Γενικά

Επιπρόσθετες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων φέρει ο τελικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας

Επιπρόσθετες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων φέρνει ο τελικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας και οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική του κράτους για τα φάρμακα. 

Ύστερα από τις αποφάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου που αφορούσαν τη μείωση των τιμών των φαρμάκων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της χονδρικής τιμής (που θα ισχύσει με τον νέο τιμοκατάλογο από την 1η Ιουνίου 2018), γνωστοποιείται τώρα και επίσημα η απόφαση για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών επί της λιανικής τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών για τα σκευάσματα μέχρι €10 παραμένει στο 37%. Για τα φάρμακα των οποίων η τιμή κυμαίνεται από €10-€50 το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών πέφτει από το 37% στο 35% και για τα φάρμακα από €50-€250 το ποσοστό κέρδους καθορίζεται στο 33%.

Παράλληλα, εισάγεται σταθερό τέλος (κέρδος), «ως αντικατάσταση του ποσοστού 25% που εφαρμόζεται επί της χονδρικής τιμής όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από €250» και καθορίζεται ως μέγιστο κέρδος «από τη λιανική πώληση ενέσιμων μορφών και ιατρικών οξυγόνων, ποσοστό 10% επί της λιανικής τιμής» (σήμερα το ποσοστό κέρδους για αυτή την κατηγορία σκευασμάτων ήταν καθορισμένο στο 15%).  

Σε ό,τι αφορά αυτές τις κατηγορίες σκευασμάτων, η αρχική απόφαση του υπουργού Υγείας ήταν η μείωση του ποσοστού κέρδους από τη λιανική πώληση ενέσιμων μορφών και ιατρικών οξυγόνων στο 5%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Υγείας, «κατόπιν διαβούλευσης με τον ΠΦΣ το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται» και καθορίζεται στο 10%, αφού «ως επί τω πλείστο τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα που εμπίπτουν στην πιο άνω κατηγορία εξασφαλίζονται από επαγγελματίες υγείας και κλινικές». Το ποσοστό κέρδους καθορίζεται στο 10% «σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που προμηθεύονται οι επαγγελματίες υγείας. Για διασφάλιση της τήρησης του μέτρου αυτού, θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, τόσο στα ιδιωτικά φαρμακεία όσο και στις ιδιωτικές κλινικές»

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »