Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα υποστηρικτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ-Αξιώνουν ίσα δικαιώματα, αξιοπρέπεια και αναγνώριση

Με πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο, κρατώντας πανό που ανέγραφαν «Εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια», «Όχι στη δυσμενή μεταχείριση» και «Διεκδικούμε αναγνώριση της υπηρεσίας μας», αλλά και φωνάζοντας συνθήματα, εργαζόμενοι στα υποστηρικτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν.

Ο Ανδρέας Κουννής, ΓΓ της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, μιλώντας στους εργαζομένους είπε πως η παρουσία τους σήμερα έξω από τη Βουλή και η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται γιατί το κράτος, η κυβέρνηση αρνείται να σεβαστεί αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ώστε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι εργαζόμενοι στα υποστηρικτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, όπως προβλέπει και η νομοθεσία του 2003.

«Αν είναι ποτέ δυνατόν η Κυβέρνηση να καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο και καλεί τους Βουλευτές να ψηφίζουν, παρανομώντας, ώστε να παραμείνουμε εργαζόμενοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Δεν θα τους περάσει. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ όσο χρειαστεί», είπε ο κ. Κουννής.

Ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου, μιλώντας από την πλευρά του στους εργαζομένους έξω από το Προεδρικό, είπε πως η μαζική συμμετοχή σήμερα δίνει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούν οι εργαζόμενοι άλλη κοροϊδία.

5437708557284559 DOC.20260326.10047637.01APER08

«Φαίνεται ότι η σημερινή κινητοποίηση, η μαζική αντίδραση όλων των συναδέλφων στα προγράμματα και οι θέσεις μας, οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και συμβαδίζουν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου, φαίνεται ότι έχουν υποχρεώσει την Κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι έχουμε δίκαιο», είπε, και σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που έχει παραδεχθεί και δηλώσει η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως αναμένουν από την Κυβέρνηση να καταθέσει έστω και τώρα το νομοσχέδιο στη Βουλή με τις ρυθμίσεις που θα συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη νομοθεσία, ώστε να ψηφιστεί και να δικαιωθούν οι αγώνες των εργαζομένων, οι οποίοι για 10 χρόνια βιώνουν τη χειρότερη μορφή απασχόλησης, της αγοράς υπηρεσιών.

«Σας καλούμε να μείνουμε ενωμένοι και να αναμένουμε από την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της εάν δεν πράξει η κυβέρνηση το καθήκον της ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση», κατέληξε.

Οι δύο συντεχνίες επέδωσαν υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

5437708682327919 DOC.20260326.10047638.01APER09

Στο υπόμνημα οι συντεχνίες αναφέρουν αρχικά πως οι εργαζόμενοι επιθυμούν να θέσουν ενώπιον του Προέδρου τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία της εργασιακής ανασφάλειας, της αξιοπρέπειας και της νομιμότητας.

«Μετά από πολυετή περίοδο αβεβαιότητας, εργασιακής ανασφάλειας και άνισης μεταχείρισης, βρισκόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με ένα νομοσχέδιο, το οποίο αντί να επιλύει τα προβλήματα, δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους για εκατοντάδες εργαζόμενους», αναφέρει.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα σημειώνεται πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των υφιστάμενων εργαζομένων, παραβλέπονται αποφάσεις δικαστηρίων που αφορούν το καθεστώς εργοδότησης, αγνοούνται οι θέσεις και εισηγήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δημιουργείται σύγκρουση με την ισχύουσα, εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν αναγνωρίζεται η πολυετής προσφορά των εργαζομένων, οι οποίοι στηρίζουν ουσιαστικά τη λειτουργία των προγραμμάτων και επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, με το νομοσχέδιο «διατηρείται ή αναπαράγεται ένα καθεστώς εργασιακής επισφάλειας, το οποίο έχει ήδη χαρακτηριστεί προβληματικό. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών και αναμένουν μία δίκαιη, οριστική και μόνιμη λύση.

Όσον αφορά στα αιτήματα των εργαζομένων, το υπόμνημα αναφέρεται στην άμεση διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και μετατροπή σε προσωπικού εκτάκτου αορίστου χρόνου σε όσους έχουν συμπληρώσει 30 μήνες προϋπηρεσία. Επίσης, άμεση καταβολή συμφωνημένων νομοσχεδίου για ψήφιση πριν τη διάλυση της Βουλής, πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, ευθυγράμμιση του νομοσχεδίου με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ουσιαστικό διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

5437708790541846 DOC.20260326.10047636.01APER07

Καταλήγοντας, οι εργαζόμενοι, μέσω του υπομνήματος, απευθύνονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την προσδοκία, όπως σημειώνουν, ότι θα παρέμβει άμεσα ώστε να δοθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα, τη σταθερότητα και τον σεβασμό προς τους εργαζομένους. «Η διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και θεμέλιο μια δίκαιης και σύγχρονης κοινωνίας», καταλήγει το υπόμνημα.

Το υπόμνημα παρέλαβε εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, οι επικεφαλής των δύο συντεχνιών αναγνώρισαν ότι η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, έχει ικανοποιήσει σοβαρά αιτήματα της εν λόγω ομάδας των εργαζομένων με την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και τη μετατροπή τους σε εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου.

Έκτοτε, σημειώνεται, και στη βάση των δικών τους αιτημάτων, το Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας επεξεργάστηκε νομοσχέδιο, το οποίο υπέβαλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατοχύρωση του εργασιακού καθεστώτος των εν λόγω εργοδοτούμενων. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το εν λόγω Νομοσχέδιο, το Υπουργείο υιοθέτησε αρκετές από τις εισηγήσεις των συνδικαλιστικών Οργανώσεων και υπέβαλε εκ νέου το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για άμεση συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε, τελος, ότι η Κυβέρνηση στηρίζει το έργο της ομάδας αυτής εργαζομένων, κατά τρόπο έμπρακτο και ουσιαστικό, όπως οι ίδιοι εξάλλου αναγνωρίζουν. Πλέον το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »