Breaking News

Υγεία

Αλλαγές στη στελέχωση νοσηλευτηρίων με την αυτονόμηση

Τι αλλάζει στα εργασιακά με βάση τους κανονισμούς για ίδρυση Οργανισμού

Αλλαγές στην στελέχωση και στα εργασιακά των κρατικών νοσηλευτηρίων προνοούν οι κανονισμοί που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για την ίδρυση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η ίδρυση οργανισμού δημοσίου δικαίου που θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και την ευθύνη για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σκοπός του Οργανισμού είναι όπως μέχρι την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, να διασφαλίζει την πρόσβαση και την παροχή των προβλεπόμενων από τους περί Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Ρύθμισης και Τέλη) Νόμους και τους εκδιδόμενους βάσει αυτών Κανονισμούς, υπηρεσιών φροντίδας υγείας καθώς και κάθε άλλη υπηρεσία γενικού συμφέροντος ήθελε καθοριστεί με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο Οργανισμός θα διασφαλίζει την πρόσβαση και την παροχή των προβλεπόμενων από τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο, υπηρεσιών φροντίδας υγείας, καθώς και κάθε άλλη υπηρεσία γενικού συμφέροντος ήθελε καθοριστεί με Διάταγμα του Υπουργού. Παράλληλα, ο Οργανισμός, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες συναφείς με τις υπηρεσίες υγείας με σκοπό την όσο κατά το δυνατόν με καλύτερο και πιο προσοδοφόρο τρόπο εκμετάλλευση της περιουσίας που του ανήκει ή του έχει δοθεί προς χρήση ή εκμετάλλευση για την επίτευξη των σκοπών του.

 

Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Οργανισμός θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του Οργανισμού και τον οποίο εκπροσωπεί ενώπιον κάθε αρχής. Το Συμβούλιο θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού και θα απαρτίζεται από:

1.    Πρόεδρο- με εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών αντίστοιχου οικονομικού αλλά και διοικητικού μεγέθους με τον Οργανισμό, πέραν των δέκα χρόνια,

2.    Ένα πρόσωπο που είναι μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου τουλάχιστον για τα πέντε τελευταία χρόνια,

3.    Δυο πρόσωπα από το χώρο της διοίκησης των υπηρεσιών υγείας με εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας αντίστοιχου μεγέθους με τον Οργανισμό, πέραν των πέντε χρόνων

4.    Δυο επαγγελματίες υγείας με εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας αντίστοιχου μεγέθους με τον Οργανισμό, πέραν των πέντε χρόνων

5.    Δύο ως έκτης θέσης τους (ex-officio) μέλη που είναι οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας

6.    Τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή και Οικονομικό Διευθυντή του Οργανισμού, χωρίς δικαίωμα ψήφου

 

Θέσεις του Οργανισμού
Το προσωπικό του Οργανισμού αποτελείται από τους δημόσιους υπαλλήλους που θα αποσπαστούν/ μετακινηθούν/μετατεθούν στον νέο οργανισμό καθώς και  τους  εργοδοτούμενους αορίστου και ορισμένου χρόνου που θα επιλέξουν να διατηρήσουν την εργασιακή σχέση με το κράτος, καθώς και το ωρομίσθιο προσωπικό το οποίο μεταφέρεται στον Οργανισμό με βάση τις πρόνοιες του νόμου.

Η διάρθρωση, ο αριθμός, ο τίτλος και ο μισθός των θέσεων, καθορίζονται εκάστοτε μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού του Οργανισμού, ενώ ο αριθμός των θέσεων ανά επίπεδο στις δομές δύναται να διαφοροποιείται και να αναπροσαρμόζεται ανάλογα. Την ίδια ώρα, οι υπάλληλοι είναι εναλλάξιμοι μεταξύ των νοσηλευτηρίων και δύναται να μετακινούνται μεταξύ των Διευθύνσεων του Οργανισμού.

Παράλληλα, το Συμβούλιο θα προσλαμβάνει και θα απασχολεί υπαλλήλους στη βάση συμβολαίων εργασίας ορισμένου χρόνου, υπό τους γενικούς και ειδικούς όρους προτύπου συμβολαίου, το οποίο θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του περί των Εργοδοτουμένων με Εργασία Ορισμένου Χρόνου Νόμου.

Οι πρώτοι δεκαοχτώ μήνες υπηρεσίας υπαλλήλου θεωρούνται ως δοκιμαστική περίοδος κατά την οποία ο Οργανισμός επιφυλάσσει πλήρως το δικαίωμα του να τερματίσει το συμβόλαιο κατά την απόλυτη κρίση του, χωρίς προειδοποίηση ή οποιαδήποτε αποζημίωση, ενώ κατά το διάστημα των πρώτων 18 μηνών ο υπάλληλος υπόκειται σε τρεις εξάμηνες αξιολογήσεις και κατά την τελευταία αξιολόγηση, κρίνεται η καταλληλόλητα του για διορισμό.

Απολαβές και επιδόματα
Οι απολαβές υπαλλήλου περιλαμβάνουν το μισθό που καταβάλλεται σ΄ αυτόν με βάση τη θέση του όπως προνοείται στον Προϋπολογισμό. Στον υπάλληλο παραχωρούνται, επίσης, επιδόματα, αποζημιώσεις και άλλα οικονομικά ωφελήματα, όπως καθορίζεται στο συμβόλαιο ή και στις συλλογικές συμβάσεις που συνάπτει ο Οργανισμός με τις συντεχνίες των υπαλλήλων του στα θέματα που καθορίζονται με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου. Μισθοδοτική αύξηση παραχωρείται σε υπάλληλο, κάθε τρία χρόνια  όπως αυτό  προβλέπεται στο συμβόλαιο, ενώ θα συσταθεί Ταμείο Προνοίας για τους υπαλλήλους του Οργανισμού.

Χρόνος εργασίας
Η εργασία των υπαλλήλων είναι πάνω σε εξαήμερη βάση, με σύστημα βάρδιας, ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού, με τις ώρες εργασίας περιλαμβανομένων και των υπερωριών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 48 ώρες την εβδομάδα.

Αξιολόγηση και πειθαρχικός έλεγχος
Το Συμβούλιο θα ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού με εσωτερικούς κανονισμούς αφού προηγουμένως ακουστούν οι θέσεις των Διευθυντών ή προϊσταμένων τμημάτων, ή τα μέλη των διευθυντικών ομάδων των διευθύνσεων του Οργανισμού ή  οργανώσεις που εκπροσωπούν εργαζόμενους στον Οργανισμό καθώς και οποιουδήποτε άλλου το Συμβούλιο κρίνει απαραίτητο.

reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »