Άθληση

Η ιδέα του φωτεινού ποδηλατόδρομου θα ήταν χρήσιμη και για τη πόλη της Λάρνακας

Η ποδηλασία είναι αναμφίβολα ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μετακίνησης. Και μπορεί να είναι ακόμη πιο φιλικός προς το περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή και απολαυστικός από άποψη αισθητικής.

Οι ποδηλατόδρομοι που έχουν κατασκευαστεί στην οδό Τάσου Μητσόπουλου, αλλά κυρίως στη Πιαλέ Πασιά το τελευταίο καιρό, βλέπουμε καθημερινά να χρησιμοποιούνται σε σημαντικό ποσοστό από τους ποδηλάτες της πόλης. Η ιδέα του φωτεινού ποδηλατόδρομου που δημιουργήθηκε αρχικά στην Ολλανδία θα ήταν χρήσιμη και για τη πόλη μας, αφού πολλοί προτιμούν την νυχτερινή ποδηλασία.

Το παράδειγμα της Ολλανδίας και συγκεκριμένα του Daan Roosegaarde, που δημιούργησε τον ποδηλατοδρόμο «Βαν Γκογκ», από χιλιάδες λαμπιρίζουσες πέτρες -στην πόλη Nuenen NL όπου έζησε ο Βαν Γκογκ έως το 1883- ακολούθησε η Πολωνία.

Η φωτεινή μπλε λωρίδα κυκλοφορίας για ποδήλατα, που βρίσκεται στο Lidzbark Warminski, στα βόρεια της χώρας, παίρνει ενέργεια από τον ήλιο.

Ο ποδηλατόδρομος είναι κατασκευασμένος από ένα συνθετικό υλικό, το οποίο φορτίζεται από τον ήλιο και έχει τη δυνατότητα να δίνει φως στη λωρίδα κάθε μέρα μέχρι και δέκα ώρες.

Παρά το γεγονός ότι, η ιδέα έχει ως πηγή έμπνευσης τη Starry Night bike lane, που δημιούργησε ο Roosegaarde, η ολλανδική εκδοχή χρησιμοποιεί λυχνίες LED. Αντίθετα, στην Πολωνία ο φωτεινός ποδηλατόδρομος βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια.

Μέχρι στιγμής, το έργο είναι σε στάδιο περιορισμένης εφαρμογής, αλλά θα ήταν εξαιρετική ιδέα και για τους ποδηλατόδρομους της Λάρνακας, καθώς θα εξυπηρετούσε τους ποδηλάτες της νύχτας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνδυνος κατά τη νυχτερινή τους ποδηλασία.

Σχετικά νέα

X
Translate »