Breaking News

Οικονομία

Έκκληση Δήμαρχου Λευκάρων για «απεγκλωβισμό» του ξενοδοχείου «Αγορά»

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει από την εγκατάλειψη και λεηλάτηση του ξενοδοχείου «Αγορά», που βρίσκεται στην καρδιά των Λευκάρων, απηύθυνε χθες βράδυ ο Δήμαρχος Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του 37ου Φεστιβάλ Λευκάρων, που έγινε χθες βράδυ στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Λεύκαρα, τον ευχαρίστησε «για συγκεκριμένα έργα τα οποία ξεκίνησαν, υλοποιούνται και τα οποία», όπως είπε, «δεν είναι προεκλογικές δεσμεύσεις».

Πρόσθεσε ότι σε συναντήσεις που είχε «με τον ΠτΔ τον τελευταίο μήνα, δόθηκαν οδηγίες και ήδη έχει ξεκινήσει η προκήρυξη της διαδικασίας για ανέγερση του πολυδύναμου Συνεδριακού Κέντρου, το οποίο έχει καθυστερήσει για 6 – 7 χρόνια. Αναμένεται ότι τέλη Σεπτεμβρίου οι εργολάβοι θα πρέπει να αρχίσουν εργασίες με στόχο να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο».

Έχει επίσης εγκριθεί, συνέχισε, «η υλοποίηση ενός άλλου μεγάλου πολεοδομικού οράματος, το οποίο εκκρεμεί από το 2009, δηλαδή η Κεντρική Πλατεία Λευκάρων. Αναμένεται ότι τον Σεπτέμβριο θα υπογραφούν τα συμβόλαια, στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου εντός των επόμενων δύο χρόνων και θα αποτελέσει πνεύμονα για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου».

Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης για διευθέτηση των εγγυημένων δανείων, λέγοντας πως «με την απόφαση αυτή ο Δήμος Λευκάρων έχει λύσει ουσιαστικά ένα πρόβλημα ύψους 140 χιλιάδων ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία θα δαπανηθούν για τις ανάγκες του Δήμου».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Σοφοκλέους ζήτησε «τη βοήθεια για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει στην καρδιά των Λευκάρων, που δεν είναι άλλο από το ξενοδοχείο «Αγορά», το οποίο εδώ και 10 χρόνια είναι εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο. Για το συγκεκριμένο θέμα είναι ενήμερες όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, θα πρέπει να απεγκλωβιστεί η γραφειοκρατία και η διαδικασία ούτως ώστε να προχωρήσει το έργο, να μπει μέσα επενδυτής για να ανασάνει ο τόπος».

Ο Δήμος, συνέχισε «απαιτεί να επιλυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα και είμαι βέβαιος ότι με την παρέμβαση και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα επιλυθεί και αυτό το τεράστιο πρόβλημα».

Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ Λευκάρων, ο κ.  Σοφοκλέους είπε ότι «είναι ένα Φεστιβάλ που σέβεται την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου, αλλά και ταυτόχρονα θυμάται αυτό που κληρονομήσαμε από τους δικούς μας ανθρώπους σ’ αυτό τον ιστορικό χώρο. Τιμούμε απόψε την χρυσοχέρα Λευκαρίτισσα μάνα, σύζυγο, γυναίκα που με τα κομψοτεχνήματα, τα λευκαρίτικα κεντήματα, κατάφερε μέσα από τους αιώνες, και καταφέρνει μέχρι και σήμερα, να κρατεί ολόκληρη πορεία, μοναδική ιστορία και να εκπροσωπεί την Κύπρο και τα Λεύκαρα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου».

Σημείωσε ακόμα ότι «αυτό που δεν καταφέρνει η πολιτική, δηλαδή να εκφράζει και να μεταφέρει την ιστορία του τόπου μας έξω από τα όρια της πατρίδας μας, το καταφέρνει η χειροτεχνία και το λευκαρίτικο κέντημα. Την Κύπρο αλλά και τα Λεύκαρα καταφέρνει επίσης να φημεί ο παππούς και ο αργυροχόος ο οποίος με τα ξακουστά καπνιστομέρρεχα».

Ο Δήμαρχος Λευκάρων επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως δώρο ένα λευκαρίτικο κέντημα και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Ευαγόρα Καραγιώργη.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τέλεσε στο Κέντρο Χειροτεχνίας τα εγκαίνια εκθέσεων κεντήματος και αργυροχοΐας και έργων των μαθητών του εργαστηρίου τέχνης του Δήμου Λευκάρων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »