Γενική Επικαιρότητα
Από 30… λίρες, €100: Πότε απαγορεύεται η χρήση λαστίχου, το ύψος των προστίμων
Πηγή: alphanews.live
Χρυσό θα πληρώνει όποιος διαλέγει να ραντίσει με το λάστιχο.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αυστηροποίηση των ποινών, για τη σπατάλη νερού, με σκοπό να βάλει φρένο σε όσους προβαίνουν σε αλόγιστη χρήση, την ώρα που η χώρα, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της λειψυδρίας.
Η νομοθεσία αλλάζει για πρώτη φορά μετά το 1990, όπου το πρόστιμο αφορούσε ακόμη, λίρες.
Το ύψος του εξώδικου προστίμου από τις 30 λίρες αυξάνεται στα 100 ευρώ και 300 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης. Σε περίπτωση καταδίκης, η ποινή φυλάκισης αυξάνεται από τους 3 στους 6 μήνες και η χρηματική ποινή αυξάνεται από τις 300 λίρες σε 3000 ευρώ.
«Επικαιροποιείται ο ορισμός του νερού και με αυτό τον τρόπο περιλαμβάνεται και το νερό που προέρχεται από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, δηλαδή θα απαγορεύεται η χρήση λάστιχου ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από γεώτρηση», δηλώνει στον Alpha η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου.
Η επικαιροποίηση απαγορεύει τη χρήση νερού για το πλύσιμο με λάστιχο πεζοδρομίων, δρόμων, βεραντών, κιγκλιδωμάτων, τοίχων, παραθύρων υποστατικών, μηχανοκίνητων οχημάτων και ιδιωτικών σκαφών.
«Ουσιαστικά εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται το νομικό πλαίσιο, για να έχουμε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της σπατάλης νερού.»
Το πλαίσιο, προνοεί, ακόμη την παραχώρηση δυνατότητας από την αρμόδια αρχή, να εξουσιοδοτήσει πρόσωπα που δεν υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία για επιθεώρηση και έκδοση προστίμων. Ενώ, δίνεται και η δυνατότητα στην αρχή να εξετάζει και καταγγελίες από πολίτες.
«Στο ορισμό της δημόσιας αρχής ορίζονται οι ΕΟΑ, επαρχιακοί οργανισμοί αυτοδιοίκησης, ως υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου, στις περιοχές όπου είναι υπό τη δικαιοδοσία του ενώ σε άλλη περίπτωση, η άλλη αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει την εξουσία να προμηθεύσει νερό.»
Στην περίπτωση που ο παραβάτης είναι οικιακός εργαζόμενος, το πρόστιμο θα καλείται να πληρώσει ο εργοδότης.
Δείτε το ρεπορτάζ της Κλειούς Βούρκου: