Γενικά

Προσκλητήριο για εκλογές στους νέους με ηλεκτρονική εγγραφή

Ήταν που ήταν δύσκολα τα πράγματα με το χαμηλό ενδιαφέρον των νέων για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, προέκυψε και η πανδημία.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού αποτελούν ένα ακόμη άλλοθι για όσους δεν επιθυμούν ή δεν έχουν σε προτεραιότητα την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο για να έχουν δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Το θέμα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να ανοίξει ξανά η συζήτηση γύρω από την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Κάτι το οποίο συζητήθηκε πριν από τις ευρωεκλογές εκτενώς στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών, με τα κόμματα, αλλά και την Υπηρεσία Εκλογών να είναι θετικά προς αυτό το ενδεχόμενο.

Πρακτικά όμως αυτό στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει και ο λόγος όπως αναφέρθηκε και τότε κατά τις συζητήσεις, είναι ότι δεν είναι ενημερωμένο κατάλληλο το Αρχείο Πληθυσμού, ούτε υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει αυτόματη εγγραφή, αλλά ούτε και να εντοπίζονται πολλοί μη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς κατάλογους. Ουσιαστικά το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διεύθυνση διαμονής για πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αυτό πρακτικά δεν επιτρέπει τον ομαλό καταρτισμό των εκλογικών καταλόγων με την κατανομή των ψηφοφόρων στα ανάλογα εκλογικά κέντρα.

Σήμερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Εκλογών, είχαν εγγραφεί μέχρι τις 2 Ιανουαρίου τελευταία ημερομηνία εγγραφής του προηγούμενου τριμήνου, 2.314 άτομα, ενώ για το τρέχον τρίμηνο που κλείνει στις 2 Απριλίου και είναι και η τελευταία ημέρα εγγραφής για να μπορεί να ψηφίσει κάποιος στις βουλευτικές εκλογές, έχουν εγγραφεί ακόμα 170 άτομα. Συνολικά δηλαδή, 2.484 άτομα. Κατ’ αντιστοιχία μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2016 είχαν εγγραφεί 1.375 άτομα. Το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή από 2 Ιανουαρίου μέχρι 2 Απριλίου 2016  που είναι η περίοδος των μαζικών εγγραφών είχαν εγγραφεί 12.144 άτομα. Όσον αφορά τις αντίστοιχες περιόδους του 2011 είχαν εγγραφεί 3.715 άτομα μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2011, ενώ το τελευταίο τρίμηνο που έκλεινε στις 2 Απριλίου γράφτηκαν 19.111 νέοι ψηφοφόροι.

Όπως μας ανέφερε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου, γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τις διευθύνσεις και έγινε και μία συζήτηση με τον υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ενοποίησης τους αρχείου όλων των κρατικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να γίνεται και διασταύρωση στοιχείων αλλά και επικαιροποίηση τους. Μέχρι να γίνει αυτό γίνονται διάφορες προσπάθειες και ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη καταχωρηθεί ως επίσημη διεύθυνση η ταχυδρομική διεύθυνση εκεί και όπου υπήρχε στις Επαρχιακές Διοικήσεις. Επιπρόσθετα, όπως είπε, δόθηκαν οδηγίες στις Επαρχιακές Διοικήσεις να αναζητήσουν διευθύνσεις μέσω παλιών αιτήσεων οι οποίες δεν είχαν καταχωρηθεί ηλεκτρονικώς και τέλος, το σημαντικότερο είναι ότι γίνεται προσπάθεια μέσω του Τμήματος Πληροφορικής των Επαρχιακών Διοικήσεων, ο κάθε πολίτης να δηλώνει διεύθυνση διαμονής του για οποιαδήποτε αίτηση αποταθεί προς αυτές. Είτε αυτή αφορά έκδοση ή ανανέωση πολιτικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή οτιδήποτε άλλο.

Γίνεται επίσης προσπάθεια, σε συνεννόηση και με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, με βάση την υφιστάμενη βάση δεδομένων να αποσταλούν ηλεκτρονικά είτε μέσω e-mails είτε μέσω sms σε νέους 18-25 ετών οι αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο. Δηλαδή μέσω του σχετικού link που θα επισυνάπτεται, θα μπορούν εύκολα πατώντας πάνω να υποβάλλουν τα στοιχεία τους και να γίνεται η εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Απομένει η διευθέτηση του τρόπου επισύναψης της φωτογραφίας για το εκλογικό βιβλιάριο το οποίο φυσικά όταν εκδοθεί θα πρέπει να παραληφθεί από τις Επαρχιακές Διοικήσεις. Ωστόσο, από τη στιγμή που κάποιος θα είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και με την επίδειξη της πολιτικής του ταυτότητας.

Διευκρινίζεται επίσης ότι ο λόγος που η λύση αυτή μελετάται για την ηλικιακή ομάδα των 18-25 είναι πρώτον διότι για τις μεγαλύτερες ηλικίες η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να γίνει συνέντευξη του αιτητή για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχει μόνιμη διαμονή για τους τελευταίους έξι μήνες τουλάχιστον στη Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, θεωρητικά, ένας νέος μεταξύ 18-25 ετών έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πειστεί για να εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο από έναν μεγαλύτερης ηλικίας ο οποίος συνειδητά αποφεύγει να εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο. Υπενθυμίζεται ότι η ηλικιακή ομάδα των 18-25 ετών που δεν έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο μετρά πέραν των 50 χιλιάδων περιπτώσεων.

Επιστολή στον ΥΠΕΣ

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών για δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής απέστειλαν πρόσφατα και οι Οικολόγοι. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας  και τις τρέχουσες συνθήκες, «προτείνουμε όπως δημιουργηθούν άμεσα οι συνθήκες για ηλεκτρονική εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Η ηλεκτρονική εγγραφή ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση εγγραφής των νέων μας και παράλληλα θα λειτουργήσει ως  ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό για λειτουργούς και αιτητές».

Σχετικά νέα

X
Translate »