Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Το κρίσιμο crash test του ΔΗΣΥ-Οι ανοικτές πληγές, το σενάριο πρωταθλητισμού με επιδόσεις διαβάθμισης και η… καρέκλα της Αννίτας

Πηγή: reporter.com.cy

Ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2011 όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη, εξασφάλιζε ένα ποσοστό πέραν του 34% (34,28%), και με αύξηση σχεδόν τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με τις επιδόσεις του το 2006, θα επέστρεφε ως η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου έπειτα από το 1996, όταν το είχε επιτύχει για τελευταία φορά.

Έκτοτε, ο ΔΗΣΥ κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, παραμένοντας πρώτο κόμμα ακόμη και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη (σ.σ. 2013-2023), σε μια περίοδο κατά την οποία πληρώνοντας ως τίμημα την φθορά της εξουσίας, θα μπορούσε πολύ φυσιολογικά να… εκθρονιστεί από τον θρόνο του.

Βεβαίως, μπορεί ο ΔΗΣΥ- εκμεταλλευόμενος κυρίως την αδυναμία του αιώνιου του αντίπαλου (σ.σ. ΑΚΕΛ) να τον προσπεράσει-, να παρέμεινε πρώτο κόμμα, ωστόσο, είδε σε αυτή την διαδρομή τα ποσοστά και την απήχησή του στην κοινωνία να μειώνονται αισθητά. Για να περιοριστεί στις βουλευτικές του 2016 σε ένα μόλις λίγο πιο πάνω από 30% (σ.σ. 30,69%), ενώ το 2021 να καταγράψει το ιστορικά χαμηλό στην σύγχρονη εποχή του, 27,77%.

Η φθίνουσα στα χρόνια αυτά πορεία του ΔΗΣΥ φυσικά και έχει την εξήγησή της, με λόγους όμως που δεν είναι της παρούσης και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί αυτή την στιγμή η όποια παράθεση και συζήτηση γύρω από αυτούς. Η πιο πάνω σύντομη αναδρομή και ανασκόπηση γίνεται απλώς για σκοπούς ιστορίας, για την σύνδεση με το σήμερα και, κυρίως, με αύριο του κόμματος.

Εσωστρέφεια σαν… ηφαίστειο που κοιμάται

Ο ΔΗΣΥ πορεύεται προς τις βουλευτικές του ερχόμενου Μάη ευρισκόμενος ενδεχομένως, εξαιρουμένων των τελευταίων προεδρικών εκλογών, στην πιο πολύπλοκη και δύσκολη από την εποχή του δημοψηφίσματος θέση.

Ως ένα κόμμα, όπου οι πληγές της άτυπης διάσπασης του 2023 αρνούνται πεισματικά να κλείσουν, ως ένα κόμμα στο οποίο παρά τις φιλότιμες η αλήθεια είναι προσπάθειες της ηγεσίας και άλλων στελεχών του να τελειώσει, η εσωστρέφεια καλά κρατεί και υποβόσκει.

Μοιάζει η κατάσταση στον ΔΗΣΥ με ένα ηφαίστειο σε ύφεση που περιμένει απλώς την κατάλληλη στιγμή για να ξυπνήσει και να εκραγεί, σαν την καλοκαιρία προτού ξεσπάσει η μπόρα.

Με τις προσωπικές ατζέντες στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης να κυριαρχούν, με το παιχνίδι στο εσωκομματικό παρασκήνιο μέρα με την μέρα να αγριεύει. Και με τις ενδοπαραταξιακές ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων να βαδίζουν σε ένα τεντωμένο σχοινί, για το οποίο το ερώτημα δείχνει να είναι όχι το αν, αλλά μάλλον το πότε θα σπάσει.

Μπροστά στην εικόνα φαινομενικής νηνεμίας που εύλογα επιχειρείται για σκοπούς προεκλογικούς να προβάλλεται, η επαύριον της 24ης Μαΐου δεν αποτελεί υπερβολή να λεχθεί πως συνιστά για τον ΔΗΣΥ και την ηγεσία του μια μέρα, που τρόμο προκαλεί ως προς το τι μπορεί να ξημερώσει…

 

 

Ο κίνδυνος πρώτης θέσης με επιδόσεις… διαβάθμισης

Γιατί λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές, ο ΔΗΣΥ αδυνατεί να πείσει να τον ψηφίσουν ξανά σχεδόν τους μισούς ακόμη και από εκείνους που το είχαν κάνει μόλις πριν από πέντε χρόνια.

Βλέπει την συσπείρωσή του να κινείται οριακά ή και κάπως πιο ψηλά από το 50%, αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να βρεθεί πάνω από το 20% στις εκλογές και να αποτρέψει μια εκλογική ήττα, που όμοια της δεν δέχθηκε ποτέ στο σύγχρονο παρελθόν του. Νιώθει την ανάσα του ΑΚΕΛ, δείχνει να κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε μετά από είκοσι χρόνια να χάσει την πρωτιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιεσμένος ΔΗΣΥ και η μεγάλη ευκαιρία του ΑΚΕΛ μετά από είκοσι χρόνια-Οι δυναμικές, οι προοπτικές και τα στοιχήματα

Μπροστά στα υπόλοιπα για τον ΔΗΣΥ διακυβεύματα των προσεχών εκλογών, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η λιγότερη ζημιά, μόνο σημειολογική θα είναι η αξία της.

Γιατί πολύ απλά για το κόμμα, τίποτα δεν θα σημαίνει και μόνο ως νίκη δεν θα μπορεί να πανηγυριστεί, μια πρώτη θέση που θα την έχει πάρει με επιδόσεις όχι πρωταθλητισμού αλλά διαβάθμισης, επειδή ο αντίπαλος του θα έχει για μια ακόμη φορά αποτύχει πιο πολύ από το ίδιο.

 

 

Το αντίξοο περιβάλλον κι’ ο κλήρος στην Αννίτα

Μέσα σε ένα καθ’ όλα αντίξοο περιβάλλον, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές προδιαγράφονται και είναι για τον ΔΗΣΥ κάτι πολύ περισσότερο από μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση.

Φαντάζουν σαν ένα καθοριστικό και κομβικό σταυροδρόμι που θα καθορίσει τον ρόλο και την θέση του στην κομματική σκηνή της χώρας στα επόμενα, ίσως αρκετά, χρόνια, με τον κίνδυνο υποβάθμισης του στάτους του να είναι – δυστυχώς για το ίδιο – διά γυμνού οφθαλμού ορατός.

Με μια νέα ηγεσία χωρίς τα βαριά ονόματα του παρελθόντος, με την ενότητα της παράταξης υπό έντονη αμφισβήτηση, με ένα ψηφοδέλτιο από το οποίο απουσιάζουν παραδοσιακοί ισχυροί κομματικοί παίχτες, αλλά και δεχόμενος τις πιέσεις της γενικότερης απαξίωσης προς το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές εξελίσσονται για τον ΔΗΣΥ σε ένα κρίσιμο για την… υγεία του τεστ αντοχής. Σε εξετάσεις που καλείται να περάσει, τρέχοντας σε ένα ανηφορικό δρόμο στρωμένο όχι από ροδοπέταλα, αλλά μόνο από αγκάθια.

Σε ένα κρίσιμο crash test, όχι μόνο μόνο για το κόμμα αυτό καθ’ αυτό ως οντότητα, αλλά και για την πρόεδρό του, στην οποία κατά τον μόλις τρίτο χρόνο της θητείας της έλαχε ο κλήρος να ηγηθεί μιας προεκλογικής προσπάθειας με βαθμό δυσκολίας ίσως πρωτοφανή για την παράταξή της.

Σε ένα crash test για την Αννίτα Δημητρίου, η οποία αργά το βράδυ της 24ης Μαΐου θα έχει, όπως όλα δείχνουν, αφενός να διαχειριστεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δύσκολα θα μπορεί απ’ όποια οπτική γωνία κι’ αν αντικριστεί, να αναγνωστεί ως θετικό.

Αλλά και αφετέρου, να απορροφήσει τους κραδασμούς από τις εκρήξεις των βραδυφλεγών βομβών που σαν έτοιμες από καιρό κατά πάσα πιθανότητα θα εκπυρσοκροτήσουν για να ανατινάξουν την… καρέκλα της.

Εκτός φυσικά και αν, όπως εξάλλου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στο παρελθόν συνέβη, καταφέρει και ετούτη τη φορά ο ΔΗΣΥ να αποδειχθεί αυτό που είθισται να λέμε… εφτάψυχος, να γλυτώσει από ένα διαφαινόμενο αυτή την στιγμή άνευ προηγουμένου εκλογικό πατατράκ.

Θα είναι μια τέτοια εξέλιξη ανακουφιστική, μπορεί όχι για το σύνολο του οικοδομήματος του ΔΗΣΥ, αλλά για την πρόεδρό του σίγουρα.

Σχετικά νέα

X
Translate »