Γενική Επικαιρότητα
Αλμα: Η κυβέρνηση απέτυχε – Η Υπουργός Γεωργίας οφείλει να παραιτηθεί
Με σκληρή γλώσσα το Κίνημα Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο τοποθετείται για τη φονική πυρκαγιά στη Λεμεσό, κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία της κρατικής μηχανής και ζητώντας άμεση παραίτηση της Υπουργού Γεωργίας. Σε εκτενή ανακοίνωσή του, το Κίνημα αποδίδει πολιτικές ευθύνες και καλεί σε σύσταση ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής, με έγκριση από τη Βουλή και όχι με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έθεσε. Η Υπουργός Γεωργίας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της – να παραιτηθεί άμεσα».
Το Άλμα εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων και τον σεβασμό του προς όσους εργάστηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όμως τονίζει πως «δύο άνθρωποι έχασαν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους ακολουθώντας οδηγίες εκκένωσης, περνώντας από δρόμο που παρέμεινε ανοιχτός. Αυτή είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη της αποτυχίας του κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή».
Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της Υπουργού για στελέχωση και εξοπλισμό, το Κίνημα επισημαίνει ότι «η πυρκαγιά κατέκαψε 12.000 εκτάρια – η μεγαλύτερη έκταση από το 1974. Καθυστέρηση, ασυντονιστία και απουσία πρόληψης συνιστούν πλήρη διοικητική αποτυχία.»
Το Άλμα καταγγέλλει ότι ο αρμόδιος συντονιστής, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, απουσίαζε στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει ορισμένος αντικαταστάτης και καταγγέλλει επίσης πως:
«Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών προήχθη παρότι εμπλεκόταν σε σκανδαλώδη σύμβαση στον Ακάμα – γεγονός που δείχνει βαθύτατο θεσμικό έλλειμμα».
Στην ανακοίνωση τίθενται σειρά συγκεκριμένων ερωτημάτων προς την πολιτεία για τα μέτρα πρόληψης, το σχέδιο συντονισμού, την ετοιμότητα των υπηρεσιών και τη στήριξη των πληγέντων, ενώ τονίζεται πως «δεν υπήρχε πρόβλεψη, δεν υπήρχε οργάνωση, δεν υπήρχε συντονισμός. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει πραγματική έγνοια από όσους έχουν την ευθύνη».
Εκτός της Υπουργού Γεωργίας, το Κίνημα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών ευθυνών και για τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, λόγω της εμπλοκής της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Άμυνας. Επικρίνεται επίσης το φαινόμενο του στερέματος του φράγματος Τριμίκλινης, το οποίο –όπως αναφέρεται– σχετίζεται με προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων.
Το Κίνημα καταλήγει ότι «όπου κι αν κοιτάξουμε, η Κύπρος μας πληγώνει. Δεν είναι αυτή η Κύπρος που μας αξίζει. Δεν είναι αυτή που θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας».
Δεσμεύεται, τέλος, να καταθέσει τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας και του μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.