Όμορφα της Πόλης

” Άλσος Ηρώων ΕΛ.ΔΥ.Κ.”: Τοποθετήθηκε μνημείο και παρατηρητήριο

Της Νίκης Μιχαήλ

Μια πρόσφατη κατασκευή έχει γίνει δίπλα από το μνημείο των Εφέδρων Αξιωματικών της ΕΛ.ΔΥ.Κ. που βρίσκεται στην περιοχή Μακένζι στην πόλη μας. Το ” Άλσος Ηρώων ΕΛ.ΔΥ.Κ.”  είναι αφιερωμένο στους ηρωικούς νεκρούς και αγνοούμενους της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου που έπεσαν μαχόμενοι κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. Το έργο έγινε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας , αφού παραχωρήθηκε ο χώρος από τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη το 1994.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην ιστοσελίδα μας ο κ. Γιώργος Χάρος, μέλος του Συνδέσμου και ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τη συντήρηση, ο χώρος μπήκε σε πολεοδομικά έργα και με τη βοήθεια των Εφέδρων Αξιωματικών, του Δήμου Λάρνακας , αλλά και συγγενών και φίλων. H κατασκευή του Μνημείου έγινε μέσα από μικρές και μεγάλες χορηγίες που δόθηκαν στον Σύνδεσμο.

Πρόσφατα όπως μας ανέφερε έχει κατασκευαστεί στο Άλσος ένας χώρος ο οποίος λειτουργεί ως παρατηρητήριο , αλλά και ως χώρος για να κάθονται οι περαστικοί και να απολαμβάνουν τη μαγευτική θέα της Αλυκής, ειδικά το απόγευμα που Δύει ο ήλιος. Ο ίδιος μας  είπε ότι ο λόγος για τον οποίο φτιάχτηκε το συγκεκριμένο έργο, αφορά κυρίως την έλευση αρκετού κόσμου στην περιοχή, κυρίως τουριστών, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα για να βρεθεί στην Αλυκή, να βγάλει φωτογραφίες ή να καθίσει για να παρατηρήσει απλά το τοπίο.

Φώτο: Eύρος Ευρυβιδιάδης 

Επομένως, σκοπός του παρατηρητηρίου είναι να εξυπηρετεί τουρίστες αλλά και ντόπιους που θέλουν να παρακολουθήσουν την Αλυκή, τα αποδημητικά πουλιά ή οτιδήποτε άλλο που βρίσκεται στην περιοχή. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος ο χώρος είναι μαγευτικός , καθώς το παρατηρητήριο βλέπει προς την Ανατολή του ήλιου την ημέρα , ενώ το βράδυ κοιτά προς Δύση του ήλιου συγκεκριμένα προς το Σταυροβούνι και αποτελεί ιδανικό σκηνικό για κάποιον που θέλει να έχει ένα τέτοιο φωτογραφικό υλικό.

Σύμφωνα με το κ. Χάρο, όσον αφορά το μνημείο  ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 50.000 ευρώ , ενώ σε σχετική ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τετάρτη το βράδυ στον εορτασμό για τα 50χρονα του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών στη Λάρνακα ανέφερε την παραχώρηση ποσού  ανέρχεται στις 15.000 ευρώ για να καλυφτούν κάποια από τα έξοδα του μνημείου.

 

Τέλος, ο κ. Χάρος βεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος έχει ως μελλοντικά του σχέδια να ανεγείρει μια αίθουσα ιστορικής μνήμης για την πόλη και επαρχία Λάρνακας , η οποία θα συνάδει με το χώρο και θα αποτελείται από ιστορικά κειμήλια από την δεκαετία του 50΄μέχρι σήμερα, καθώς και ένα βοτανόκηπο με κυπριακά καρποφόρα φυτά και δέντρα στον οποίο θα μπορούν να πραγματοποιούνται ξεναγήσεις παιδιών για να γνωρίσουν τη φύση και βλάστηση της Κύπρου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη Ντίνα Χάλλα από την τελετή αποκαλυπτηρίων που έγινε την Τετάρτη 22/11/2017

 

Eπιμέλεια
Νίκη Μιχαήλ 
(Δημοσιογράφος)

Σχετικά νέα

X
Translate »