Γενικά
Αργεί ακόμα η τιτλοποίηση προσφυγικών κατοικιών στο Καλό Χωριό Λάρνακας
Πηγή: dialogos.com.cy

Tάσος Περδίος
Κοτσιάνια σε 145 δικαιούχους και 273 πιστοποιητικά μίσθωσης, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος
Αρκετός χρόνος χρειάζεται ακόμα μέχρι να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες τιτλοποίησης προσφυγικών κατοικιών σε συνοικισμούς αυτοστέγασης στο Καλό Χωριό Λάρνακας. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από πολύ πρόσφατη γραπτή απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών (23 Οκτωβρίου 2025) σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να διευκρινίζει ότι οι πρόσφυγες που κατοικούν στο Καλό Χωριό χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αυτοί που έχουν σπίτια σε ελληνοκυπριακή γη είναι 145 και θα λάβουν τίτλους ιδιοκτησίας και αυτοί που έχουν οικίες σε τουρκοκυπριακή γη είναι 273 συνολικά και θα λάβουν πιστοποιητικά εγγραφής μίσθωσης. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τους τίτλους ή τα μισθωτήρια οι δικαιούχοι.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών: «Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαχωρισμού της Φάσης Ε ́ και έχουν εκδοθεί τα Πιστοποιητικά Μίσθωσης στους δικαιούχους. Βρίσκονται σε αρχικό στάδιο διεργασιών οι Φάσεις Κ ́ (τίτλοι) και Ζ ́ (μισθώσεις), όπου αναμένεται η ετοιμασία των σχεδίων της επιτόπου κατάστασης.
Για τη Φάση Η ́ (τίτλοι) έχουν ήδη δοθεί τα ονόματα των δικαιούχων από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, τα οποία καταχωρίσθηκαν και θα συμπεριληφθούν στην επόμενη πρόταση.
Οι Φάσεις Θ ́ (τίτλοι) και Δ ́ (μισθώσεις) απαιτούν περαιτέρω ενέργειες και εγγραφή των ακινήτων και μισθώσεων στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τις υπόλοιπες Φάσεις Α ́, Β ́, Γ ́ (μισθώσεις) και Λ ́ (τίτλοι) εκκρεμεί η δημιουργία μισθώσεων και τεμαχίων, για ολοκλήρωση των ενεργειών και εγγραφή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Μετά την ολοκλήρωση όλων των πιο πάνω διαδικασιών και την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας και μισθώσεων στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ζητηθούν από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων τα στοιχεία των δικαιούχων προσώπων για τα οικόπεδα και τις οικιστικές μονάδες. Στη συνέχεια, θα καταρτιστεί Πρόταση για έγκριση και λήψη Απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο (για τα ακίνητα με τίτλους) και από το Υπουργείο Εσωτερικών (για τα ακίνητα με μισθώσεις)».
Από την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών καθίσταται σαφές ότι οι διαδικασίες θα πάρουν πολύ χρόνο πάντως. Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου, λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα στάδια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών εγγραφής μίσθωσης, είναι δύσκολο να καθοριστεί επακριβώς χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, ωστόσο, όπως αναφέρει, τα αρμόδια Τμήματα/Υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχεία προώθηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών εγγραφής μίσθωσης για τις οικιστικές μονάδες στους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης Καλού Χωριού Λάρνακας.
Τάσος Περδίος

02/11/2025