ευρωβουλευτές για επιτόπια εξέταση των εργοστασίων και για να αντιληφθούν ιδίοις όμμασι την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των εγκαταστάσεων και της οικιστικής περιοχής”.

Ανέφερε ακόμα ότι “οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες πρέπει να έχουν φωνή και να μπορούν, μέσα από τις διαδικασίες, να μας ενημερώσουν σε περίπτωση που οι τοπικοί άρχοντες κάνουν λάθη και παραλείψεις. Πιστεύω ότι  ως Δήμος έχουμε πάρει, για τα συγκεκριμένα θέματα τις σωστές αποφάσεις με  βάση τη Νομοθεσία, κάτι που όπως μας λέχθηκε από τους Ευρωβουλευτές θα διαφανεί από τις εκθέσεις που θα ετοιμάσει η Επιτροπή μέχρι το τέλος του χρόνου”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως “οι Ευρωβουλευτές φαίνεται να ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις που δώσαμε και έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος προκειμένου να ενημερωθούν και να δουν μέσα από ποιες διαδικασίες έχουμε, ως Δήμος Αραδίππου, λάβει τις αποφάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα.  Ταυτόχρονα τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών υπέβαλαν ερωτήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους στη Κύπρο και εξηγήσαμε ποια είναι και που φτάνει η αρμοδιότητα των δύο Σωμάτων”.

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε πως “το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να ενημερωθεί ο Κύπριος πολίτης ότι έχει δικαίωμα να αποτείνεται στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόδειξη γι’αυτό είναι ακριβώς ότι οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής από διάφορες χώρες, ήρθαν στην Κύπρο για να δουν ένα τοπικό ζήτημα” είπε και σημείωσε πως “ένας πολίτης ή ομάδα πολιτών μπορούν να αποτείνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση”.

Θεωρώ συνέχισε ο κ. Χατζηγεωργίου ότι “η πιο σημαντική εντύπωση που επικρατεί πλέον είναι ότι όλο το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας από το Μακένζη μέχρι και τις δεξαμενές πετρελαίου και υγραερίου, πρέπει να μετατραπεί, και θεωρώ ότι αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να υπηρετήσουμε, σε ένα πλατύ τουριστικό ορίζοντα με όλες τις αναπτύξεις που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, με ένα περιβάλλον καθαρό και με απομάκρυνση των αποθηκών καυσίμων”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως “η πρόθεση που υπάρχει είναι να μεταφερθούν στο Βασιλικό οι αποθήκες καυσίμων και τα εργοστάσια επεξεργασίας υδρογονανθράκων. Θεωρώ ότι το Κράτος έχει εντοπίσει το συγκεκριμένο χώρο ως τον καταλληλότερο για την Κύπρο, αναφορικά την μεταφορά των εργοστασίων από την Αραδίππου και των δεξαμενών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Λάρνακα”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »