Πολιτιστικά

Τρεις κυπριακές παραγωγές σε σκηνές του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος, ανάμεσα τους και το έργο του συνδημότης μας Κωστα Μαννούρη

Πηγή: skalatimes.com

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου – Τρεις κυπριακές παραγωγές σε σκηνές του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, 10-17 Σεπτεμβρίου 2025

Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας και με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα, διοργανώνουν την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου», η οποία θα φιλοξενηθεί στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου στο Κτήριο Τσίλλερ, από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2025.

Τρεις κυπριακές παραγωγές, οι οποίες γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία κατά την παρουσίασή τους στην Κύπρο το 2024, επιλέγηκαν από τριμελή Επιτροπή Επιλογής για συμμετοχή στη δραστηριότητα και παρουσίασή τους στο Εθνικό Θέατρο.

Ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής, τρίτης, διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου» ανοίγει με την παραγωγή «Εκ κοιλίας Μητρός μου» του βραβευμένου Κύπριου συγγραφέα Κώστα Μαννούρη, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή και παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου. Οι κορυφαίοι ηθοποιοί Δέσποινα Μπεμπεδέλη και Βαρνάβας Κυριαζής, σε μια καθοριστική σκηνική συνύπαρξη, προσφέρουν μια ακόμα ερμηνευτική αριστοτεχνία. Η παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2025.

Ακολουθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», η παράσταση «Σκακιστική Νουβέλα»του Στέφαν Τσβάιχ σε παραγωγή της Αudere Productions. Πρόκειται για έργο βασισμένο στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Άντρης Ηρακλέους και Σοφίας Μαυρομιχάλη, με τον Αντρέα Κουτσόφτα επί σκηνής. Το πρώτο καλλιτεχνικό εγχείρημα της νεοσύστατης Αudere Productions κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον με την καθηλωτική ερμηνεία του Αντρέα Κουτσόφτα, ο οποίος αναδεικνύει με καθαρότητα και θεατρική ωριμότητα τους χαρακτήρες που ενσαρκώνει επί σκηνής.

Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώνεται στις 17 Σεπτεμβρίου, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος, με τη δραματοποιημένη εκδοχή του κλασικού, αυτοβιογραφικού διηγήματος του Γεώργιου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου» σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίνας Βρόντη και παραγωγή της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ). Οι ηθοποιοί Γιώργος Ευαγόρου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Θανάσης Ιωάννου, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος και Παναγιώτα Παπαγεωργίου ως Χορός αρχαίου δράματος, μαζί με τον μουσικό Γιώργο Καλογήρου, συνδιαλέγονται επί σκηνής και κτίζουν ένα σύνολο, από το οποίο αναδύονται περίτεχνα οι χαρακτήρες, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα, θεατρική αφηγηματική ατμόσφαιρα.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου», η οποία συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, αποσκοπεί στην προβολή της σύγχρονης κυπριακής θεατρικής δημιουργίας στον ελλαδικό χώρο, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών θεατρικών παραγωγών, και τη διαμόρφωση γόνιμου καλλιτεχνικού διαλόγου με τα ελλαδικά θεατρικά σχήματα και το κοινό.

Πρόσφατη συνέντευξη του Κώστα Μαννούρη στο podcast της αρχισυντάκτριας του SkalaTimes Γιώτας Δημητρίου, The Y Podcasts:


Σχετικά νέα

X
Translate »