Breaking News

Γενικά

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της πυρκαγιάς στα διυλιστήρια

H πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 6.30 το πρωί σήμερα, σε μηχάνημα καθαρισμού και σε βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας πετρελαιοειδών, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού του βυτιοφόρου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, που βρίσκονται παρά το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, στην επαρχία Λάρνακας.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά στο μηχάνημα καθαρισμού  με το οποίο 39χρονος υπάλληλος της εταιρείας και ακόμη ένας συνάδελφος του, ξέπλεναν την άδεια δεξαμενή καυσίμων του βυτιοφόρου οχήματος. Αμέσως η πυρκαγιά επεκτάθηκε στη δεξαμενή του βυτιοφόρου οχήματος, πάνω στην οποία βρισκόταν ο 39χρονος, ο οποίος πήδηξε από τη δεξαμενή στο έδαφος, από ύψος δυόμιση μέτρων, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στις φτέρνες των ποδιών του.

Μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέσβησαν την πυρκαγιά, ενώ μέλη της Αστυνομίας, σε συνεργασία με μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και λειτουργούς της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και του Επαρχιακού Γραφείου Επιθεωρήσεως Εργασίας Λάρνακας, διενήργησαν εξετάσεις στη σκηνή.

Εν τω μεταξύ η καταστροφή του βυτιοφόρου από τη πυρκαγιά είναι ολοκληρωτική και η αξία της ζημιάς ανέρχεται στις 50 περίπου χιλιάδες ευρώ, ενώ το μηχάνημα καθαρισμού παραλήφθηκε από την Αστυνομία για περαιτέρω εξετάσεις.

Η κατάσταση της υγείας του 39χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, είναι εκτός κινδύνου.

Ο Αστυνομικός Σταθμός Ορόκλινης, διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και το Επαρχιακό Γραφείο Επιθεωρήσεως Εργασίας Λάρνακας.

Από τη πυρκαγιά μαύροι καπνοί σκέπασαν τον ουρανό ενώ το βίντεο που εξασφάλισε ο REPORTER είναι ενδεικτικό της πυρκαγιάς.

Άμεση η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής
Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Ανδρέας Κεττής, προσθέτοντας πως στο βυτιοφόρο υπήρχαν μόνο κατάλοιπα καυσίμων.

Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα ο κ. Κεττής ανέφερε υπήρξε άμεση κινητοποίηση και ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βάσει των σχεδίων δράσης που εφαρμόζονται για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Ορόκλινης «Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου» και υποστηρικτικές δυνάμεις από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρνακας «Υπ/μου Ανδρέα Παπαδόπουλου».

Πρόσθεσε πως «τρία λεπτά μετά την κλήση ήμασταν ήδη στο επεισόδιο και λίγα λεπτά αργότερα καταφέραμε να σβήσουμε την πυρκαγιά. Στο βυτιοφόρο όχημα υπήρχαν κατάλοιπα καυσίμων και τα αίτια της πυρκαγιάς είναι υπό διερεύνηση σε συνεργασία με την Αστυνομία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κεττής είπε ότι «εκ πρώτης όψεως η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά τη διαδικασία καθαρισμού των ντεποζίτων (του βυτιοφόρου). Φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί ένα πλυντικό μηχάνημα το οποίο εργαζόταν με μηχανή καύσης και λόγω των αναθυμιάσεων που υπήρχαν στο χώρο, δημιουργήθηκε μια πυρκαγιά» η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στο βυτιοφόρο.

“Θέμα ασφάλειας η μετακίνησή τους από τη πόλη”
Θέμα ασφάλειας είναι η μετακίνηση των εταιρειών πετρελαίου και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, δήλωσαν σήμερα οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Λιβαδιών με αφορμή τη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι η σημερινή πυρκαγιά στο βυτιοφόρο «είναι ένα κλασσικό παράδειγμα του κινδύνου που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι της πόλης από το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις είναι δίπλα από σπίτια, δίπλα από σχολεία και καταστήματα, όπου διακινούνται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Πρόκειται για βενζίνη και υγραέριο που είναι υλικά τα οποία δεν θέλουν και πολύ να γίνει ένα ατύχημα και κλασσική περίπτωση είναι το σημερινό επεισόδιο».

Πρόσθεσε ότι το σημερινό γεγονός «απλά έρχεται για ακόμα μια φορά να επιβεβαιώσει τις μεγάλες μας ανησυχίες και το μεγάλο αγώνα που δίνουμε έτσι ώστε αυτές οι εγκαταστάσεις να απομακρυνθούν το συντομότερο από την πόλη και την επαρχία μας. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά πρωτίστως είναι θέμα ασφάλειας».

Ανέφερε ακόμα ότι «σε περίπτωση που γίνει ένα ατύχημα, και είδαμε όλοι πόσο εύκολα μπορεί να ξεκινήσει κάτι, θα είναι ατύχημα που δεν είδαμε κάτι παρόμοιο στη πατρίδα μας, αλλά θα είναι κάτι το οποίο θα αφήσει εποχή και ελπίζουμε να μη το ζήσουμε. Γι’αυτό το λόγο εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε συνεννόηση και συνεργασία με το Δήμο Λιβαδιών, έτσι ώστε πλέον να φύγουμε από τα λόγια  και τις υποσχέσεις και να πάμε σε συγκεκριμένα έργα με στόχο το συντομότερο δυνατόν  να φύγουν αυτές οι εγκαταστάσεις από τη πόλη μας».

Αυτή τη φορά κατέληξε ο κ. Βύρας «δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή ημερομηνίες οι οποίες δεν τηρούνταν και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και καμία εποπτεία εάν γίνονταν αυτά που έπρεπε να γίνουν, για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Δήμαρχο Λάρνακας και ανέφερε ότι «ζούμε πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα», ενώ σημείωσε πως «επιτέλους οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »