Οικονομία

Ακίνητα: 50-50 ξένοι και ντόπιοι αγοραστές

Τη μερίδα του λέοντος κατέλαβαν οι πωλήσεις ακινήτων από αγοραστές εκτός ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Την ώρα που η αγορά κινείται με εντυπωσιακά ανοδικούς ρυθμούς, περίπου οι μισές πωλήσεις φαίνεται να γίνονται από αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα έφτασαν τα 2,129.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι σχεδόν το ένα τρίτο, δηλαδή 765 πωλητήρια έγγραφα κατατέθηκαν για αγοραστές εκτός ΕΕ.

 

Εξάλλου, οι πωλήσεις που έγιναν από αγοραστές εντός ΕΕ, εξαιρουμένων των Κυπρίων, έφτασαν τις 319.

Το σύνολο των αγορών  που έγιναν την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 από αλλοδαπούς αγοραστές φαίνεται να ξεπερνούν τις 1,084.

Παρόλο που οι αντίστοιχες πωλήσεις σε ξένους το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν 394, εντούτοις το Κτηματολόγιο εξηγεί ότι, κατόπιν σχετικών βελτιώσεων στον τρόπο κωδικοποίησης του όρου «αλλοδαπός» στο σύστημα πληροφοριών γης, έχει τροποποιηθεί ο τρόπος παρουσίασης των στατιστικών στοιχείων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η σύγκριση με προηγούμενα έτη.

Διαβάστε ακόμα: Άνοδος δίχως τέλος στα ακίνητα

Πρώτη με διαφορά η Πάφος
Στην Πάφο πραγματοποιήθηκαν την πρώτη τριμηνία της χρονιάς οι περισσότερες πωλήσεις σε ξένους επενδυτές ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις που έγιναν σε αγοραστές εντός και εκτός ΕΕ ήταν ακριβώς οι ίδιες, καθώς έφτασαν τις 276 σε καθεμία από τις δύο κατηγορίες, δηλαδή συνολικά 552.

Ακολουθεί η Λεμεσός με 337 πωλητήρια έγγραφα, εκ των οποίων 273 με αγοραστές εκτός ΕΕ και 64 αγοραστές εντός ΕΕ.

Παράλληλα, στη Λάρνακα οι πωλήσεις ακινήτων από αγοραστές εντός ΕΕ έφτασαν μόλις τις 27, ενώ από αγοραστές εκτός ΕΕ ανήλθαν στις 130.

Στις 107 έφτασαν οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου την πρώτη τριμηνία του 2018, εκ των οποίων 60 ήταν από αγοραστές εκτός ΕΕ και 47 από αγοραστές εντός ΕΕ.

Στη Λευκωσία, τα πωλητήρια έγγραφα με αλλοδαπούς αγοραστές έφτασαν τα 54, με την πίτα να μοιράζεται ακριβώς ανάμεσα στους αγοραστές εντός και εκτός ΕΕ.

 

Αυξημένες οι μεταβιβάσεις
Σχεδόν €242 εκατ. ήταν η αξία των μεταβιβάσεων που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη τριμηνία του 2018 για 999 υποθέσεις και 1357 τεμάχια.

Σημειώνεται ότι το ολικό ποσό ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες μεταβιβάσεις που έγιναν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, οι οποίες είχαν φτάσει μόλις στα €149 εκατ. για 726 υποθέσεις και 869 τεμάχια.

Σχετικά νέα

X
Translate »