Κοινωνία

Γονιός από την επαρχία Λάρνακας δεν επιτρέπει στα παιδιά του να πάνε σχολείο

Παρά το γεγονός της ύπαρξης νομοθεσίας περί υποχρεωτικής φοίτησης στα σχολεία της Κύπρου από την προδημοτική μέχρι και τη μέση εκπαίδευση (15 ετών) εντούτοις στην Κύπρο υπάρχουν περιπτώσεις γονιών οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε σχολεία δημόσια ή ιδιωτικά.

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψη μας η περίπτωση ενός πατέρα ο οποίος αρνείται πεισματικά να στείλει τα παιδιά του σχολείο με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι και σήμερα διευθετηθεί η όλη υπόθεση.

Τα γεγονότα

Ο εν λόγω γονιός από χωριό της Επαρχίας Λάρνακας  δεν επιτρέπει στα 2 παιδιά του να φοιτήσουν το ένα σε δημοτικό σχολείο της περιοχής και το άλλο σε νηπιαγωγείο.

Το σχολείο προέβη μέσα στο 2017 σε καταγγελία του εν λόγω γονέα στο Υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να καταγγελθεί η υπόθεση στην αστυνομία και να αρχίσει να εξετάζεται το όλο περιστατικό.

Τα δύο παιδιά θεάθηκαν πολλές φορές- ακόμη και πρόσφατα και παρά την παρέμβαση της αστυνομίας- μέσα στο χωριό τις ώρες του σχολείου με τον πατέρα τους να μην συμμορφώνεται και το Υπουργείο να μην μπορεί πλέον να κάνει οτιδήποτε αφού η υπόθεση έφτασε ήδη στην αστυνομία που αναμένεται να του ασκήσει ποινική δίωξη.

Μέχρι τότε, όμως, τα παιδιά εξακολουθούν να απέχουν από κάθε σχολική δραστηριότητα αφού ο πατέρας τους δεν θέλει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και της αστυνομίας.

Νομοθεσία

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη επί του θέματος αφού αναφέρεται ρητά ότι :

Η φοίτηση στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο είναι υποχρεωτική, μέχρις ότου ο μαθητής συμπληρώσει το γυμνασιακό κύκλο ή το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, οποιοδήποτε από τα δύο επισυμβεί πρώτο.

Παράλληλα, μόνο  ο Υπουργός Παιδείας έχει εξουσία να επιτρέπει εξαίρεση από τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον ικανοποιηθεί ότι συντρέχουν ειδικοί προς τούτο λόγοι.

Ποινή

Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση  διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες καθώς και χρηματικό πρόστιμο ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Δεν τηρείται πάντα

Παρά το γεγονός της αυστηρής νομοθεσίας εντούτοις παρατηρούνται στην Κύπρο περιπτώσεις όπου γονείς δεν επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη Λειτουργό Δημοτικής εκπαίδευσης κα Πίτσιλλου μας αναφέρθηκε ότι τέτοιες περιπτώσεις αφορούν κυρίως σε ξένους οι οποίοι μη γνωρίζοντας τη νομοθεσία ή τη διαδικασία παρέχουν στα παιδιά τους κατ’ οίκον εκπαίδευση. Όσες περιπτώσεις, όμως, πέσουν στην αντίληψη του Υπουργείου ειδοποιείται άμεσα η αστυνομία η οποία παρεμβαίνει και ενημερώνει τους γονείς.

Υπάρχουν και Κύπριοι

Την ίδια στιγμή, πάνω στο ζήτημα αυτό υπάρχουν και Κύπριοι γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε σχολεία αλλά – όπως μας τόνισε η κα Πίτσιλλου- είναι ακραίες περιπτώσεις όπου ο πατέρας είναι συνήθως στη φυλακή ενώ η μητέρα αδυνατεί λόγω εξαρτήσεων να τηρήσει τα καθήκοντα της. Σε τέτοιες περιπτώσεις παρεμβαίνει το γραφείο ευημερίας όπου και βοηθά στην όλη κατάσταση.

Πηγή: www.offsite.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »