Γενική Επικαιρότητα
Υπεραμύνεται των χειρισμών και η Παναγιώτου-«Ο μόνος τρόπος να προλαβαίναμε την πυρκαγιά ήταν να μην ξεσπάσει»
Πηγή: reporter.com.cy
Τις ενέργειες των αρμοδίων για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς, που είχε ξεσπάσει την περασμένη Τετάρτη στη Λεμεσό, υπεραμύνθηκε από πλευράς της και η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, η οποία σε δηλώσεις της επεσήμανε πως η συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν πέραν των ανθρωπίνων δυνάμεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Σε παρέμβασή της στην κρατική τηλεόραση, η υπουργός Γεωργίας αρχικά μετέφερε τα λόγια που της είπε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ, για την πυρκαγιά, που είχε αναφέρει πως ήταν από τις χειρότερες που αντιμετώπισε στη ζωή του και τη χαρακτήρισε πυρκαγιά φάντασμα. Όσον αφορά στις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, η υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως «ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι πάρα πολύ ψηλός, είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, τα πτητικά μέσα είναι έμφορτα και είναι έτοιμα σε περίπτωση αναζωπύρωσης να επανέλθουν αμέσως και οι δυνάμεις περιμετρικά δουλεύουν, ώστε σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε να μην προχωρήσει προς το Τρόοδος, είμαστε σε επιφυλακή».
Στη συνέχεια, η κα. Παναγιώτου θέλησε να αναφερθεί και στις ενέργειες που έκανε το Υπουργείο Γεωργίας, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες πρόληψης. «Οι καιρικές συνθήκες δεν μπορώ να πω ότι μας ευνοούν, όμως οφείλω να πω κάτι. Κάναμε ό,τι χρειαζόταν, από πέρσι καταγράψαμε όλα τα προβλήματα που είδαμε, διορθώσαμε πολλά προβλήματα. Λέγαμε για τα τεμάχια που δεν είχαν καθαριστεί, από πέρσι, με αλλαγή της νομοθεσίας, δώσαμε δυνατότητα να μπορούν να παρέμβουν και οι τοπικές Αρχές για να καθαρίσουν και να στείλουν μετά το κόστος στους ιδιοκτήτες, δόθηκε χρηματική ενίσχυση στις τοπικές Αρχές για να καθαρίσουν κλπ. Έχουμε κάνει την ελεγχόμενη καύση, έχουμε δασοπυροσβέστες, στόλο κλπ».
Συνεχίζοντας, η Μαρία Παναγιώτου υπέδειξε πως «θα υπάρξει μέρα που η πυρκαγιά θα ξεσπάσει και οι καιρικές συνθήκες δεν θα μας βοηθούν και θα είναι πέρα των δυνάμεων μας. Αυτό είχε συμβεί. Ο μόνος τρόπος να προλαβαίναμε αυτή την πυρκαγιά ήταν να μην ξεσπάσει. Θέλω να παρακαλέσω, επειδή οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που είναι, να είναι προσεκτικοί όλοι. Απαγορεύονται οι γεωργικές εργασίες που ενδεχομένως να προκαλέσουν πυρκαγιά, οποιαδήποτε ενέργεια που ενδεχομένως να προκαλέσει πυρκαγιά. Είμαστε εδώ όλες οι δυνάμεις προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό το μέτωπο, θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί».
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες πυρκαγιές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, η υπουργός Γεωργίας επεσήμανε ότι «θα απαντήσω με τα λόγια των επιχειρησιακών και όχι με την άποψη της υπουργού. Οι επιχειρησιακοί τεκμηριώνουν και λένε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε το μεγαλύτερο στόλο, το μεγαλύτερο αριθμό σε προσωπικό, το μεγαλύτερο αριθμό σε πτητικά μέσα, οι ενέργειες και η προετοιμασία με τις αντιπυρικές μας και όλη η πρόληψη που κάναμε, από την αυστηροποίηση της νομοθεσίας μέχρι την ελεγχόμενη καύση, τη μεταφορά των πτητικών μέσων στην ΕΦ κλπ, το έχει πει και ο αρχιπύραρχος και ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, η συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν πέραν των ανθρώπινων δυνάμεων».
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση ότι όλα ήταν τέλεια και δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε καλύτερο, η Μαρία Παναγιώτου σημείωσε πως «δεν έχω πει αυτό. Αυτή τη στιγμή βλέπω μπροστά μου στάχτες και έχουμε χάσει ανθρώπινες ζωές. Ο κόσμος μου εδώ έχει χέρια γεμάτα από στάχτη. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό το κάναμε όσοι είμαστε εδώ στο πεδίο». Κληθείσα να σχολιάσει αν έγινε επιχειρησιακό πλάνο, η κα. Παναγιώτου υπέδειξε πως «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι καθηκόντως όλοι καταθέτουμε την έκθεση δράσης και έκθεση γεγονότων που έχουμε κάνει. Την ώρα που ήρθαμε στο πεδίο, την ώρα που σηκώθηκαν τα πτητικά μέσα, όλα. Δίνονται και θα δοθούν στη δημοσιότητα και πάντα δίνεται η αποτίμηση και η εκτίμηση. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ στο πεδίο για να φροντίσουμε δύο πράγματα. Να μην έχουμε άλλη αναζωπύρωση και να είμαστε έμπρακτα δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Καταλαβαίνω τη θέση και τα ερωτήματα».
Στη συνέχεια, η υπουργός Γεωργίας υπέδειξε ότι «ήμουν εδώ από την πρώτη στιγμή, μετακινούμασταν συνεχώς. Είχαμε δώσει τα εργαλεία. Η ώρα τώρα είναι να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας. Σας περιγράφω τι κάναμε στο πεδίο».
Όσον αφορά στα εναέρια μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κα. Παναγιώτου σημείωσε ότι μετά από ενημέρωση που είχε από τον αρχιπύραρχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίθηκε ότι δεν ήταν ανάγκη να έρθουν. Ερωτηθείσα κατά πόσο υπήρξε καθυστέρηση στην αίτηση για βοήθεια, η κα. Παναγιώτου σημείωσε ότι «η κάθε χώρα, ειδικά στη Μεσόγειο, αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές στο κόκκινο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Άρα όλες οι χώρες οφείλουν να οχυρώνονται και να προετοιμάζονται. Εμείς το πράξαμε. Για πρώτη φορά είχαμε τα πτητικά μέσα νωρίς κάναμε ενέργειες και προχωρούμε με την αγορά των ιδιόκτητων. Αυτό όσον αφορά στην πρόληψη. Σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό rescEU, καταθέσαμε το αίτημά μας την ώρα που μας ζητήθηκε. Έγινε την Τετάρτη αυτό».
Στη συνέχεια τόνισε ότι «ζητήθηκε από την Πολιτική Άμυνα να καταθέσει το αίτημα στην RescEU. Αμέσως ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός κι εκεί τι γίνεται, όπως κάνουμε κι εμείς ως Κύπρος που συμμετέχουμε στο σύστημα. Η κάθε χώρα χρησιμοποιεί τις δικές της επίγειες και εναέριες δυνάμεις και ενημερώνει το σύστημα τι είναι αυτό το οποίο δύναται να μπορεί να δώσει».
Η κα. Παναγιώτου εξήγησε πως τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και η ίδια επικοινώνησαν με τους συναδέλφους της στο εξωτερικό και αυτή απάντησαν. Μάλιστα, η ίδια έχει μία λίστα με τις δέκα χώρες που ανταποκρίθηκαν και απάντησαν ότι μπορούν να διαθέσουν μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. «Επικοινώνησαν μαζί μας και έχουν ανταποκριθεί θετικά, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Λίβανος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Κροατία, Ισραήλ και Ελλάδα. Αν πρέπει να πούμε ποιες είναι οι πρώτες δυνάμεις που έφτασαν, είναι οι επίγειες δυνάμεις που έφθασαν χθες. Από την Ισπανία μας είπαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά από την Παρασκευή».
Όσον αφορά στα πτητικά μέσα από την Ισπανία, η κα. Παναγιώτου τόνισε ότι «μιλώντας από την Τετάρτη με τους συναδέλφους από την Ισπανία, αμέσως ανταποκρίθηκαν. Της Κροατίας και της Ελλάδας το ίδιο, της Ιταλίας, της Γαλλίας. Η Κύπρος έχει προχωρήσει και έδρασαν 14 πρωτεύοντα μέσα. Είχαμε μια πυρκαγιά που ξεπερνούσε τις ανθρώπινες δυνάμεις».
Ερωτηθείσα αν θέλει να απολογηθεί για κάτι, η υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή, όπως και όλοι συνάδελφοι που είναι υπεύθυνοι για επιχειρησιακά τμήματα, είναι μέσα από τις πράξεις που κάνουμε, που δηλώνουμε τη θέλησή μας. τη δράση και την ενεργοποίηση μας. Αυτή η δράση η θέληση και η ενεργοποίηση δεν έχει φανεί στις είκοσι τόσες του Ιούλη. Έχει φανεί από τη στιγμή του διορισμού μας. Θα μιλήσω γι’ αυτά που γνωρίζω καλά ότι έχει κάνει το Υπουργείο μου και το έχω πει πολλές φορές. Έχουμε ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος Δασών, έχουμε ενισχύσει το Τμήμα Δασών σε πυροσβεστικά οχήματα. Ενισχύσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε πτητικά μέσα, αυστηροποιήσαμε τη νομοθεσία. Προχωρήσαμε με την ελεγχόμενη καύση και βόσκηση, προχωράμε με τα καλώδια της ΑΗΚ. Όλα αυτά είναι πράγματα που έγιναν καιρό πριν».
Στη συνέχεια, η κα. Παναγιώτου τόνισε πως «όσα και να κάνει το ανθρώπινο χέρι, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ξεπερνούσαν τις δυνατότητες του ανθρώπινου χεριού. Εάν τεκμηριωθεί ότι είναι το ανθρώπινο χέρι που και σε αυτή την περίπτωση έβαλε πυρκαγιά, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ακόμα ένα έγκλημα».
Ερωτηθείσα για τους σκουπιδότοπους, η Μαρία Παναγιώτου τόνισε πως είναι ευθύνη των τοπικών Αρχών για να τους διαχειριστεί. «Πολλές Αρχές έλεγαν ότι δεν έχουμε τα οικονομικά μέσα να τα καθαρίσουν. Από τη στιγμή που το εντοπίσαμε από πέρυσι, έχουμε διαθέσει πέραν του ενός εκατομμυρίου, για να αιτηθούν, να πάρουν χρηματοδότηση για να τους καθαρίσουν και να διορίσουν επιθεωρητές και να είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθησή τους. Αιτήθηκαν μέχρι στιγμής πάρα πολλές κοινότητες και έχουν καθαριστεί μέσω της χρηματοδότησης πέραν των 300 παράνομων σκυβαλότοπων. Αυτό είναι αρμοδιότητα των τοπικών Αρχών που εμείς, επειδή ακριβώς πολλές από τις πυρκαγιές αυτές επηρεάζουν τα δάση μας και τη γεωργική μας γη, το κάναμε για να δώσουμε χείρα βοηθείας στις τοπικές Αρχές, για να φύγουν άλλο ένα πονοκέφαλο που προκαλεί πυρκαγιές. Άρα έχουμε πράξει και σε αυτό το κομμάτι».
Η κα. Παναγιώτου, στη συνέχεια, υπέδειξε ότι «οι επιστήμονες και τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας, αλλά και οι εκθέσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι εδώ και δεκαετίες στα χέρια μας. Η ενίσχυση και η ενδυνάμωση των δυνάμεων πυρόσβεσης, η ενίσχυση και ενδυνάμωση όλου του μηχανισμού της πρόληψης, όπως για παράδειγμα το καθάρισμα από την καύσιμη ύλη που υπάρχει στα ακαλλιέργητα τεμάχια, τα γνωρίζαμε και το γνωρίζουμε ότι συμβάλουν στην πρόληψη. Δόθηκαν και τα χρηματοδοτικά και τα νομικά εργαλεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Εμείς αναγνωρίζουμε ως Πολιτεία ότι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και αυτό που ξέρουμε ότι θα έρθει σε μια χώρα που οι δείκτες ερημοποίησης είναι στο κόκκινο, προχωράμε στην ενδυνάμωση όλων των υπηρεσιών με ένα δυναμικό μηχανισμό».
Η υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως «όλα αυτά τα λέω με σεβασμό μπροστά σε ένα χώρο που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή. Τα λέμε εκ των υστέρων, όχι γιατί τα κάναμε εκ των υστέρων. Τα κάναμε από πριν όλα αυτά. Το λέω με σεβασμό χωρίς να υιοθετώ και να βάζω στο στόμα μου φράσεις που έχετε πει δεν θέλω να τις πω. Λέω τα πράγματα που έχουμε πράξει και κάνουμε».
Καταλήγοντας, η υπουργός κλήθηκε να αναφερθεί και στη στήριξη που θα παρασχεθεί στους πυρόπληκτους γεωργούς. «Επικοινώνησα από την Τετάρτη με τους διευθυντές του Τμήματος Γεωργίας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ότι είμαστε δίπλα στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους μας. Υπενθυμίζω τους πατατοκαλλιεργητές μας και το χαλάζι που μέσα σε λίγα 24ωρα η διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έδωσε αμέσως τη χρηματοδότηση. Κι αυτή τη φορά δρούμε αμέσως μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες».