Γενική Επικαιρότητα
Νομιμοποιούνται τα φωτοβολταϊκά σε στέγαστρα πάρκινγκ
Πηγή: stockwatch.com.cy
![]()
Ένα βήμα πριν την νομοθετική ρύθμιση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΦΣ) για σκοπούς αυτοκατανάλωσης σε οροφές νόμιμων στεγάστρων δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων στάθμευσης, βρίσκεται η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Συγκεκριμένα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, τίθεται σήμερα για τοποθέτηση από τους βουλευτές προτού οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, σχετική πρόταση νόμου που ρυθμίζει την εγκατάσταση ΦΣ στα στέγαστρα δημόσιων και ιδιωτικών χώρων στάθμευσης.
Η πρόταση νόμου που τροποποιεί τον «Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος» κατατέθηκε από τους βουλευτές ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη και ΔΗΚΟ, Μιχάλη Γιακουμή, και συζητήθηκε κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων σε τέσσερις συνεδρίες της της αρμόδιας επιτροπής, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch να σχηματίζει πλειοψηφία ώστε να υπερψηφιστεί.
Σκοπός του προτεινόμενου νόμου, όπως αυτός αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή, ήταν η τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, ώστε η άδεια να θεωρείται εκδοθείσα και για την εγκατάσταση ΦΣ για σκοπούς αυτοκατανάλωσης σε οροφές στεγάστρων δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων στάθμευσης, νοουμένου ότι πληρούνται οι όροι που καθορίζονται σε διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών, οι οποίοι δεν δύναται να καθορίζουν το μέγιστο εμβαδόν τους.
Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης στους οποίους αξιοποιούνται οι οροφές των στεγάστρων τους για την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων για σκοπούς αυτοκατανάλωσης.
Συμφωνεί Υπ. Ενέργειας, επιφυλάξεις από ΕΟΑ και δήμους
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, συμφώνησε με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου.
Από πλευράς Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης εκπρόσωπος τους εισηγήθηκε όπως από το πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης εξαιρεθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται σε οροφές στεγάστρων χώρων στάθμευσης που βρίσκονται σε ιστορικούς παραδοσιακούς πυρήνες, σε ζώνες προστασίας, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές με ιδιαίτερο κοινωνικό, αρχιτεκτονικό, ιστορικό ή άλλο ενδιαφέρον.
Όσον αφορά τις γενικές προϋποθέσεις, εισηγήθηκε όπως διασφαλίζεται η στατική και αντισεισμική επάρκεια των στεγάστρων, ήτοι τα στέγαστρα στις οροφές των οποίων θα εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά συστήματα να είναι αδειοδοτημένα και τα φωτοβολταϊκά συστήματα να τοποθετούνται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων από την άλλη εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου, καθότι όπως τόνισε δεν τίθενται οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και δικλίδες αναφορικά με το κατά πόσο η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει σε χώρους στάθμευσης που δημιουργήθηκαν και αδειοδοτήθηκαν ως τέτοιοι, ή και σε χώρους στάθμευσης που προκύπτουν ως αποτέλεσμα μίας ανάπτυξης.
Επίσης για το κατά πόσο τα στέγαστρα των χώρων στάθμευσης είναι νόμιμα και για το κατά πόσο η κύρια ανάπτυξη και χρήση είναι νόμιμη ή όχι, αλλά και για το μέγεθος της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνάρτηση με τις ενεργειακές ανάγκες της ανάπτυξης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι ενδεχόμενη συμπερίληψη της φράσης «για εμπορικούς σκοπούς» ενδέχεται να δημιουργήσει λανθασμένα εμπορικές χρήσεις κατά παράβαση των προνοιών των σχεδίων ανάπτυξης και εισηγήθηκε όπως η προτεινόμενη ρύθμιση περιοριστεί για σκοπούς αυτοκατανάλωσης και μόνο.
Πρόσθετα, εισηγήθηκε όπως, για τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, παρασχεθεί η δυνατότητα στους δήμους για αξιοποίηση της υπό αναφορά πρόνοιας για σκοπούς τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στους χώρους υπό την ευθύνη και διαχείρισή τους για κάλυψη των ίδιων ενεργειακών τους αναγκών.
Ζητούν εμπορική χρήση επαγγελματικοί φορείς
Εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ, του ΚΕΒΕ, της ΠΟΒΕΚ, του Ινστιτούτο Ενέργειας, του Σύνδεσμου «Ενεργειακή Δημοκρατία» και της Επιτροπή Πρωτοβουλίας «Φωτοβολταϊκά για Όλους», εισηγήθηκαν από την άλλη όπως η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαθίστανται για εμπορικούς σκοπούς.
Το ζήτημα ρυθμίστηκε με παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας όπου υπέβαλε εισήγηση όπως η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά μόνο «αδειοδοτημένους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης».
Παράλληλα, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας επισήμανε ότι η διαδικασία παραχώρησης άδειας από τον νόμο, αντί από μέρους της αρμόδιας αρχής, δεν αποτελεί διαδικασία που προκρίνεται, λόγω των επιπλοκών που ενδέχεται να προκαλέσει, ενώ δημιουργεί απόκλιση από το τεκμήριο αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας.
Θέση Νομικής Υπηρεσίας
Αντί αυτού, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν ενδεχομένως ορθότερο να καθορισθούν κατηγορίες που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, αντί η άδεια να «χορηγείται» απευθείας από τον νόμο.
Όσον αφορά την εισήγηση για την επέκταση της προτεινόμενης ρύθμισης και για φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται για εμπορικούς σκοπούς, επισήμανε ότι η Νομική Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει από άποψη διαμόρφωσης πολιτικής τις επιπτώσεις από την προσθήκη ανάλογων προνοιών, ούτε όμως είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι η κυβερνητική πλευρά δεν διατηρεί επιφυλάξεις.
Ανέφερε ότι η εκτενέστερη συζήτηση του θέματος και ανταλλαγή απόψεων επί τούτου με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενδεχομένως να επιτρέψει να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Η πρόταση ως τροποποιήθηκε
Ως αποτέλεσμα η επιτροπή αποφάσισε όπως τροποποιήσει τις πρόνοιες της πρότασης νόμου, ώστε η προτεινόμενη ρύθμιση να αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για σκοπούς αυτοκατανάλωσης σε οροφές νόμιμων στεγάστρων δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων στάθμευσης, που είναι αδειοδοτημένοι για αποκλειστική χρήση ως χώροι στάθμευσης ή/και είναι αδειοδοτημένοι για εξυπηρέτηση νόμιμης ανάπτυξης.
Πρόσθετα, αποφάσισε όπως διαγράψει από τη σχετική πρόνοια του βασικού νόμου την προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης της γης στην οποία εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά συστήματα για σκοπούς αυτοκατανάλωσης να είναι εταιρεία μικρού ή μεγάλου μεγέθους, προκειμένου η άδεια που απαιτείται να εκδοθεί από την αρμόδια αρχή να θεωρείται εκδοθείσα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση την πληροφόρηση της StockWatch η σχετική πρόταση νόμου σχηματίζει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος και να υπερψηφιστεί.

25/02/2026